| Komisyon Adı | : | TARIM, ORMAN VE KÖYİŞLERİ KOMİSYONU |
| Konu | : | Aydın Milletvekili Metin Yavuz ve 60 Milletvekilinin, Gıda, Tarım ve Orman Alanında Bazı Düzenlemeler Yapılması Hakkında Kanun Teklifi (2/2985) |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 3 |
| Tarih | : | 01 .07.2020 |
İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Tamam.
Şimdi, Sayın Hasan Hocamın herhâlde İzmir'le ilgili bir takıntısı var, dünden beri hep İzmir Belediyesi. Saygı duyuyorum ona da ama benim de İstanbul'la ilgili ufak bir kaygım var onu da söyleyeyim.
HASAN KALYONCU (İzmir) - Bir dakika, şimdi, hemen söyleyeyim.
İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Bir dakika bitireyim ben, ben sizi dinledim.
HASAN KALYONCU (İzmir) - İzmir'le ilgili takıntım tabii olacak, ben İzmir Milletvekiliyim. İzmir, Türkiye'nin incisi.
İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Sayın Başkanım... Ben sizi dinledim ama benden sonra cevap verirsiniz.
HASAN KALYONCU (İzmir) - Yok ama burada bir şey var hemen söyleyeyim: Siz bütün örnekleri kendi bölgenizden verdiniz.
İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Tekirdağ'dan verdim evet, Tekirdağ'daki Belediye bizde olmasına rağmen yapılan yanlışlıkları da söylüyorum fark ettiysen, hepsini. Ona rağmen belediye bizdeyken yine Ankara siyasetiyle bir yerlerde yanlış yapıldığını da ifade ediyorum ve dün akşam da size belgelerle yapılan bir yanlışı da ortaya koydum, hazine yerleriyle ilgili, 2/B arazisiyle ilgili.
Şimdi, bakınız, Sayın Cumhurbaşkanı İstanbul'daki o yüksek binalarla ilgili rahatsızlığını ifade etti. Yıkıldı mı? Tıraşlandı mı? Şimdi soruyorum ben: Burada elimizde örnek var, bunu yapamadıysak, bunu yapacağız, şunu yapacağız... Arkadaşlar, hep yapıyoruz, ediyoruz da elimizde gerçek var; haydi bakayım buna cevap verin, orada duruyor gerçek. Kaç yıldan beri duruyor? On sekiz yıldan beri. Biz de belki hata yaptık, bizler de hata yapmış olabiliriz kabul ediyorum amma velakin hepimiz hain olduk bu ülkeye, bir karış toprağı mahvettik. "İmar barışı" dedik, bakın söylüyorum, ben hâlâ Sayın Bakan Yardımcımdan ona cevap alamadım, imar barışından faydalananlar ne olacak? O da bir sorun.
TARIM VE ORMAN BAKAN YARDIMCISI FATİH METİN - Ben cevap vereyim.
İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Bitireyim, birkaç sorum daha var. İmar barışından adam almış, artı Sayın Hasan Başkanım diyor ki: "Kooperatif." Evet, kooperatif kurmuşlar, en çok da Ankara, bu bölgede var, adam gitmiş Ticaret Sanayi Odasında... O kadar basitleştirdik ki kooperatif kurmak, şirket kurmak; basit. Adam buluyor ortakları, gidiyor; kooperatifi kurdu, yapı kooperatifi gibi, inşaat kooperatifi gibi aklınıza ne geliyorsa veya başka bir şey, tarımsal kooperatif. Çok basit. Şimdi, geldiği nokta -akşam da söyledim- cennetten yer satma gibi adama 200-300 metre yer sattılar, nerede? Noterde hissedar oldu. Diyor ki: İşte şu hobi bahçeleri veya işte neyse tarımsal hizmet gibi bir isim bulun, "SSS Kooperatifi" şeklinde bir başlık, altında da üyeler yazıyor, işte 15-20 hissedar oldukça hissedarlar artıyor, ortakları kooperatifin. Şimdi, birileri bu yöntemi bulmuş, çözmüş. Şimdiye kadar ne Ticaret Bakanlığından ses çıkmış ne Tarım ve Orman Bakanlığından ne de Çevre Bakanlığından; herkes mutlu. Ticaret Odası da mutlu çünkü kooperatif işlem yapacak, devlet, damga vergisini almış kooperatiften, herkes mutlu, bir şekilde paylarını almışlar. Ama baktık ki olay artık büyümeye başladı, rahatsız etmeye başladı amma velakin buradaki süre içerisinde alakası olmayan işlerden dolayı insanları itham edemeyiz.
Şimdi, belediye diyoruz, evet belediyeler istiyor muydu böyle bir şeyi? Bakın, ben belediyenin dışındaki alanı söyledim size, mücbir alanda arazi; tarlaya gelmiş adam, bildiğin tarlanın içerisine gelip 300 metrelik bir telle çevirmiş, en güzel yerini çevirmiş hem de kimseye de sormuyor. Diğer hissedarı ya da ağabeyi diyor ki: "Benim adamı çekip vurmam lazım. Adam gelmiş benim işimi de yaptırmıyor." Yani bıyık sakal hesabına geldik olayda.
BAŞKAN YUNUS KILIÇ - Toparlayalım lütfen, toparlayalım.
İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Geldiğimiz nokta sıkıntı ama geldiğimiz noktada da Sayın Başkanım, gerçekler ortada. Bak ne güzel söylüyorum, İstanbul'daki o bina neden hâlâ tıraşlanmadı? Hep yapacağız, edeceğiz diyoruz ama bir tane gerçek var. Burada da bana göre sıkıntı olacak, biz yine bu kanunu işletemeyeceğiz. Bakın, işletemeyeceğiz çünkü gene birileri birilerine ulaşacak, yandaşını bulacak, ahbabını bulacak, arkadaşını bulacak, oradan işi kıvıracak çünkü adamlar kıvırma yolunu bulmuşlar Ticaret Sanayi Odasından geçerek, arka yoldan işlemi çözmüşler
BAŞKAN YUNUS KILIÇ - Meramınız anlaşıldı İlhami Bey.
İLHAMİ ÖZCAN AYGUN (Tekirdağ) - Sayın Başkanım, teşekkür ediyorum amma velakin buradaki sıkıntı direkt belediyelerle vatandaşın karşı karşıya kalması olacak ve tahminim, herhâlde kolluk güçleri bu olaydan dolayı sıkıntı yaşayacaklar.
Teşekkür ediyorum.