KOMİSYON KONUŞMASI

MÜZEYYEN ŞEVKİN (Adana) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.

Değerli milletvekilleri, Sayın Bakan, saygıdeğer bürokratlar; 2021 yılı bütçesinin halk için halktan yana ülke çıkarlarının çevrenin, bilimin ve teknolojinin esas alınarak hayırlı işlerde kullanılmasını ümit ederim.

Elbette, eleştiriler mutlaka gelişim içindir. Sayın Bakan ve bürokratların olumlu yaptıkları şeyler için teşekkür ediyoruz ama muhalefetin bir görevi de bu ülkenin yararı nedeniyle eleştirilerini de ortaya koymaktır. Bundan gocunmamak gerektiğini ve olumlu yanlarının da alınması gerektiğini düşünüyorum. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının 2021 yılı bütçesi yüzde 20 artırılmıştır. Tabii, burada "görev gideri" adı altında bir ödenek dikkati çekmekte. 2020'nin ilk altı ayında coronavirüs salgını da varken bu ödenek nasıl bu kadar hızla aşılabildi, bu konuda harcama kalemlerini öğrenmemiz mümkün olabilecek mi? Enerji arz güvenliği ve enerji piyasası işlemleri ödeneğinin 117 milyon 605 bin liradan, 250 milyon 559 bin liraya çıkarılmasının gerekçesi nedir? Mersin Akkuyu Nükleer Santral inşaatı için kamunun bir üstlenimi olacak mıdır? Nükleer santralle elektrik malzeme üreten firmalara 2021'de sağlanacak destek nedir? 2021'de başlanacak olan Nükleer Sanayi Destek Programı kapsamında 4 firmaya ne kadarlık destek öngörülmektedir? Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretimi için Bakanlığın öngördüğü destekleme ödenekleri nedir? Sorularımı burada sormuş olayım.

Yine, yerel yönetimleri güçlendirme kapsamında bir kalem dikkatimizi çekiyor; 2 milyar 720 milyon liraya çıkıyor. Ocak 2020'den beri bunun yönetmeliği hazır ancak ortada 1 tane bile yerli tasarruflu led armatürü olmadığı görülüyor. Bakanlık, 20 bin hedefini dahi tutturmamış; bu yıl 80 bin, 2023'te de 800 bin led armatür taktırmanın peşinde. Ödenek, aydınlatma giderlerinin karşılanması içeriğini de sormak istiyoruz. Sokak, cadde aydınlatması için düşünülen bu led armatür için ayrılan ödeneğin ayrıntıları nelerdir? Elektrikte kayıp kaçağın azaltılması için 2021 Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda da hedef konmuştur. Ancak, yeni görüşülecek elektrik piyasası torba kanun teklifiyle kayıp kaçak bedellerinin beş artı beş yıl daha yani 2030'a kadar dürüst aboneden tahsilinin yolu açılmaktadır. Bu, yıllık programdaki hedef böylece hayal olarak kalacaktır. Çünkü Bakanlığa göre elektrik dağıtım ve iletimindeki kayıp kaçak yüzde 13,5; Elektrik Mühendisleri Odasına göre ise yüzde 23 civarındadır. Bugüne kadar şirketlere kayıp kaçak adı altında ödenen miktar ne kadardır? Dağıtım şirketlerinin mevcut kayıp kaçak bildirim oranları ve bunun karşılığında oranlara ödenen bedel nedir? Bunu öğrenmek isteriz.

Şimdi, madencilik konusuna geldiğimizde de kendi ülkesinde maden arayamayan yabancı firmalar gelip burada ormanlarımızı keserek, atığını, pisliğini bize bırakarak ve ucuz iş gücü kullanarak buraya sadece yüzde 5 pay bırakıp milyonlarca yılda oluşmuş ve yenilemeyen kaynak olan madenlerimizi alıp götürmektedir ve maalesef, bu bize başarı olarak sunulmaktadır. Madencilik bakımından ülkemizin durumunun iç açıcı olmadığı ortadadır.

OTURUM BAŞKANI ŞİRİN ÜNAL - Sayın Şevkin, toparlayalım.

MÜZEYYEN ŞEVKİN (Adana) - Hızlıca toparlamaya çalışıyorum. Açıkça sektör krizdedir. Her üç ayda bir değişen Maden Yasası'nın toplu bir şekilde, kapsamlı, sektörün her bileşeninin bir araya gelerek yapılması lazım.

Hemen buradan Çukurova bölgesine geçmek istiyorum. Adana Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi kaos hâli on üç yıldan bu yana sürmekte. 4 Enerji Bakanı değişmiş olmasına rağmen tüm Doğu Akdeniz'in bir enerji üssü hâline geleceği ve önemli bir stratejik avantaj olduğu belli olan bu bölgeye nedense hâlâ bir yatırım yapılmamaktadır. 2007'deki kararla kurulan ve on üç yıldan bu yana hiç çivi çakılmayan Adana Ceyhan Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi hayata ne zaman geçecek? Bütçede buna ilişkin herhangi bir ödenek gösterildi mi?

OTURUM BAŞKANI ŞİRİN ÜNAL - Sayın Vekilim, çok teşekkür ederiz.

MÜZEYYEN ŞEVKİN (Adana) - Hemen bitiriyorum efendim, bir cümle.

Yine, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Kerkük-Yumurtalık, Adana-Ceyhan Boru Hattı petrolü işletme hedefiyle Yumurtalık'ta arazi tahsis edilen bölgeye 2 milyar dolarlık fon akacağı iddiasıyla yola çıkılan süreçle ilgili Cumhurbaşkanı bilgilendirilmiş midir? Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bu defteri kapatmış mıdır?

Teşekkür ediyorum.