| Komisyon Adı | : | BAYINDIRLIK, İMAR, ULAŞTIRMA VE TURİZM KOMİSYONU |
| Konu | : | İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek ve 5 milletvekilinin, (2/4469) esas numaralı Kanun Teklifi'nin 29'uncu maddesinin Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasına ilişkin önergeleri hakkında görüşme |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 30 .05.2022 |
MÜZEYYEN ŞEVKİN (Adana) - Öncelikle, bütün Komisyon üyeleri, Sayın Bakan Yardımcıları, değerli bürokratlar; hepinizi saygıyla selamlıyorum.
Gecikmeden dolayı özür diliyorum. Adana uçağı rötar yaptığı için gecikmeli katıldım.
Ben de geçen yıl kurulmuş olan Müsilaj Komisyonunun üyesiyim. Geneli üzerine yapacağım değerlendirmede buna ilişkin eleştirilerimi dile getireceğim elbette. Bu kadar önemli üretimlerin yapılmış olduğu Müsilaj Komisyonunun ayrı bir kanun teklifiyle, özel bir kanun düzenlemesiyle getirilmiş olmasını beklerdik açıkçası. Onu geneli üzerine yapacağım değerlendirmede mutlaka eleştireceğim ama şimdi, bu 29'uncu maddeyle ilgili ben çok merak ediyorum: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının denetimle ilgili yeterli elemanı yok mu ya da bu ülkede yeteri kadar çevre mühendisi yetiştirilmiyor mu yani bu kadar mezun varken, bu kadar atanamamış çevre mühendisi varken neden bir özel firmaya, özel bir aktarım düşünülüyor? Kaldı ki bu "yönetim" kavramı, üretilen çevre mühendisliği hizmetleriyle birlikte izleme, kontrol ve denetim hizmetlerini kapsayan bir şey. Şimdi, burada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının daha önce çıkardığı birtakım kanunlar, özel sektöre devri olduğu için bu tür maddeler Anayasa'ya aykırı bulunarak Danıştaya götürülmüş ve kamu yararı öncelik taşıdığı için bu kararlar iptal edilmiştir. Hâlâ bu kamu yararı önceliğini öteleyip ısrarla özel firmalara bir finans aktarımına girilme gayreti doğrusu hepimizin soru işaretiyle karşıladığı bir şey. Ben bu konuda, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının... Kötü örnekleri var arkadaşlar, özel firmalara devrin kötü örnekleri var. Elektrik dağıtım şirketlerinin Türkiye'de yarattığı handikap örneklerle görülüyor. Yani hâlâ ısrarla bu özel sektör konusunda, özel sektöre devretme gayreti hepimizin doğrusu soru işaretiyle karşılaştığı bir durum.
Geneli üzerine değerlendirmeleri de daha sonra yapacağım.
Teşekkür ederim Başkan, söz verdiğiniz için.