Komisyon Adı | : | TARIM, ORMAN VE KÖYİŞLERİ KOMİSYONU |
Konu | : | |
Dönemi | : | 28 |
Yasama Yılı | : | 2 |
Tarih | : | 22 .07.2024 |
FERİT ŞENYAŞAR (Şanlıurfa) - Sayın Başkan, zaman zaman yüksek güvenlikli cezaevlerinde bulunan arkadaşlarımızı ziyaret ediyoruz ve bugün Mecliste uygulanan bu üst düzey güvenlik cezaevlerinde uygulanmıyor. "Bunun talimatını ben vermedim." dediniz, şahsen ben bu konuda ikna oldum.
Bu yasa teklifi Meclisten çıktığında, yürütmeyi temsil eden saraydan da onaylandığında yürürlüğe girecektir. 6'ncı maddeye baktığımızda, yerel yönetimler adına toplanan sahipsiz hayvanların bakımevi dışında bir yere terk edilmesi ve bakımevinde barındırılan hayvanların bakımevi dışında bir yere bırakılmaması yasaklanmıştır ve hayvanlar sahipleninceye kadar barınakta kalacaktır. Peki, ben de soruyorum: Bunun altyapısı hazır mı?
Hiç barınakları ziyaret ettin mi? Ben dün Gaziantep Hayvan Barınağı'na gidip ziyaret ettim ve hayvan barınağı iki bölümden oluşuyordu. Belediye Başkanı olan Fatma Şahin birinci bölüme bizi aldı, ziyaret ettik, 500'e yakın sokak hayvanı orada bulunuyordu. Hayvana işkenceye dair bir ize rastlamadık ama hayvanların bulunduğu koşullar ağırdı, yer alanı dardı ve hayvanları böyle, bu şekilde barınakta tutmayı biz vicdani olarak kabul etmiyoruz.
Ben burada yasa teklifinde imzası bulunan milletvekillerine soru soracağım ve yasa teklifinde imzası bulunan bir milletvekilinin -şu an 6 soru hazırlamıştım- o 6 sorudan birkaç tanesine cevap vermesini bekliyorum. Son yıllarda uygulanmamış kısırlaştırma yönteminin başarısız olduğunu nasıl iddia ediyorsunuz?
2019 yılında tüm partilerin oy birliğiyle kabul ettiği Hayvanların Haklarını Koruma Araştırma Komisyonu Raporu'nda kısırlaştırma yöntemi insan ve çevre sağlığı için en uygun çözüm olduğu açıklanmış. O günden bugüne ne oldu da bu yöntemden vazgeçildi?
Köpek sayısı ve mevcut barınak sayısı ortada iken teklifi hazırlayanların övünerek gösterdiği kürekle öldürme vakasının yaşandığı Konya Büyükşehir Belediyesi Barınağı'nın içler acısı hâli ortadayken kaliteli, nitelikli yaşam alanlarından ne kastediliyor?
Belediyelere hayvan bakımevleri kurmaları ve kısırlaştırma yapmaları için ayrılan bütçenin kullanımı bugüne kadar neden denetlenmedi?
Hayvanları öldürme görevini yerine getirmeyen çalışanlara nasıl bir ceza verilecek?
Konu hakkında bilimsel çalışmaları uzman veteriner hekimler etkin uygulanacak kısırlaştırma seferberliğiyle iki yıl içinde popülasyon kontrolünün sağlanacağını vurguladığı hâlde neden toplama ve öldürme eylemini yerine getirmesi için bakımevi kuracak belediyelere 2028 yılına kadar süre verilmektedir? Yaşatmaktan yana olan bu çözüme bunun yarısı kadar bir süre tanınmaması hangi akla ve vicdana sığmaktadır?
Yaşam hakkı kutsaldır, biz yaşatmak için mücadele edeceğiz.
(Gürültüler)