Komisyon Adı | : | SAĞLIK, AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL İŞLER KOMİSYONU |
Konu | : | Ankara Milletvekili Leyla Şahin Usta, Uşak Milletvekili İsmail Güneş, Bayburt Milletvekilili Orhan Ateş ve 106 Milletvekilinin Sağlıkla İlgili Bazı Kanunlarda ve 663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/1980) |
Dönemi | : | 28 |
Yasama Yılı | : | 2 |
Tarih | : | 08 .02.2024 |
KAYIHAN PALA (Bursa) - Bakın, Değerli Milletvekilim, siz "Bir yaptırımı yok." diyorsunuz ama yasa metninde şöyle diyor: "Eğer bu kurul 3 kez yazılı ikaz verirse sözleşme feshedilecek." Şimdi, bu, yaptırım değil mi?
LEYLA ŞAHİN USTA (Ankara) - Hocam, sözleşmeyi feshedebilir ama o kişi başka bir yerde yine sözleşme imzalayabilir, imzalamasına engel hiçbir şey yok.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Ama "Yaptırım yok." diyorsunuz. Bakın, 2 tane yaptırım var: Bir, sözleşmesini feshediyorsunuz; iki, bu kurumda çalışmasını sonlandırıyorsunuz. Yani bir tıp fakültesi öğretim üyesinin, 2547 sayılı Yasa'ya tabi olan bir öğretim üyesinin zaten Sağlık Bakanlığıyla bir sözleşme yapmasıyla ilgili yasal bir boşluk var ama onu bir kenara bırakıyorum. Israrla "Yaptırım yok." diyorsunuz, ben de sizin kanun metninizden söylüyorum, yaptırımı siz vermişsiniz, diyorsunuz ki: "Bu kurul..."
LEYLA ŞAHİN USTA (Ankara) - Sözleşmenin fesih şartlarını koyuyoruz.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Yaptırım değil mi?
LEYLA ŞAHİN USTA (Ankara) - Elbette ama sözleşmeye uymuyorsa elbette ki bir yaptırımı olacak yani.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Ama sonuçta yaptırım var yani ikaz etme yetkisi olmayan bir kurul burada...
LEYLA ŞAHİN USTA (Ankara) - Çünkü orada da gelen hocanın eğitim ve hizmetle ilgili, sağlıkla ilgili yerine getirmesi gereken yükümlülükleri var, oraya boş gelmiyor bu insan. Orada bir hizmet vermek, eğitim vermek ve sağlığa katkı vermek için geliyor, keyfinden gelmiyor yani. Gelen kişi de "Ben buraya geliyorsam eğitim de vereceğim, hizmet de vereceğim, sağlığa katkı vereceğim." diye kendi iradesiyle "Evet, sözleşmeyi kabul ediyorum." diyor. Sözleşmenin de fesih şartları neyse bunu da bilmek hakkı tabii ki yani. Eğer sözleşme fesih hükümlerine uymuyorsa, şartları neyse bunu kanuna açıkça yazıyoruz, bunu gelen hoca da biliyor, bu gizli bir şey değil; sözleşmeyi hangi şartlarda imzaladığını bilecek. Burada imzalandı, anlaşılamadı, çıktı, feshi yapıldı... Biz ayrı bir şey de getirmiyoruz yani asla bir daha Sağlık Bakanlığının hiçbir hastanesinde veya hiçbir yerde çalışamaz, edemez gibi bir şey yok.
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Mesele anlaşıldı Leyla Hanım.
LEYLA ŞAHİN USTA (Ankara) - İsterse yeniden, Sağlık Bakanlığı başka bir yerde, başka bir hastanede yine sözleşme de imzalayabilir.
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Mesele anlaşıldı.
LEYLA ŞAHİN USTA (Ankara) - Bu tamamen hocanın kendi iradesine kalıyor.
KAYIHAN PALA (Bursa) - Kamu yönetiminde bunu yapamazsınız, kamu yönetimine uygun bir tutum değil bu.
BAŞKAN VEDAT BİLGİN - Yani sözleşmede karşılıklı iradeler söz konusu.
LEYLA ŞAHİN USTA (Ankara) - Evet, aynen öyle.