KOMİSYON KONUŞMASI

ABDULLAH LEVENT TÜZEL (İstanbul) - Teşekkür ederim.

Sayın Başkan, değerli arkadaşlar; Komisyona başarılar dilerim.

Ben ilk toplantıda çok ani geliştiği için hazır olamadım.

Şimdi, tabii sizin planlamanız gayet anlaşılır, güzel. İlhan Bey'in de söylediği gibi, çalışma saatleri itibarıyla belki öğleden sonrası alınması bence de daha verimli olabilir.

Şimdi, dinlenilmesinde bilgisine başvurulması açısından önerdiğiniz şeyler tabii ki olmalı yani üniversite, ilgili araştırma çevreleri, sendikalar, dernekler. Şimdi, bu açıdan bizim de önereceklerimiz olacak hem partimizin çalışma yaptığı alanlar itibarıyla hem ben emek alanından geldiğim için bu tarım işçileri, mevsimlik tarım işçileri açısından hayli geniş bir çevrede çalışmamız var.

Şimdi, düşündüğünüz bu TARIM-İŞ Sendikası, mesela TZOB, bunların çağrıldığı dönemde benzer sendikalar var, İlhan Bey de önerilerde bulundu. Mesela TARIM ORKAM-SEN, TÜMKÖY-SEN gibi sendikalar var. Ben bunları bir liste hâline zaten getirdim, onu vereceğim. Ayrıca, dernekler de var, özellikle bölgede kurulmuş, mesela Batman Mezopotamya Tarım İşçileri Derneği, Diyarbakır Mezopotamya Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği, bunların başkanlarını dinlememizde fayda var. Şu şekilde yani, ya buraya çağırabiliriz benzer ilgililer çağrıldığında ya da dediğimiz gibi Urfa'ya, belki de oraya gidildiğinde yani bir ekonomi, zaman ekonomisi de düşünülerek böyle de olabilir. Beraberce onları planlayalım.

Tabii ki Çalışma Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, ilgili bakanlıklar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, bunlar mutlaka ne düşünüyorlar, ne çalışmaları var, onları edinmemiz, onlara ulaşmamız anlamlı ve gerekli. Ama yani araştırma komisyonumuz sadece devlet, Hükûmet ya da işte bu baptan yani buradan doğru yapılanları, edilenleri saptamakta sınırlı kalmamalı, sahada özellikle yaşanan... Mevsimlik tarım işçilerinin Urfa'dan Karadeniz'e, Ege'ye, Trakya'ya, her alanda karşımıza çıktığı çok açık. Onun için, verimli bir sonuç elde etmek açısından bunlara başvurmak gerekiyor. TTB'den de bizim önereceğimiz, bu alanda çalışmalar yapan uzman hekimler var. Dediğim gibi ÇİFTÇİ-SEN Başkanı, başka, doğrudan işçi arkadaşlarımız var bize bu konuda yaşadıkları sıkıntıları, sorunları, önerileri aktaracak. Ben de bu aşamada bunları önermek istiyorum.