KOMİSYON KONUŞMASI

BEDRİ YAŞAR (Samsun) - Sayın Başkanım, Komisyonun değerli üyeleri, Sayıştayın kıymetli temsilcileri, kurumun değerli yöneticileri; öncelikle hoş geldiniz.

Zaman zaman burada yaptığımız denetimlerde ben özellikle yöneticilerimize şunu soruyorum: Önümüzdeki beş yıldaki hedefiniz nedir, on yıldaki hedefiniz nedir? Tabii, bunları neden soruyoruz? Hani, geleceğe dair düşüncelerini tespit etmek, onlara yön vermek açısından ve katkı sağlamak açısından. Dolayısıyla, şimdi, burada 2019 ve 2020 yılının zararlarını görebiliyoruz. Doğal olarak yani bazen burada bulguların üzerinde konuşurken 2019 ve 2020'nin bulgularını konuşuyoruz, diyoruz ki: 2021 ve 2022 yılında bunlar yerine getirilmiş. Yani o gün denetim yılı olmamasına rağmen, hani "Güncel durumu nedir?" diye zaman zaman buradaki yöneticilerimize bunları soruyoruz. Eğer güncel durumunda bunlar yerine getirilmişse biz de zaten o bulguyu gündemden kaldırıyoruz. Dolayısıyla, denetim esnasında mevcut ile gelecek arasında bir ilişki kurmaktan daha doğal bir şey olmaz. Mesela, işte, kurum zarar ediyor, tamam. Bu zararı faaliyet zararlarından mı kaynaklanıyor, yatırım zararları mı var, finansmandan kaynaklanan zararları mı var... Eğer ileriye doğru bir düşüş eğilimine girmişse biz bundan mutlu oluyoruz, diyoruz ki: Herhâlde kurumda belli iyileşmeler var ki ileriye doğru bize pozitif sonuçlar veriyor. Onun için ben de bu konuda hem Selman Bey'e hem Deniz Bey'e burada katılıyorum yani "İyiye mi gidiyoruz, kötüye mi gidiyoruz?" diye sormamız lazım. Tabii ki biz de biliyoruz denetim yılı şimdi değil ama arada bir ilişki kurulması lazım. Bu normal, net rakamlar da olmayabilir yani "Daha iyiye gidiyoruz, zararımızda bir azalma var." şeklinde de olabilir.

Tabii, bu arada, bu öneri de güme gidiyor. Öneride özellikle hemzemin geçitlerle ilgili yenileme çalışmalarından bahsediliyor. En büyük kazalardan biri, hepinizin bildiği gibi, işte, özellikle Lüleburgaz'da oluşan hemzemin geçitlerdeki tıkanmalar, suyun birikmesi, zeminin sulanması, zeminin şeyinin yükselmesiyle beraber hemzemin geçidin göçmesi. Yani bu önemli, aynı kara yollarında ölü noktalar olduğu gibi bu hemzemin geçitlerin önemli bir kısmı... Teknik olan yerlerde sayın genel müdürlerimiz, bakanlarımız, bakanlık yapmış Habib ağabey de bunları bilir. Bunlar öncelikle tespit edilip muhakkak düzeltilmesi lazım gelen olaylardır çünkü OECD ülkeleri arasında 2020 yılı raporunda... Bizdeki kaza oranları, OECD ülkelerindeki kaza oranlarından daha yüksektir. Yani netice itibarıyla sorunları halının altına süpürmek yerine tek tek tespit edip çözüm üretmemiz lazım ki hemzemin geçişler bunların en önemlileri. Özellikle yine bu belli hemzemin geçitlerde bırakın şeyin çökmesini, kazaların da yoğun olduğunu görüyoruz. Bu, özellikle mercek altına alınıp incelenmesi lazım gelen konuların başında geliyor. Verilen cevapta da işte mesela "44 adet üst geçit projesi iptal edilmiştir." diyor. Yani bunlar biraz daha gerekçelendirilirse, bunlara biraz daha açıklayıcı bilgi verilirse biz de bunun üzerine düşünürüz.

Demir yolu hatayı kaldırmıyor, işte, biz hızlı tren diyoruz, hızını artırmaya çalışıyoruz diyoruz. Önergenin dışında tabii bunu konuşacağız, geneli üzerinde konuşacağız ama bir işi bir sefer yapalım, doğru düzgün yapalım, tekrarıyla uğraşmayalım. Bazen görüyoruz, duyuyoruz, işitiyoruz, bu kazaların önemli bir kısmı da yapım hatalarından kaynaklanıyor, bunu da mercek altına almamız lazım geldiğini düşünüyorum. Öneriyle ilgili de bunun yine izlemede kalmasını çünkü hemzemin geçiştlerin önemli olduğunu, bunlarla ilgili muhakkak belli tadilatların yine buna benzer demir yollarının kör noktaları da dâhil, özel mercek altına alınıp incelenmesi lazım gelir diye düşünüyorum.

Teşekkür ediyorum Başkan.