| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | 2022 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi (1/283) ile 2020 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu Teklifi (1/282) ve Sayıştay tezkereleri |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 09 .11.2021 |
YILDIRIM KAYA (Ankara) - Sayın Başkanım, çok teşekkürler.
Sayın Bakanım, değerli bürokratlar; öncelikle, yarın, cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün aramızdan ayrılışının 83'üncü yılı.
Mustafa Kemal Atatürk Ankara'ya gelir, Ankara'da "Atatürk Orman Çiftliği" denen bir yer yoktur; burası bir bataklıktır, bataklığı vahaya dönüştürmüştür ama ne yazık ki Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarında bu vaha beton ormanına dönüştürüldü. Bu konuda Atatürk Orman Çiftliği'ne sahip çıkmak gerçekten hepimizin görevi ama başta Tarım ve Orman Bakanlığının görevi olduğunu söylemek isterim.
İkinci olarak, biliyorsunuz Sayın Bakanım, Kalecik'te bir Koyunbaba Barajı var. Bu barajdan Kalecik yöresindeki hiçbir üretici yararlanamamaktadır, bu barajın suyundan sadece Çankırı'daki üreticiler yararlanmaktadır ama bu barajın yapımında ve inşa edilmesinde Kalecik'teki, o yöredeki köylerin arazileri istimlak edilmiş. Bu köylüler "Su akıyor, biz bakıyoruz. Lütfen, bizi bu suya bakmaktan kurtarın." diyor. Ayrıca, siz de bilirsiniz ki Kalecik, üzümüyle, üzüm bağlarıyla ünlü bir ilçemizdi. Ne yazık ki "Kalecik karası" adı gibi bahtı da kara oldu. Kalecik üzümü, kalecik bağcılığı tamamen yok olmakla yüz yüze. Buraya yönelik bir adım atacağınızı umuyor ve bekliyoruz.
Ayrıca, biliyorsunuz, Çubuk ilçemiz Çubuk turşusuyla ünlüdür, uluslararası boyutta da tescili vardır, patent ve coğrafi işaret belgesi de almıştır ama özellikle Çubuk'taki kadınlar, turşu üreticileri, gerçekten ciddi anlamda sorunlar yaşamakta. Onların bu sorunlarını çözmek ve Türkiye'nin markası olan Çubuk turşusunu yeniden canlandırmak sanırım Bakanlığımıza düşen en önemli görevlerden.
Ankara başkent olmasıyla birlikte Polatlı'sıyla, Bala'sıyla, Şereflikoçhisar'ıyla tahıl ambarıdır ama ne yazık ki bu sene tahıl üreticileri de tarlalarını boş bırakmışlardır çünkü tarlaya atacak tohumu ve gübreyi alabilecek hiçbir olanakları yoktur; bu soruna da dikkat çekmek istedim.
Ayrıca, Ankara tiftik keçisi -hepiniz bilirsiniz- Güdül'de, Kızılcahamam'da canlanması gereken bir iş olmasına rağmen bugüne kadar Bakanlığın bu konuda herhangi bir adım atmaması neticesinde, biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak bu bölgede, özellikle Boyalı Mahallesi'nde mahalle muhtarı Bahriye Süer'in öncülüğünde bir kooperatif kurduk; kooperatifte tiftik keçisi ve tiftik keçisinden elde edilen tiftiğin kadınların kalkınma aracı olması için çaba sarf ediyoruz.
Tabii ki arıcılığın merkezi Muğla'dır, Aydın'dır ama arıcılıkta Kızılcahamam'ı da unutmamak gerekir. Kızılcahamam balı ve arıcılığı yok olmak üzeredir. Kızılcahamam'ı sadece bir tatil yeri olarak görmemek lazım, Kızılcahamam aynı zamanda arıcılıkta da tiftik keçiciliğinde de koyun üreticiliğinde de önde giden ilçelerimizden biriydi. Ankara'nın etrafında bulunan birkaç ilçeyi saydım, bu ilçelerin sorunları aslında Türkiye'nin dört bir yanında devam eden sorunlarla eş değerdir.
Ben, hem Ankara'nın hem Türkiye çiftçisinin yüzünü güldürecek bütçe rakamları göremedim. Umarım bu rakamları bir kez daha gündeme taşırsınız.
Tekrar bütçe hayırlı olur diye düşünüyorum ama çiftçi umutsuz.