| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi (1/286) ve 2021 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi (1/285) ile Sayıştay tezkereleri a)Cumhurbaşkanlığı b)Millî İstihbarat Teşkilatı c)Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği ç)Diyanet İşleri Başkanlığı d) Devlet Arşivleri Başkanlığı e)Millî Saraylar İdaresi Başkanlığı f)Strateji ve Bütçe Başkanlığı g)İletişim Başkanlığı ğ)Savunma Sanayii Başkanlığı h)Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ı)Yatırım Ofisi Başkanlığı i) Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı j) Finans Ofisi Başkanlığı k) İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 6 |
| Tarih | : | 25 .11.2022 |
NAZIR CİHANGİR İSLAM (İstanbul) - Gerekçeyi açıklamak zorunlu mu, yoksa bana mı bıraktınız?
OTURUM BAŞKANI ABDULLAH NEJAT KOÇER - Yok, yok, tabii ki yani.
NAZIR CİHANGİR İSLAM (İstanbul) - Tamam.
OTURUM BAŞKANI ABDULLAH NEJAT KOÇER - Bitiriyoruz, Komisyon üyelerimiz kaldı birkaç tane.
NAZIR CİHANGİR İSLAM (İstanbul) - Birkaç sonuç bekliyordum da.
OTURUM BAŞKANI ABDULLAH NEJAT KOÇER - Buyurun.
NAZIR CİHANGİR İSLAM (İstanbul) - Birkaç sonuç bekliyordum, her neyse...
Teşekkürler Sayın Başkan.
Evet, bugün, yine, beş yılın, bir iktidarın beş yılının muhasebesini yapmak üzere burada toplandık. Cumhurbaşkanlığı bütçesini görüşüyoruz ve bu bütçeyi görüşürken ben bir şeyi, her sene sorduğum bir soruyu Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcısına yine sormak istiyorum. Benle ilgili ama benle ilgili olduğu için buraya getirmedim; bu dosyaya, bu bilgiye hâkim olduğum için buraya getirdim, benim gibi çok sayıda insanı ilgilendiriyor. OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna az önce giriş yaptım. Sayın Oktay, müracaatımdan beş yıl iki ay on iki gün geçti ve hâlâ cevap alamadım. İşte, bu, çok değerli arkadaşların, bu iktidarın Cumhurbaşkanlığı sistemi içerisinde kendi vatandaşına bakışıdır. Ben bunu ön plana çıkarmıyorum. Bu, sadece bu toplumdaki toplumsal ilişkilerden, daha doğrusu, devletin, idarenin topluma reva gördüğü ilişkilerden -tıbbi deyimle- bir biyopsi incelemesidir; olay bu derece vahim.
Bazı arkadaşlar, muhalefet milletvekillerini devleti eleştirmekle itham ettiler veya bu iddialarını sürdürdüler; devlet eleştirilebilir bir şeydir arkadaşlar. Devlet, neticede insanların oluşturduğu, insanların ortak iradelerinin oluşturduğu ve kendi işlerini kolaylaştırmak üzere inşa ettikleri bir çatıdır fakat bizim buraya getirdiğimiz eleştiriler, aslında, sizin arkasına saklanarak konuştuğunuz devlet eleştirisi değil, sizi eleştiriyoruz. Yani devleti bir gemi olarak düşündüğünüzde ve bu toplumu, hepimizi bu geminin içinde yol alan insanlar olarak düşündüğünüzde, sizi kaptan köşküne bu gemiyi idare edesiniz diye oturtmuşuz; işte, kaptan köşkünde gerçekten geminin menfaatine mi bir şeyler yapıyorsunuz, sağlıklı yol almamızı sağlayacak birtakım çalışmalarda mısınız, yoksa başka bir şeylerle mi meşgulsünüz, bunun incelemesini yapıyoruz.
Değerli arkadaşlarım, ben size çok basit bir formül ortaya koyacağım. Bakın -açın eski kitapları- "zarurat-ı hamse" denen 5 ilkeden bahsedeceğim. Bir toplumu yönetenlerin meşruiyetinin karnesi nasıl verilir? Şu 5 temel hakkı öncelikle kendi icraatının içine yedirmiş olmalarından. Bunlar, sırasıyla, can güvenliğidir ki bu ülkede tehdit altındadır, zaman zaman kaybolmuştur; mal güvenliğidir ki ortadan kalkmıştır, müsadere âdeta bir devlet politikası hâline gelmiştir; akıl ve fikir güvenliğidir ki tarihin hiçbir döneminde fikir suçları bu kadar cezalandırılmadı; inanç ve ibadet özgürlüğü ve bunun güvence altına alınmasıdır ki yine, kendisi dışında veya kendi iktidarını destekleyenler dışında hiçbir iktidar geçmişte toplumun diğer kesimlerine bu kadar duyarsız kalmamıştı ve sonuncusu da nesil güvenliğidir, gelecek nesillerin güvenliği. Bunu sadece bireysel planda ve kendi aileniz düzeyinde ele almayınız, bir toplum içerisinde yaşayan bütün geleneklerin kendi yarınından emin olabilmesi hissiyatını lütfen dikkatlerinize alınız. Şimdi, 5 seneye bakalım, bunların icraatı içinde bu hakların hangisinin ciddiyetle korunduğunu şöyle bir vicdan muhasebesiyle gözden geçirelim.
Değerli arkadaşlarım, evet, Parlamentonun bir döneminin sonuna geldik, sizin iktidarınızın, inşallah, sonuna geldik; bir dahaki bütçede bambaşka bir iktidarla, muhalefetin, Millet İttifakı'nın iktidarıyla tekrar görüşmek üzere.
Saygılarımı sunuyorum.