KOMİSYON KONUŞMASI

BAŞKAN FATİH DÖNMEZ - Evet, Buğra Bey, ben de teşekkür ediyorum bu faydalı bilgiler için.

Yani gördüğüm kadarıyla İletişim Başkanlığı epey birçok alanda kullandı. Zaten ulusal çapta, uluslararası çapta da bir iki etkinliğinizde izlemiştik yapay zekâ ve iletişim konusunu.

İlk soruyu ben sorarak başlayayım, ardından da sayın vekillerimize söz vereceğim.

Konuşmanızın bir yerinde haber sitelerindeki dezenformasyonla mücadeleyle ilgili örnek de verdiniz yani "Gerçek bilgileri paylaşıyoruz." diye. Haber sitelerinin sayısı görece biraz daha az. Neye göre? Sosyal medyaya. Şimdi, o kadar çok tabii sahte hesap var ki bunları takip etmek, cevaplandırılması, sosyal medya hesaplarındaki yanlış bilgilerin... Oraya özgü bir çalışmanız var mı ve oradaki her bilgiye cevap verme ihtiyacı hissediyor musunuz? Derecelendirme mi yapıyorsunuz ya da yönteminiz nedir?

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANI BUĞRA AYAN - Sayın Bakanım, ikisi ayrı projeler. Dezenformasyonla mücadelede kullandığımız asistan -şu an içerideki personeli açtığımız- bir soru sorulduğunda dezenformasyon bültenlerini tarayarak cevap veriyor buna. Diğer tarafta, bir de sosyal medyada yayılan içerik var yani akış şekli şu anda önce sosyal medyadaki içerik değerlendiriliyor DMM tarafından, daha sonra bunun verisi bize aktarılıyor, biz de bunu yapay zekâ destekli bir asistana entegre ediyoruz. Doğrudan yapay zekâyı ilk adımla kullandığımız yani "DMM"de içeride kullanılan yapay zekâ, "deepfake" teknolojisini "detect" eden "tool" araçlar var ama onu... Yine, şunu biliyoruz ki yani yapay zekâyla ilgili yani bu yapay zekânın bir şeyleri doğru şekilde bilme ihtimali yüzde 100 değil, hâlâ değil, bütün araçlar için aynı ama DMM yüze 99 risk alabilen bir yer değil. O yüzden bir karar destek sistemi olarak içeride kullanılıyor, yine son kontrolü DMM uzmanları yapıyor.

BAŞKAN FATİH DÖNMEZ - İlk kontrolde mi yine uzmandan başlıyor?

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANI BUĞRA AYAN - Şimdi, mesela bir video olduğunda bunu "AI" mı yaptı...

BAŞKAN FATİH DÖNMEZ - Sadece video değil, bir metin de olabilir yani.

İLETİŞİM BAŞKANLIĞI BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANI BUĞRA AYAN - Burada bizim 4 tane aracımız var, bu araçlarla ilk başta bir öneri sunuyor ama daha sonra yine "DMM" uzmanı ona bakarak kendi kararını veriyor. Yapay zekâ bu noktada yüzde 100 güvenilir bir şey değil şu anda yani. "Skolastik papağan" diyorlar yani kendi söylediğinden çok haber olmayabiliyor yapay zekânın. Sorduğunuz soruyu 100 kere sorunca 99'unda "evet" 1'inde "hayır" da diyebiliyor, "temperature"u ne kadar düşürürseniz düşüyor. O yüzden onlar risk alamıyor o noktada.

BAŞKAN FATİH DÖNMEZ - Teşekkür ediyorum.