KOMİSYON KONUŞMASI

AYLİN CESUR (Isparta) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Ben de çok kısa tutmaya çalışacağım ama öncelikle teşekkürlerimi sunmam lazım. Gerçekten çok kapsamlı ve merak ettiğimiz birçok şeyi aydınlatan bir sunumdu; hem hazırlık çok iyiydi hem de çalışmalarla ilgili teşekkür ediyorum ben de.

Bununla beraber, az önce konuştuğunuz yani Filiz Hanımla beraber konuştuğunuz konuyla alakalı bir sorum olacak ama hani bir hatırlatma da olması bakımından... Bendeki bilgi de Sayın Aile Bakanının konuya müdahil olarak çocukların mahkemede dinlenmesinin daha sonrasında önlendiği şeklindeydi. Geçmişte üzücü bir olay olmuştu: 2016 yılında, 9 yaşında istismar mağduru bir çocuğumuz mahkemede faille karşılaşacak olması nedeniyle kalp krizi geçirerek orada hayatını kaybetmişti ve ondan sonra da Aile Bakanı müdahale etmişti diye... Doğru bilgi herhâlde.

ADALET BAKANLIĞI ADLİ DESTEK VE MAĞDUR HİZMETLERİ DAİRESİ BAŞKANI MERAL GÖKKAYA - Evet.

AYLİN CESUR (Isparta) - Şimdi, ben de bunu doğru buluyorum.

Bir şey sormak istiyorum: Erzurum'da Kur'an kursunda istismar edilen 8 çocuğun davası vardı; orada fail ilk duruşmada yüz on dokuz yıl altı ay ceza aldı. İstinaf mahkemesi çocukların İzlem Merkezinde alınan ifadeleri olmasına karşın mahkemede dinlenmemiş olmasını gerekçe gösterdi ve kararı bozdu; bendeki bilgiler. ÇİM'in kuruluş amacına aykırı bir şekilde eksik ifade alarak çocukları tekrar mahkemeye çıkma riskiyle karşı karşıya bırakan uzmanlar ve savcı hakkında bir soruşturmanın hâlen başlatılmadığına dair bilgi var. Bu doğru mu? Başlatılmadıysa neden başlatılmamış olabilir?

ARZU AYDIN (Bolu) - Biraz önce bu soru cevaplandı, hem kayıtlara hem de video kaydınıza girsin diye söylüyorum, az önce cevapladılar bunu.

FİLİZ KERESTECİOĞLU DEMİR (Ankara) - Yok, bu soru cevaplanmadı.

AYLİN CESUR (Isparta) - Hayır, siz iyi dinlememişsiniz, ben başka bir şey soruyorum.

ADALET BAKANLIĞI MEVZUAT GENEL MÜDÜR YARDIMCISI MEHMET ÖKMEN - Soruşturma bahsini sormamız lazım, savcıyla alakalı soruşturma bahsini HSK'den sormamız lazım. O bilgi yok şu anda Sayın Vekilim.

AYLİN CESUR (Isparta) - O bilgiyi rica edeceğim, ben onu soruyorum.

Müsaade ederseniz uzmanlara soralım, biz kendi aramızda biraz sonra konuşuruz zaten.

Şimdi, bir de 2021'de, cinsel saldırı, işkence, istismar gibi suçlardan tutuklanmak için görüntü benzeri somut kanıtın zorunlu hâle getirilmesini içeren dördüncü yargı paketi bizim tüm itirazlarımıza rağmen geçti ve Adalet Komisyonunda da bu kabul edildi. Somut delil şartının çocukların cinsel istismarı ve cinsel saldırı suçlularının tutuklanmasını neredeyse imkânsız hâle getireceği koşullar yaratıldı; o zaman Türkiye Büyük Millet Meclisinde de çıktık söyledik "Çocuk kayıt mı bulacak yani 'Bu da videom.' falan diye koyacak." diye. O günden bugüne bununla alakalı sizdeki veriler ne durumdadır? Görüntüsünü getiren mi hakkını arar hâlde şu anda? Bu nasıl işliyor? Bir de onu ben merak ediyorum.

Bir de şimdi Türk Ceza Kanunu'nun 230'uncu maddesi "Birden Çok Evlilik, Hileli Evlenme, Dinsel Tören Suçu" başlığı taşır. Burada, açıkça, resmî nikâh olmaksızın dinî nikâhın yeterli olmadığını ve resmî nikâhın olması gerektiğini, aykırı davranan çiftlerin de cezalandırılmasını içeriyordu ancak Anayasa Mahkemesi 2015 yılı Mayıs ayında resmî nikâh kıyılmadan dinî nikâh kıyanlara -sadece kıyanlara- ceza verilmesi hükmünü kaldırdı. Böylece, erkeklerin birden fazla kadınla beraber olmaları ve çok eşliliği resmî nikâhın da zorunlu olmasından... Dolayısıyla, bunun çocuk yaşta evliliklere kapı aralamış olduğunu düşünüyoruz. Tabii, bu, aslında Aile Bakanlığına sormamız gereken bir soruydu ama bununla alakalı sizin düşünceleriniz nelerdir? Aile Bakanlığıyla bu konuyla ilgili, bununla alakalı gelen suçlarla... Çocuk yaşta evliliklerin sayılarının da arttığını da düşünecek olursak -biraz önce vermiştim rakamları- sizin bu konudaki düşüncelerinizi merak ediyorum.

Çok teşekkür ediyorum tekrar sunum için.

BAŞKAN CENGİZ AYDOĞDU - Teşekkür ediyoruz.

Son soru biraz subjektif bir şey arkadaşlar, bilginiz varsa söylersiniz, düşüncelerinizi merak etmiyoruz.

AYLİN CESUR (Isparta) - Çocuk yaşta evlilikler arttı, rakam olarak vermiştim az önce Başkanım, pek de subjektif değil, objektif.

BAŞKAN CENGİZ AYDOĞDU - Yok, yok. "Düşünceleriniz nelerdir?" dediniz ve burada saatlerce konuşulabilir.

AYLİN CESUR (Isparta) - Hayır, bu konuda Adalet Bakanlığının Aile Bakanlığıyla bir çalışması var mı?