KOMİSYON KONUŞMASI

ONUR DÜŞÜNMEZ (Hakkâri) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Sayın Başkan, ben de Covid yasasını eşitlikçi bir şekilde Komisyonumuzun gündemine alması gerektiğini, onuncu yargı paketinin bu yönüyle içerdikleri itibarıyla değil içermedikleri itibarıyla daha gündemde tutulan bir paket olduğunu belirtmek istiyorum.

Sayın Başkan, burada eşitsizliğe ilişkin bizim aslında iki noktada talebimiz var: Birinci talebimiz, Covid yasası daha önce çıktığında suç tarihinin esas alınması itibarıyla değerlendirilmemişti, kesinleşme tarihlerine ilişkin bir düzenleme getirilmişti. Bu yönüyle açık cezaevinde bulunanlar bundan beş yıl faydalanmıştı, sonraki üç yıl uzatmayla da toplamda sekiz yıl faydalanmış olmuşlardı. Ama aynı suç tarihi aynı tarih itibarıyla kapalıda olan mapuslar üç yıl Covid yasasından faydalanmışlardı, sonra üç yıl uzatmayla toplamda altı yıl olarak bu yasadan faydalandılar. Öncelikle buradaki iki yıllık o hak kaybının giderilmesi gerekiyor, bu yönlü bir eşitlikçi yasanın düzeltilmesi gerekiyor.

İkinci eşitliksiz olarak baktığımız nokta ise Sayın Başkan, burada suç tipine göre bir ayrıma gidilmişti. Bu suç tipine göre gidilen ayrımda da yine eşitsizliğe bir mahal verme durumu söz konusuydu çünkü Sayın Abdullah Güler bunun bir idari tedbir olduğunu ve dönemin ruhuna uygun bir kanun çıkarma hasebiyle çıkardıklarını dile getirmişti. Eğer idari tedbirse bunu bütün mahkûmlara ve o idari hizmetten faydalanan bütün kişilere eşit uygulamak zorundayız. Eğer bu bir kanuni düzenleme ise Sayın Başkan, hastalık nedeniyle önleyici tedbir aldığımız bir kanuni düzenlemeyi bazıları hastalığa yakalanamaz, bazıları hastalıktan vareste tutulur şeklinde bir düzenlemeyle, bir gayretle getirmemiz gerçekten hukukun ruhuna da uygun değildir. Bu yönüyle biz iki eşitliksiz uygulamanın ortadan kaldırılması gerektiğini düşünüyoruz ve bu maddenin, bu torba yasa içerisine de onuncu yargı paketi içerisine de toplumun, kamuoyunun tamamının beklentisi bu yönde olduğu için eklenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Biliyorsunuz, bu kanun maddeleri hep şu yönlü toplumda bir beklentiye mahal verdi: Herkes çifte bayram yaşama sevinciyle bu onuncu yargı paketine sarılmak zorunda kaldı ama maalesef ki bazı olumlu düzenlemeler olmakla beraber bazılarında da toplumsal beklentiyi karşılamamış durumdayız. Dolayısıyla Adalet Komisyonuna düşen, adilane bir karar alıp bu Covid yasasını, eşitlikçi bir Covid yasasını bu torba yasaya ihdas edip söz verdiğimiz gibi herkese çifte bayramı, en azından bu beklenti içerisinde olan herkese çifte bayramı yaşatmamız gerektiği düşüncesini tekraren paylaşayım.

Geneli üzerinde söylemiştim, burada tekrar söyleyeyim: Gelin, burada Türkiye'nin hukuk devleti olma yolundaki ilk adımını hep beraber atalım ve toplumdaki o güven duygusunu, o adalet duygusunu yeniden yeşertelim. Dolayısıyla bu eşitsizlikleri giderelim diyorum.

Sabrınız için teşekkür ediyorum.