| Komisyon Adı | : | (10 / 124, 226, 320, 321, 336, 601, 637, 958, 1055, 1126, 1127, 1128, 1129, 1130, 1131, 1132, 1133, 1134, 1135, 1136, 1137, 1138, 1139, 1140, 1141, 1142, 1143, 1144, 1145, 1146, 1147, 1148) Esas Numaralı Meclis Araştırma Komisyonu |
| Konu | : | |
| Dönemi | : | 24 |
| Yasama Yılı | : | 5 |
| Tarih | : | 05 .02.2015 |
MURAT GÖKTÜRK (Nevşehir) - Teşekkür ederim Sayın Başkanım.
Şimdi, bizim hukuk sistemimizde önleyici hukuk yok maalesef ama genel anlamda tedbirleri değerlendirdiğimizde, özel anlamda da 6284 sayılı Kanun'la ilk defa koruyucu ve önleyici tedbirlerin yer aldığı bir sistemimiz var. Bu anlamda, 6284 sayılı Kanun gerçekten önemli bir kanun. Uygulamada meydana gelen aksaklıklarla ilgili, tabii, zaman içerisinde oturdukça, uygulama yerleştikçe gerekli değişiklikler mutlaka yapılacaktır.
Benim sormak istediğim sorular var. Öngördüğünüz bir mahkeme modeli var. Bu mahkeme modeli hukuk sistemimizde karşılığını hiçbir şekilde bulamıyor yani başlangıç aşamasından temyiz ve nihai karar noktasına kadar ulaştırılan aşamada yani göreve ilişkin itirazlardan tutun da... Çünkü, hukuk ve ceza mahkemesini bir arada gören şu anda hukuk sistemimizde bir yapı öngörülmemiş. Bununla ilgili ayrıntılı bir çalışmanız var mı? Yani, tam olarak ne ifade etmek istediğinizi biraz daha açmanızı istiyorum.
Sizce şiddet failleriyle ilgili psikolojik desteğin zorunluluğu hakkında nasıl bir yöntem belirlenebilir? Şimdi, ben de avukatım, avukatlık yaptım milletvekili olmadan önce ve hemen hemen girdiğim bütün boşanma davalarında, hangi tarafın vekili olursam olayım, karşı tarafla ilgili psikolojik sıkıntıları olduğuna ilişkin talepler veya sözler vardı, işte "Bir tedavi olsa aslında bu iş hallolur." yani böyle başlıyordu lafa. Bu önemli bir durum. Sizin bu husustaki tespitleriniz ve psikolojik rehabilitasyonun nasıl düzenlenmesi gerektiğine ilişkin bir çalışmanız var mı, öngörünüz var mı? Buradaki sunumda göremedim.
Alkol ve madde bağımlılığını soracağım bir de. Şiddetin etkisi hakkında, malum, herkes biliyor ama Komisyonumuzda daha önceki sunumlarda da hatırladığım kadarıyla hiç gündeme gelmedi ama bence çok önemli bir husus. Hem bir tespit hem de bu hususta nasıl bir çalışma yaptınız ya da ne yapılması gerekliliği hususunda nasıl bir öngörünüz var? Yani, alkol ve madde bağımlılığı esasında aile içinde ya da aile dışında şiddetin önemli unsurlarından birisi ama buradaki sunumlarda şiddetle ilgili ve şiddetin önlenmesiyle ilgili tedbirler sayılırken hiç gündeme getirilmeyen bir husus oldu. Bu hususta sizin yaptığınız bir çalışma var mıdır? Ne öngörüyorsunuz?
Teşekkür ederim.