| Komisyon Adı | : | (10 / 6598, 6599, 6600, 6601, 6602, 6603, 6604, 6605) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu |
| Konu | : | Türkiye Taşkömürü Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Muharrem Kiraz'ın, kendi faaliyet alanlarıyla ilgili mevzuat ve Amasra Taşkömürü İşletme Müessesinde meydana gelen kaza ile Karadon Taşkömürü İşletme Müessesesi Müdürü Fazlı Uncu'nun Amasra Taşkömürü İşletme Müessesinde meydana gelen kaza sonrası ve kazanın analizi hakkında sunumu |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 6 |
| Tarih | : | 02 .11.2022 |
MÜZEYYEN ŞEVKİN (Adana) - Müzeyyen Şevkin, jeoloji mühendisiyim, öncelikle onu belirteyim.
Şimdi, ülkemiz kömürleri içerisinde Zonguldak bölgesi; Kozlu, Karadon, Üzülmez, Azdavay, Bartın Amasra bölgeleri; Soma ve Amasya, Çeltek havzası kömürleri yüksek metan gazı içeren kömürler. Hatta öyle ki buradan doğal gaz üretiminin bile yapılacağına ilişkin çalışmalar var.
Şimdi benim burada dikkatimi çekti, tek bir sondaj kuyusu var ve bu kadar geniş alanda -belki biraz benzer bir soru olacak ama- ve 300 metreyi aşan bir derinlikte tek bir sondajla bu havalandırmanın yapılması yeterli midir? Sorum bu. Bu kadar riski yüksek bir bölgede, birkaç gün önce -yirmi gün önce zannediyorum- Sayın Enerji Bakanının burayı ziyaretinde "en güvenli alanlardan biri" diye tabir ettiği bu Amasra havzasında tek bir sondajla havalandırmanın yapılması yeterli midir?
Teşekkür ediyorum.