KOMİSYON KONUŞMASI

SEVİLAY ÇELENK (Diyarbakır) - Çok kısa bir cevap hakkı istiyorum. Çok kısa, söz...

BAŞKAN FATİH DÖNMEZ - Teşekkür ediyorum Hocam.

Şöyle: Bizim komisyonumuz dışında başka bir komisyonda zaten bunlar uzun uzun tartışıldı. Bence burada kesmekte fayda var.

SEVİLAY ÇELENK (Diyarbakır) - Ama bu önemli, burada kesemem.

MUSTAFA HULKİ CEVİZOĞLU (İstanbul) - Bizim Komisyona bekleriz, buyurun.

BAŞKAN FATİH DÖNMEZ - Bence Hulki Bey'in Komisyonuna katılabilirsiniz, burada istediğiniz kadar...

SEVİLAY ÇELENK (Diyarbakır) - Hayır ama burada bana "cinsiyetçilik" gibi bir suçlama yöneltti, ben söz hakkı istiyorum.

BAŞKAN FATİH DÖNMEZ - Bitmez ama...

MUSTAFA HULKİ CEVİZOĞLU (İstanbul) - Bitmez böyle, bitmez.

SEVİLAY ÇELENK (Diyarbakır) - Çok kısacık bir şey söyleyeceğim.

BAŞKAN FATİH DÖNMEZ - Çok kısa lütfen.

JÜLİDE SARIEROĞLU (Ankara) - Ya, daha iftar saati var, iftar var, 3 tane daha dinleyeceğimiz şey var.

MUSTAFA HULKİ CEVİZOĞLU (İstanbul) - Çok da gerek yok, biz dışarıda konuşalım Vekilim, buyurun ya da bizim Komisyona gelin.

BAŞKAN FATİH DÖNMEZ - Bence de doğrusu o.

SEVİLAY ÇELENK (Diyarbakır) - Burada "cinsiyetçi" demeseydiniz, o şansımız olabilirdi.

Sadece şunu söyleyeceğim, uzun uzun söylemeyeceğim: Az önce bu tepkileri beklerdim gerçekten; bakın, size bir daha söylüyorum bunu, bu tepkileri az evvel beklerdim, ben söze başlar başlamaz yaptığınız jestleri, mimikleri.

JÜLİDE SARIEROĞLU (Ankara) - Tartışmayı hem siz açtınız hem uzatıyorsunuz. Hulki Bey çok güzel, çok titiz, çok dikkatli bir dil kullanarak bir açıklama yaptı.

SEVİLAY ÇELENK (Diyarbakır) - Ben açmadım. Hulki Bey gelip Komisyondan söz edince, bir de böyle bir bağlamda söz edince... Cinsiyetçilik meselesini çok temelden yanlış anlamamışsınız.

JÜLİDE SARIEROĞLU (Ankara) - Ne desin? Daha devam ettirme niyetindesiniz!

SEVİLAY ÇELENK (Diyarbakır) - Ben de bu alanda yirmi beş yıllık akademisyenlik yapmış biriyim, kadın çalışmaları alanında. Böyle "Kadın sorununun konuşulduğu bir toplantıda hiçbir kadın konuşmuyorsa...", "Kadın konuşmuyor." dediğimizde cinsiyetçi olmayız, bu kadar söyleyeceğim, lütfen biraz buna bakın. Demek ki akademik titrler yetmiyor.

Bir de "kadınlarımız" demenin kendisi o kadar cinsiyetçi bir şey ki hâlâ buna dikkat etmiyorsunuz. Sizi bir de bunun için uyarmak istedim.

Teşekkür ederim.

Sizin Komisyonunuza geleceğim bir gün.