KOMİSYON KONUŞMASI

YUSUF HALAÇOĞLU (Kayseri) - Teşekkür ederim Başkanım.

Değerli arkadaşlar, hepinizi saygıyla selamlıyorum.

İnşallah bu dönem ülkemiz için iyi hizmetler verdiğimiz bir dönem olacaktır. Çünkü entelektüel, eğitimci kökenli çoğu üyelerden meydana gelen bir kurulumuz var. İnşallah burada siyasi nitelikte değil, geçlerimizin geleceğine yönelik kararlar alacağımız düşüncesindeyim. İnşallah öyle olacaktır.

Biyografimde yer almayan bir iki husus söyleyeyim: Evet, 67 yaşını mayısta dolduracağım Allah izin verirse. Beşir Bey'le de epey zaman önceden tanışıyoruz. Ben İstanbul Üniversitesi mezunuyum, tarih bölümü mezunuyum, 1970-1971 dönemi mezunuyum. Sonra 1986'da Marmara Üniversitesine geçtim.

Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığında Genel Müdür Vekilliği ve Genel Müdür Yardımcılığı yaptım. Rektör Yardımcılığı yaptım Marmara Üniversitesinde. Diyanet İslam Ansiklopedisi'nde redaktör olarak 1986'dan 1993 yılına kadar çalıştım. Daha önce öğretmenlik yaptım iki yıl, Kültür Kolejinde, 1972 ile 1974 yılları arasında.

Doktora tezim, Osmanlı İmparatorluğu'nda iskân politikası ve aşiretlerin yerleştirilmesiydi. Doçentlik tezim de -biz tez hazırlayarak doçent olmuşlardanız- Osmanlılarda haberleşme ve yol sistemi üzerineydi. 1989 yılında profesör oldum. Balkan şehirleri üzerine bir takdim tezim vardı.

Osmanlı devlet teşkilatı üzerine çalışmalarım daha çok ama Türk Tarih Kurumu Başkanı olduktan sonra da 1993 yılından itibaren Ermeni konusunda çalışmalarımızı ağırlaştırmıştık, yoğunlaştırmıştık.

Ermenilerle ilgili kitaplarımdan 4 tanesi 4 ayrı dile çevrildi. Yani Türkiye'de basılmadı, dışarıda basıldı bunlar. Farsça, Arapça, İngilizce ve Almanca'ya çevrildi.

Bunun dışında, Beşir Bey'le de Marmara Üniversitesinde Rektör Yardımcılığım döneminden tanışıyoruz. Oradan beri bir muhabbetimiz vardır.

Tabii ki, şunu ifade edeyim: 24'üncü Dönemde Kayseri Milletvekili oldum, sonraki dönemlerde de yine Kayseri Milletvekili olarak görev yaptım Millet Meclisinde. Gazi Üniversitesinde bulundum. On beş yıllık bir arada, Tarih Kurum Başkanlığından sonra Stratejik Araştırmalar Merkezi Müdürlüğüyle rektör danışmanlığı yaptım, sonra da Meclise girdim.

İnşallah, dediğim gibi, burada eğitime gönül vermiş, eğitim içerisinden çıkmış çok değerli arkadaşlarımız var ve eğitimimizin temel sorunlarını birlikte, inşallah, burada çözeceğiz diye düşünüyorum.

Hepinize, tekrar, saygılar sunuyorum.