KOMİSYON KONUŞMASI

YILDIRIM KAYA (Ankara) - Sayın Başkan, Sayın Bakan, değerli milletvekili arkadaşlarım, değerli Bakanlık bürokratları; öncelikle bütçemizin hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.

Şunun altını çizmek istiyorum, Sayın Bakan konuşmasında da söyledi: Spor Yasası oy birliğiyle çıktı bu Meclisten. Çünkü öncesinde ortak akıl işletildi, çalıştaylar yapıldı ve daha sonra da Mecliste birbirini dinleyen, önerilere de katkı sunan, katkıya da açık olan bir çalışma yaptık.

Şimdi, Türkiye'nin baş belası olan, gençliğin baş belası olan uyuşturucu belası ve Türkiye uyuşturucu baronlarının at oynattıkları bir çiftlik hâline döndü. Buradan Sayın Bakana ve Bakanlığa önerim şudur: Gelin, uyuşturucuyla mücadele çalıştayı yapalım. Tüm siyasi partiler bu çalıştaya hazırlansınlar. Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde uyuşturucuyla mücadele çalıştayını önümüze bir iş olarak koyalım. Eğer bunları yapmazsak uyuşturucu baronlarına gençlerimizi teslim etmiş olacağız. Buna asla hiç kimsenin gönlü razı olmaz. Buna izin vermek de mümkün değil.

Şimdi, bugün bir haber aldık, Bursa'nın Nilüfer ilçesinde Emir Sultan Erkek Öğrenci Yurdunda Yozgatlı bir kardeşimiz -İngilizce öğretmenliği 2'nci sınıfta okuyor- önce bileklerini kesiyor, müdahale edilmiyor, daha sonra da intihar ediyor. Özel yurtlarda bu durum çok fazla sayıda yaşanıyor. Kamusal yurtta, Bakanlığın yurtlarında bu duruma çok fazla rastlamadığımız açık. Bunun nedeni şudur: Yurtların denetimi. Yurtlar denetimsiz; vakıf yurtları, dernek yurtları, tarikat yurtları denetim dışında olduğu müddetçe gençlerimizin bir bir hayatını kaybettiğini görüyoruz.

Bugün, 1 Kasım saltanata son verilişinin 100'üncü yıl dönümü. Bugün harf devrimini gerçekleştirişimizin 94'üncü yılı. Harf devriminin yapıldığı ve saltanatın kaldırıldığı günde bizim gençliğe, cumhuriyete, cumhuriyetin geleceğine sahip çıkmamız gerekiyor. Biz Bakanlığımızın bütçesini daha önceleri hep eleştirdik, dedik ki: Bu bütçe yetersiz, bu bütçe sorunları çözmekte mahir değil. Gelin bu bütçeyi artıralım dedik geçen yıl, bizi dinlemediniz, ek bütçe geldi, şimdi ek bütçe de yetmiyor. Dolayısıyla, bütçedeki rakamları eleştirmek yerine bizim iktidarımızda bizim yapacaklarımızı anlatmak istiyorum.

Gençliğin barınma ve beslenme sorunu bir yıl içerisinde çözülecek. Hani Bakanlık diyor ya: "Barınma sorunlarını çözdük." Bizim belediyelerimizin çözdüğü kadar, bizim belediyelerimizin beslenmeye verdiği katkı kadar Bakanlık bu soruna katkı sunsa sanırım bunların tümü çözülürdü. Sınırsız internet ağının olduğu, 2 kişilik odaların olduğu, kütüphanesinin ve spor salonlarının olduğu yurtları yapmak bizim boynumuzun borcu. Biz öğrenciye, kredi değil, burs vereceğiz. Hani, Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan diyor ya: "45 liracık veriliyordu." Bakın, o 45 liracıkla bir çeyrek altın alınıyordu, üzerine de 18 lira parası artıyordu. Bugün 850 lirayla sadece 1 gram altın alabiliyor, sizin verdiğiniz bursla. Bu sorunu çözmek de bizim boynumuzun borcu.

SALİH CORA (Trabzon) - Önceden niye yapmadınız?

YILDIRIM KAYA (Ankara) - Şimdi, amatör sporcuların, amatör antrenörlerin, amatör spor kulüplerinin Futbol Federasyonuna üyelik talepleri var.

SALİH CORA (Trabzon) - Altına göre niye hesap yapıyorsun?

YILDIRIM KAYA (Ankara) - Sen hesabını yap.

Sayın Bakanım, Ankara başkent. Ankara'da 2 tane stadyum yıktınız, Cebeci Stadyumu ile 19 Mayıs Stadyumu. 19 Mayıs Stadyumu'nun temeli yeni atıldı. Allah aşkına söyler misiniz; Ankaragücü, Gençlerbirliği ve amatör spor kulüplerinin her birinin yetiştiği 19 Mayıs Stadyumu'nun temeli neden bu sene atıldı, niye bu süreye kadar bu temel atılmadı? Niye yıktınız, niye yapmıyorsunuz? Adalet ve Kalkınma Partisi yıkmakla meşhur ama biz yapmakla meşhur bir siyasal iktidarı mutlaka hayata geçireceğiz.

Yatılı fen ve Anadolu liselerinde yurtlar vardı. Bu yurtlardan İstanbul başta olmak üzere birçok okul yurdu kapatıldı ve bu okul yurtları vakıflara devredildi. Devletin yurdunu vakıflara devrederek bu sorunu çözemezsiniz. Bir an önce yapılması gereken iş, öğrencinin barınma, beslenme ve burs sorununu çözmektir.

BAŞKAN CEVDET YILMAZ - Teşekkür ediyorum.

YILDIRIM KAYA (Ankara) - Son, bitiriyorum.

Bunu da Adalet ve Kalkınma Partisinin yapma şansı yoktur. Bunu yapacak olan, yedi ay sonra iktidara gelecek olan Millet İttifakı'nın kendisidir.

Şimdiden yolumuz açık olsun, size de güle güle diyorum.