| Komisyon Adı | : | Dilekçe Komisyonu ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyelerinden Oluşan Karma Komisyon |
| Konu | : | Kamu Denetçiliği Kurumu 2019 Yıllık Raporu hakkında hazırlanan alt komisyon raporu üzerinde görüşmeler |
| Dönemi | : | 27 |
| Yasama Yılı | : | 3 |
| Tarih | : | 17 .06.2020 |
MAHMUT TANAL (İstanbul) - Teşekkür ederim değerli Başkanım.
Benim annem de bir kadındır. Tüm kadınlar başımızın tacıdır öncelikle. Tüm kadınlar başımızın tacıdır.
BAŞKAN MİHRİMAH BELMA SATIR - Evet, bu lafın üzerine başka söze gerek yok, hemen Şeref Beye geçelim.
MAHMUT TANAL (İstanbul) - Anlamadım Başkanım.
BAŞKAN MİHRİMAH BELMA SATIR - Şimdi, "Benim annem de bir kadındır." dedikten sonra başka söze gerek yok. Teşekkür ederim.
MAHMUT TANAL (İstanbul) - Tüm kadınlar başımızın tacıdır.
BAŞKAN MİHRİMAH BELMA SATIR - Teşekkür ediyorum.
MAHMUT TANAL (İstanbul) - Sorun, burada, ara buluculuk müessesesi eşitler arasında uygulanır. Zaten, burada çoğunlukla hukukçu arkadaşlarımız var, ara buluculuk müessesesi... Zaten, boşanma hukukunda aile hâkimi öncelikle taraflara sorar. "Siz uzlaşmak istiyor musunuz?" İlk görevi, zaten uzlaştırmanın yolunu, yöntemini hâkimin araması gerekiyor. Hâkim eğer ilk başta açılan bu tür davalarda eğer ara buluculuk görevini yani uzlaşma anlamında teklif yapmazsa, Yargıtay ve istinaf tarafından bir bozma nedeni.
BAŞKAN MİHRİMAH BELMA SATIR - Sayın Vekilim, bunun bizim raporla bir alakası yok, bunu başka bir ortamda tartışalım.
MAHMUT TANAL (İstanbul) - Bitiriyorum. Var, var göstereceğim, alt raporda var.
BAŞKAN MİHRİMAH BELMA SATIR - Peki.
MAHMUT TANAL (İstanbul) - Şimdi, burada sorun -yani bu, pişirilip daha önce de önümüze getirildiği için, sizden istirham ediyorum- yani, bu toplumda, ara buluculuk müessesesi eşitler arasında olur. Türkiye'de biz hâlen kadın-erkek eşitliğini mumla arıyorken yapılan güzel bir değişiklik daha oldu yani Anayasa'nın 10'uncu maddesindeki kadınlara yönelik pozitif ayrımcılık. Bu, Türkiye'de eşitliğin olmadığının açıkça bir karinesi, bir göstergesidir. Yani, burada mümkün olduğu kadar, burada biz kadınlara yönelik kazanılmış olan bazı hakları ara buluculuk müessesesini sanki meşru göstermek amacıyla geri götürmeyelim. Benim telaşım bu değerli arkadaşlar, bir insan hakları aktivisti olarak benim derdim bu yoksa başka bir şey değil.
Teşekkür ederim, saygılarımı sunarım.