| Komisyon Adı | : | (10 / 114, 365, 378, 494, 702, 884, 1423, 1431, 1442, 1449, 1597, 1787, 1808, 1949, 1955, 1970, 2056, 2092, 2094, 2095, 2096, 2097, 2098, 2099) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu |
| Konu | : | |
| Dönemi | : | 26 |
| Yasama Yılı | : | 3 |
| Tarih | : | 21 .02.2018 |
KEREM ALİ SÜREKLİ (İzmir) - Teşekkür ediyorum.
Sunumlar için teşekkür ediyoruz. Evet, emek sarf ettiniz, gayet güzel hazırlanmış, güzelce de burada ifade ettiniz ama tabii bu araştırma komisyonu kurulurken de ilk toplantıda da diğer arkadaşlarımız da ifade ettiler, siyaset üstü bir komisyon. Biz, sonuç odaklı çalışıyoruz. Raporumuz da herhâlde bazı konularda bayağı eleştirel olacak yani şimdiden belli olmaya başladı. O sebeple, bizim yaptığımız buradaki eleştirileri kişisel olarak algılamayın, biz sorunun çözümü açısından kurumsal eleştiriler yapıyoruz. Bugüne kadar gözlemlediğimiz konu şu: Bu madde bağımlılığıyla mücadelede en başarılı kurum İçişleri Bakanlığı. Taleple ilgili konuyu da uhdesine almış, reklam filmi de çekiyor, sağlık bölümüyle de ilgileniyor, İçişleri Bakanlığı lokomotif olmuş. İçişleri Bakanlığının görevi, esasında arzla mücadelede, onda da başarılı, orada kalması lazım ama boşluktan dolayı onlar hakikaten çok başarılı çalışmalar yapmışlar ki sunumda da burada gördük onları. Onlara hiçbir eleştiri getirmedik, arkadaşlar hazırdı, eleştiri de getireceklerdi, burada kimse bir şey ifade etmedi, takdirle karşıladık. Demek ki doğru yapınca da takdirle karşılıyoruz ama Sağlık Bakanlığının hem koordinatör hem bu işin lokomotifi olması lazım ama maalesef olmuyor.
Bir de bu madde bağımlılığıyla mücadeledeki bu süreçte bürokrasiye boğulmuş durumdayız. Biz "Bürokrasiden kaçalım." diyoruz, Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemine geçiyoruz, bürokrasiye boğulmuşuz. -cek, -cak, kurullar, kurullar, eylem planları ama somut hiçbir şey yok. Raporda da yazarız inşallah Komisyon uygun görürse, sadeleştirmemiz lazım, daha somutlaştırmamız lazım, yol haritasını belirgin hâle getirmemiz lazım.
Evet, arkadaşlar ifade ettiler: İl koordinasyon kurulu. Ben de ilimde, rica ettim Sayın Valimden, katıldım, hiç, koskoca İzmir kırmızı alarm veriyor, İzmir'de hiç faaliyet yok. Toplantı gündeminde de yine de somut olarak Emniyet ve Jandarma verileri ortaya koydu; onun dışında, Sağlık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız somut bir şey ortaya koyamadı. Bunları düzelteceğiz, onun için bu Komisyon var.
Arkadaşlarımız da ifade ettiler, siz talep edin, bize yol gösterin, biz de çalışalım, raporumuza bunları derç edelim.
Diğer bir konu: Komisyon toplantılarında -demin Gökcen Arkadaşımız da bahsetti- dile getirildi özel STK'lar, dernekler rehabilitasyon merkezi açıp hasta kabulüne ve ücret almaya başlamışlar. Böyle iddialar var. "İddia" diyorum, somut bir şey görmedik. Bunları araştırıyor musunuz? Bunları denetliyor musunuz? Bunları kim denetliyor? Bunlara ceza, kapatma... Tabii, değil ceza, direkt kapatma olması lazım. Çok büyük bir sorumluluk. Bu konuda net bir cevap istiyoruz yani bunlarla ilgili faaliyetleriniz nelerdir?
Diğer bir konu: AMATEM'lerde görevlendirilecek personelin yetersizliği, personel az deniliyor, bunların özlük haklarının ayrıca düzenlenmesi gerektiği ifade ediliyor.
Yine akademisyenlerden, psikiyatr ana bilim dalında madde bağımlılığıyla ilgili bir yan dal oluşturulması talebi var. Bunları konuşalım, bunları çalışalım. AMATEM'leri güçlendirelim, arkasından tabii ki sosyal uyum merkezleri de güçlendirelim.
Lütfen, şunları kayda geçirelim: Siz de bürokratsınız ama bürokrasiden vazgeçeceğiz. O kadar sunumlar, o kadar şeyler... Daha sadeleştirelim, somut, A, B, C, tamam ve bunları check edelim, kontrol edelim, mesafe kaydedelim diyorum.
Teşekkür ederim.