| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | Denizli Milletvekili Nilgün Ök ve 45 Milletvekilinin; Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda ve 655 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/4389) |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 15 .04.2022 |
NİLGÜN ÖK (Denizli) - Teşekkür ediyorum Başkanım.
Fon tarafından yapılan ticari ve iktisadi bütünlük satışlarında finansal kiralama sözleşmeleri getirdiğimiz düzenlemeyle öncelikli alacaklılar kapsamına alınarak satış bedelinden yapılacak ödemelerin kriterleri açık açık bu kanunla belirlenmekte ve mevcut düzenlemeyle 6183 sayılı Kanun'la uyumlu hâle getirmekteyiz. Uygulamada, Fon tarafından yapılan tip satışlarında, geçmiş dönem borcu kriterlerinin yargı konusu ihtilaflarına neden olması ve ilgili yönetmelikte belirtilen şartların kanunda yazılı olmaması ve yine, ilgili yönetmelikte geçen sıra cetveline karşı dava açma süreçlerinin kanunda net olarak yazılı olmaması... Şimdi getirdiğimiz düzenlemeyle, sıra cetveli belirlendikten sonra on beş gün içerisinde dava açmayla ilgili bir düzenleme getiriyoruz, günü de koyuyoruz; aslında yönetmelikte var ama kanunla netleştiriyoruz.
Yine, finansal kiralama sözleşmeleriyle kiralanan mal varlıklarının tip kapsamına alınmamış olması... Artık, bu getirdiğimizle de tip kapsamına alıyoruz. Tip satışından sonraki dağıtımın sıra cetvelinin masraflarının düşümüyle sıralamalara göre "garamaten" dağıtımının yapılacağının -yani alacaklıların hissesi oranında, "garameten" o demek- kanun hükmünde açık olarak yazılı olmamasından kaynaklı birçok sorun yaşanmaktaydı. Getirdiğimiz bu düzenlemeyle bu sorunları tamamen ortadan kaldırıyoruz.