KOMİSYON KONUŞMASI

ERHAN USTA (Samsun) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Bu çok tehlikeli bir madde. Yani bir özel bütçeli kuruluşa borçlanma yetkisi veriyoruz. Yani özel bütçe nedir? Normalde merkezî yönetim bütçesi içerisinde ne var? Genel bütçe var yani bakanlıklar var, özel bütçeler var, işte, bir de düzenleyici, denetleyici kurumlarla merkezî yönetim bütçesi oluşuyor. Yani ana omurga bu. Devletin ana omurgasında bir birime borçlanma yetkisi veriyoruz. Niye borçlanma yetkisi? Yani borca ihtiyaç varsa hazine borçlanıyor zaten. Hazineden daha mı itibarlısınız? Hazineden daha mı ucuz borçlanacaksınız? Değil mi, bu soruyu sormak lazım. Kredibilitesi daha yüksek olmayacak herhâlde buranın.

Şimdi, bu, Sayın Başkanım, bütçe birliğini bozar, bu bir kara delik oluşturur. O limit bugün yüzde 25'tir, yarın gelir bir kanun, hiç kimse de izah edemez ama bir teklif gelir, bu yüzde 25'in yüzde 50'ye çıkarılması, yüzde 80'e çıkarılması; bu işler hep böyle başlar. Bunu çok iyi düşünmek lazım.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN MEHMET MUŞ - Buyurun.

ERHAN USTA (Samsun) - Yani buna Maliye Bakanlığının şiddetle karşı çıkması lazım. Bütçe birliğini bozacak bir şey bu. Yani borçlanma yetkisi... Niye borçlanma yetkisi verelim? Şunu anlıyorum ben: "Benim alacağım var." Efendim, işte... Eskiden "hazineden kısa vadeli uygulanabilir avans" diye bir ifade vardı. İşte, "Vergi gelirim gelecek ama gelecek ay gelecek, kısa vadede Merkez Bankasından biraz para alayım." diye bu başlamıştır, ondan sonra burada sürekli bir stok taşınmıştır ve biz bunları 1990'lı yılların ortalarında reform olarak kaldırdık. Yani şimdi bu yüzde 25 limiti... Zaten limiti de, buradaki "limit" ifadesini de anlamak mümkün değil. "Anapara, faiz ve borçlanma nedeniyle oluşacak giderlerin toplamı muhasebe kayıtlarında gösterilen işlem miktarının yüzde 25'ini aşamaz." filan diye ifadeler de bence sıkıntılı teknik olarak şey değil, buna hazinecilerin bir bakması lazım. Muhtemelen Çevre Şehircilik Bakanlığı tarafından gelmiş bu ifade. Dolayısıyla, ben bunun çok ciddi bir sıkıntısı olacağını düşünüyorum. Bunun mutlak suretle gözden geçirilmesi lazım. Böyle hani "Kısa vadeli benim nakit ihtiyacım için buradan alıyorum, ondan sonra hemen geri ödeyeceğim." şeklinde bir anlayışla bu iş başlamış olsa bile yarın bu işin nerede duracağını hiçbirimiz kestiremeyiz ve kesin olarak öyle olacaktır, geçmiş bütün tecrübeler onu gösteriyor; bu bir.

İkinci husus da, şu etki analizini Allah rızası için bize bir anlatın, bu etki analizini ben anlayamadım yani nasıl biz 24,6 milyar lira kârlı çıktık bu işten; şunu da bize bir izah edin.