KOMİSYON KONUŞMASI

BAŞKAN MUSTAFA HULKİ CEVİZOĞLU - Şimdi "Her sorumuza, konuşmamıza cevap olmak zorunda değil." dediniz. Size cevap olmasın ama şunları söyleyeceğim: Bir, burası galiba en demokratik yönetilen komisyonlardan bir tanesi. O kadar demokratik ki, bakın, kayıtlara geçsin diye söylüyorum -öyle bir cümle vardı Genel Kurulda, bende alıştım- AK PARTİ'nin bu Komisyonda 11 üyesi var, 2 MHP üyesi var; etti 13. Ben bu Komisyon Başkanlığına 15 üyenin oyuyla Başkan seçildim. Bir kere seçimimiz çok demokratikti. Kadın vekillerimizin iradesine saygı gösterildi, zaten başka çare yok, muhalefet partilerimizin milletvekilleri bile oy verdi, 15 üyeyle ben seçildim.

Demokratikleşme konusunda, yönetim konusunda görüşlerinize katılmıyorum Komisyon adına çünkü geçen toplantıda -burada olmayan arkadaşlarımız, katılımcılar da bilsin diye söylüyorum- size bütün vekillere verdiğimiz kadar, beş dakikalık süre tanıdık. Siz on beş dakika konuştunuz yani 3 kat demokrasi tanındı size, oradan da bir şikâyetimiz yok ama başka arkadaşların konuşma hakkını elinden almış oldunuz yani antidemokratiklik varsa bu sizden kaynaklanıyor.

Başka ne dediniz? Bu toplantılarda -bir erkek vekil üyemiz eksilmiş- Sayın Ahlatcı burada böyle bir Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığı Araştırma Komisyonunda sizin de görüşünüzü almak isteriz doğrusu. Her türlü görüşe açık bu Komisyon. Dediğiniz gibi, katıldığım nokta şu: Çözüm bulmaya çalışıyoruz. Çözüm bulurken Komisyonumuzun da... Ha mobbingden söz ettiniz. Kavramı yanlış kullandığınıza inanıyorum. Yerinde olmayan bir kavram, içeriği boş bir kavram. Şöyle: Herhangi bir milletvekilimizin -hangi görüşte olursa olsun- Komisyonumuz üzerinde siyasal bir baskı oluşturmasına asla izin vermem. Yani mağduriyet üreterek, olmayan bir mağduriyeti üreterek mağduriyet üzerinden Komisyona şiddet uygulanmasına karşıyım; asla izin vermeyeceğim bir durum bu. Onun dışında her türlü demokratik hak kullanılıyor. Burada, geçen toplantıda ufak bir tartışma oldu. Keşke büyük tartışma da olsa, hakaretsiz; orada da oylamaya gittik yani öyle bir kural olmamasına rağmen oylamaya gittik, demokrasimiz tartışmayla büyüyecektir ama katılmadığım görüşleri de ifade ettim.