| Komisyon Adı | : | ANAYASA KOMİSYONU |
| Konu | : | Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi (2/2137) (Alt komisyon metni) |
| Dönemi | : | 26 |
| Yasama Yılı | : | 3 |
| Tarih | : | 05 .03.2018 |
AKIN ÜSTÜNDAĞ (Muğla) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.
Aslında söylenmesi gereken her şey söylendi, mühürsüz oylar, mühürsüz zarflar, bunların hepsi söylendi. Ben ilaveten, bunlara tekrara girmeden bir iki konuya temas edeceğim.
Şimdi, burada, tabii, çizik veya leke olan zarfların özel işaret koyma amacıyla yapıldığı kesin anlaşılamayan hâllerde geçerli olacağı zaten vardı, daha önceki düzenlemede de var. Yani madem böyle bir düzenleme yapıyorsunuz, bu leke veya çizikle ilgili şeyleri niye çıkarmayı düşünmediniz? Gerçekten yani güvenlikle ilgili düşünüyorsanız -ki biz öyle düşünmüyoruz-bunun hakikaten aslında çıkarılması gerekirdi. "Kesin olarak anlaşılamayan..." Yani buna kim karar verecek? Çünkü burada bir muğlaklık var, özellikle dikkatimi çekti.
Şimdi, değerli arkadaşlar, aslında bu kadar fazla uğraşmanıza gerek yoktu. Mühürsüz zarfların, mühürsüz oy pusulalarının geçerli sayılacağına hükmedip ona göre hareket edeceğinize, bence sandık kurulu mührünü fazla basın, daha kolay halledilirdi bu iş. Sandık kurulu mührünü 1 fazla yapın, bence o mühürsüz zarfları ve mühürsüz oy pusulalarını, bunlara damgaları basarak bu şekilde halledilebilirdi. Çünkü fazla oy pusulası basıyorsunuz, fazla zarf basıyorsunuz, mühürsüz olanları kabul ediyorsunuz. Bu kadar çok dolanmaya gerek yoktu. Alın elinize mührü, sandık kurullarının fazla mührünü, hepsini tek tek mühürleyin, hiç böyle bu maddelerle oynamanıza gerek yoktu diye düşünüyorum. Ben gecenin son maddesinin konuşmasını böyle bitiriyorum.
Teşekkür ederim.