KOMİSYON KONUŞMASI

TUBA VURAL ÇOKAL (Antalya) - Teşekkürler Başkanım.

Sayın Bakanım, Kıymetli Komisyon mensupları; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Günümüzde dünya iklimden teröre, ekonomik sorunlardan teknolojinin geleceğine gibi geniş sorunlar yelpazesiyle karşı karşıyadır ve dünya bu sorunlarla bu sorunlara rağmen değişmeye, dönüşmeye devam ediyor hem de çok hızlı bir şekilde. Üstelik bu dönemde yaklaşık bir asır önce yoğunlaşan hâkimiyet mücadeleleriyle şekillenen dünyanın sarsılmaz ve değişmez olduğu algısı artık yıkıldı. Oluşacak geleceğin dünyasında yerimizi alabilmek, geleceğin dünyasında ve coğrafyamızda belirleyici güç olmak için bu hızlı değişimin ve değişimin beraberinde getirdiği bilgi akışını yönetmek zaruridir. Asırlar önce zikredildiği gibi "Bilmek, hükmetmektir." Kendi dışındakileri bilen, gelişim ve değişimleri doğru yorumlayan bir Türkiye, üzerinde yaşadığı coğrafya üzerinde emelleri olan her türlü güce karşı durabilecek, kendi kaderini kendisi tayin edebilecektir. Bir taraftan kardeşlerimizle, tüm Türk elleriyle diyaloğu ve ilişkileri üçüncü aktörlere bırakmayacak, diğer taraftan kaderini Türkiye'yle birleştiren bütün mazlum halkların haklarını savunabilecektir. Geleceğin dünyasında daha güzel ve yaşanılabilir bir dünya olması için aktif rol oynayacak güce sahip olacaktır ki şu an bu Türkiye'nin temelleri atılmış ve Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde çok yol katedilmiştir. Güçlü Türkiye ülküsü için birden fazla sahada atılımlar yapılmış, yenilikler hayata geçirilmiştir. Geliştirdiği savunma teknolojileriyle dünyanın dikkatini çekmiş ve dengeleri değiştirmiştir ama bilgiyi yönetmek, ona hükmetmek her sahada olmalıdır. Hükûmetimiz güçlü Türkiye'yi hayata geçirmek için diplomasinin öneminin de farkında olarak ülkemizi bir diplomasi merkezî haline getirecek adımı atmıştır. Bu bağlamda, Antalya'da 2021 ve 2022 yıllarında Antalya Diplomasi Formu yapılmış dünyanın dört bir yanından gelen konuklarla dünyanın problemleri Türkiye'de Antalya'da konuşulmuştur. Asya'dan Atlanta'ya, terörizm probleminden dünyadaki kadın sorunlarına, mülteci problemlerimizden yapay zeka ve "metaverse" kadar çok geniş bir alanda fikir alışverişinde bulunulmuştur. Aynı zamanda bu Forum Rusya-Ukrayna meselesinde de ilk üst düzey görüşmenin yapıldığı yer olmuştur. Antalya Diplomasi Formu ve dünyanın sorunlarının Antalya'da konuşulması önemlidir çünkü önceki asrın belirleyicileri aynı zamanda sorunların konuşulduğu yerleri de belirliyordu. Artık Türkiye profesyonellerin dünya sorunlarını konuştuğu, fikir alışverişinde bulunup temasa geçebileceği diplomasinin ve bilgi akışının merkezi hâline geliyor.

Uluslararası gündemi belirleme niteliğine haiz bölgesel ve küresel meselelerin dünya çapında tanınırlığı olan siyasetçilerin, resmî yetkililerin, kanaat önderlerinin, düşünürlerin ve uzmanların katkılarıyla ele alınacağı, sonuçlarını uluslararası toplumun bir referans kaynağı olarak başvurabileceği Antalya Diplomasi Formu'nu düzenleyecek ve merkezi Antalya'da olan Antalya Diplomasi Formu Vakfının kurulmasına ve faaliyetlerine ilişkin kanun teklifini Meclise sunduk. Antalya Diplomasi Formu Vakfı da bu çalışmaların daha geniş bir alanda yapılmasını sağlamak, çalışmaları devamlı ve etkin kılmak için kurulmaktadır. Vakfın kuruluşuyla birlikte Antalya Diplomasi Formu Vakfı tarafından düzenleneceği gibi çalışmalar sadece forum döneminde kalmayacak gerek destekleyici akademik çalışmalar ve yapacağı projelerle hem forumun her sene daha güçlü bir şekilde toplanmasını sağlayacak hem de bilgi üretim ve yönetim sürecine büyük katkılar sağlayacaktır. Yine, kurulma amacı içinde bulunan faaliyetlerle ilgili kamuoyu, kurum ve kuruluşlarla dünya genelinde iletişim faaliyetlerini yürütecektir. Böylece, Türkiye'de yönetilen, elde edilen bilgi bütün dünyanın da faydasına sunulmuş olacaktır. Zaten vakfın amaçları ve çalışma şekli de metinde açık bir şekilde yer almaktadır. Dünyada dış politika alanında faaliyet gösteren bazı önemli kuruluşlar da -Münih Güvenlik Konferansı, Davos gibi- vakıf şeklinde örgütlenmişlerdir. Hâl böyleyken böyle ciddi ve önemli bir çalışmayı saçma sapan algı yönetimleriyle karalamaya çalışmak, iyi niyetli düşündüğümüzde sadece saflık ya da görme ve anlama engeli olabilir. Hani, güzel bir söz vardır "Kişinin aynası işidir." Bu forum ülkemiz ve Antalya'mız için büyük bir başarının göstergesi olduğu gibi, aynı zamanda yaptığı işlerle konuşan partimizin de ülkemize konuşmaktan başka katkısı olmayanlara bir cevabı olmuştur.

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Son yarım dakikanız...

TUBA VURAL ÇOKAL (Antalya) - Dışişleri Bakanlığımızın öncülüğünde düzenlenen bu forumla Türkiye'nin içine kapanmak bir yana dünya sorunlarının çözümüne katkı sağlayacak organizasyonların merkezi olma hedefine sahip olduğunu göstermiştir. Nitekim, Ukrayna-Rusya arasındaki ilk üst düzey görüşmelerin Antalya'da gerçekleşmesi de bunun bir göstergesidir. Bu noktada, öncelikle, Cumhurbaşkanımız, Genel Başkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a bir Antalyalı olarak, bir yörük kızı olarak şükranlarımı sunuyorum. Antalya Diplomasi Formu'yla böyle güzel bir organizasyona ev sahipliği yapmamızı, hem de hakkını vererek yapmamızı mümkün kılan Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu'na şükranlarımı sunuyorum.

Hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Teşekkürler.