Komisyon Adı | : | (10/983,984,985,986,987,988) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu |
Konu | : | Profesör Doktor Selçuk Alemdağ'ın, Çöpler maden sahasının kütle hareketleri, hidrojeoloji ve yer altı suyu kirlilikleri açısından durumu ile maden kazası öncesinde ve sonrasında sahada yaptıkları çalışmalar hakkında sunumu |
Dönemi | : | 28 |
Yasama Yılı | : | 2 |
Tarih | : | 11 .06.2024 |
ŞENGÜL KARSLI (İstanbul) - Ben son söz istedim ki tekrar olmasın sorularım, diğer arkadaşlarımız sormuşsa vakitten kazanalım.
Teşekkür ediyorum kıymetli bilgileriniz için.
Ben de bu vesileyle cenazelerine ulaşan vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum, yakınlarına sabırlar diliyorum.
Tabii, Komisyonun amacı, bu sürecin oluşmasına sebep olan etkenlerin ortaya çıkarılmasına katkı sağlamak. Hep vurguluyorum, burası bir mahkeme değil ama tüm vekillerimiz, Komisyon üyesi arkadaşlarımız ve çalışanlarla özverili bir emek sarf ediliyor. Buradan çıkacak sonucun bundan sonraki sürece olumlu katkısı olduğuna inancım tam. Burada bulunma sebebimiz de hepimizin aynı. Dolayısıyla, vekil arkadaşımızın bu anlamda ümitsizliğine cevap olması adına değil ama Komisyonun çıkaracağı sonucun, ülkemizde sürdürülebilir madencilik ve insanı, çevreyi önceleyen bir madenciliğe katkısının olacağına inancım tam. Bunu ifade etmek isterim. Tabii, hepimizin temennisi, bir insanımızın dahi burnunun kanamaması bu faaliyeti sürdürürken.
Hocam, teknik kavramlara belki yabancı olabilirim, ifade ederken onu dikkate almanızı rica ediyorum. Bir hukukçu olarak teknik konulara sizin kadar vâkıf değiliz.
Sunumunuzun 3'üncü sayfasında, elde edilen sonuçların -galiba yer altı sularına sızmayla ilgiliydi- "İnceleme alanının hidrojeolojik özellikleri" başlığında, çıkan sonuçların şu an için olumlu olduğunu ama bunun belli bir süreç de istediğini anladım. Dolayısıyla, bu, örnek alma periyodunun hangi sürede olması gerekiyor farklı zamanlarda da tekrar örnek alınması isteniyor ya, sağlıklı bir sonuç alabilmek için hangi periyotlarda bunun alınmasına devam edilmeli?
Diğer bir sorum da "Harekete sebep olan faktörler" başlığında, burada, size göre, bu kazanın meydana gelmesindeki etkenlerin en başında malzemeye verilen siyanürlü çözeltinin zemini doygun hâle getirmesi. Kapasite artışıyla bu birbiriyle çelişiyor mu? Size göre siyanür. Kastettiğiniz bu değil mi? Yani, buna en önemli etken siyanürle çözelti zeminini doygun hâle getirmesi.
PROF. DR. SELÇUK ALEMDAĞ - Tabii ki.
ŞENGÜL KARSLI (İstanbul) - Peki, siyanürü kullanmadan altın madenciliği nasıl yapabiliriz, buna alternatif bir öneriniz var mıdır ya da nasıl uygularsak bu önemli bir etken olmaktan çıkar?
Bir de süreçte hep orada aktif bir fay hattı olduğu, işte, oranın bu anlamda uygun bir yer olmadığı iddiaları vardı. Siz söylerken, etraftaki ocaklardaki patlamanın da sebep olduğunu söylerken depremselliğin de dikkate alınmasından bahsediyorsunuz. Oradaki fay aktif midir yoksa genel anlamda depremsellikten mi bahsettiniz?
Çok soru soruldu. Son olarak da şunu söylemek istiyorum: Galiba başka bir vekilimiz değinmişti ama yönetme ve önleme, aslında amacımız "Nasıl önleyebiliriz?"e de cevap bulmak ya burada, başka bir alanda sizin bir uygulama yaptığınız, uydu radar sistemiyle InSAR ve lazer tarayıcı sistemle gözlem ve değerlendirme yaptığınızı söylediniz. Bu değerlendirmeyi neye göre yaptınız? Birileri tarafından mı görevlendirildiniz? Bunun Bakanlığa önerisi yapıldı mı? Tüm Türkiye'ye şamil olması için ne yapmak gerekir?
Teşekkür ediyorum.