Komisyon Adı | : | KAMU İKTİSADİ TEŞEBBÜSLERİ KOMİSYONU |
Konu | : | Atatürk Orman Çiftliği Müdürlüğünün (AOÇ) 2021 ve 2022 yıllarına ait bilanço ve netice hesaplarının görüşmeleri |
Dönemi | : | 28 |
Yasama Yılı | : | 3 |
Tarih | : | 15 .04.2025 |
MAHMUT DİNDAR (Van) - Teşekkürler.
Sayın Başkan, sayın hazırun; ben de bütün arkadaşlarımı, vekil arkadaşlarımı saygıyla selamlıyorum.
Uzatmadan birkaç şey de ben söylemek istiyorum Atatürk Orman Çiftliği hakkında. Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren modern tarım uygulamalarına örnek oluşturma hedefi gözetilen Atatürk Orman Çiftliğinin son yıllarda asli işlevinden uzaklaştığını hep birlikte görüyoruz. Bunun en belirgin örneği, Cumhurbaşkanlığı sarayının Atatürk Orman Çiftliğinin arazisinin üzerine yapılmasıdır. Bunun o yıllarda hem hukuka aykırılığı hem de tarihî ve sembolik değeri olan arazinin talan edilmesi, toplumun büyük kesimlerinin itirazlarına rağmen hayata geçirilmesi halk tarafından da bizler tarafından da unutulmamıştır.
Atatürk Orman Çiftliği arazilerinin rant projelerine açılması sadece tarihsel sembol değil, hem yeşil alanların betonlaşması çevre politikaları açısından eleştiriye açık hâle gelmiş hem de kentleşme ve doğanın dengesini bozduğu gibi, iklim kanununu görüştüğümüz ve geri çekilmek zorunda kalan bugün de iklim krizi vurgusunu bir kez daha hatırlatmak gerekir. Şehirdeki akciğer niteliğinde olan bu alanların tarım ve yeşil alan olarak korunamaması ciddi eksikliktir.
Atatürk Orman Çiftliğinin kurulduğu günden bu yana amacı, modern tarım ve hayvancılık örneği olmak ve halkı sağlıklı ve ucuz gıdayla buluşturmaktı ancak bu işlevini yerine getiremediği ortadadır. İthalata bağımlı hâle gelen tarım politikaları bunun bariz göstergesidir. Gıda enflasyonunun böylesine fahiş, yüksek olduğu bir dönemde Atatürk Orman Çiftliği gibi bir kuruluş, geçinmekte zorlanan vatandaşın derdine derman olacak üretim modeli ortaya sunmalıydı.
Diğer taraftan, Atatürk Orman Çiftliği arazilerinin kullanımına dair kararların ne zaman ve nasıl alındığı kamuoyunun bilgisine açık değildir. Örneğin, imar değişiklikleri, yapılaşmalar, kiralama ve ihaleleri gibi konuların nasıl yönetildiği kamuoyuna yeterince açıklanmamaktadır.
Ayrıca, bize dağıtılan raporda, 44'üncü sayfadaki 2021 faaliyet raporu ile 49'uncu sayfadaki faaliyet raporundaki rakamlar aynı yazılmıştır. Bir yıl içerisinde bu rakamlarda hiç mi değişiklik olmamıştır ya da yanlış mı yazılmıştır diyorum.
Herkese saygılar sunuyorum.
Teşekkür ediyorum.