| Komisyon Adı | : | (10 / 601) Esas Numaralı Meclis Araştırması Komisyonu |
| Konu | : | Komisyonun Fransa ve İngiltere'ye yaptığı çalışma ziyaretlerine ilişkin görüşmeler |
| Dönemi | : | 26 |
| Yasama Yılı | : | 3 |
| Tarih | : | 22 .02.2018 |
RUHİ ERSOY (Osmaniye) - Değerli arkadaşlar birbirinden kıymetli yorumlar yaptılar aslında. Çok fazla ilave edecek bir şey olmamakla beraber, ben Komisyondaki uyuma ve heyet Başkanımıza tekrar teşekkür etmek istiyorum.
Tabii, bu seyahatimiz tarihî eserlerin peşine düşmek gibi olsa da çıkış niyetimiz ve edindiğimiz tecrübeler çok daha farklı sonuçlarla bizi daha birikimli hâle getirebiliyor. Bu seyahatin de şahsım adına önemli tecrübelerle geri dönüşüne vesile olan bir seyahat olduğunu arkadaşlarımla paylaşmak istiyorum.
Kayıtlara geçmesi açısından vurguladığım husus, Komisyonlarımızın Türkiye Büyük Millet Meclisi adına dış ilişkilerde, mütekabiliyet konusunda daha hassas davranması gerektiğini ifade ediyorum. Çünkü biz, gurur duyacağımız bir Komisyonla ve çok önemli bir öz geçmişe sahip bir Komisyon Başkanıyla bu temsillerde bulunduk. Yer yer Komisyon Başkanımızın öz geçmişini ifade ettiğimizde karşı taraftakilere -bir kültür müsteşarı, Türkoloji profesörü ve Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri, Türkiye'de önemli devlet adamı, kültür adamı ve siyaset adamı bir arada- karşı taraftaki heyetin tutum ve davranışlarının daha farklı bir pozisyona geldiğini gördük ama ona karşı bu heyetin mütekabiliyetinde muhataplıkların her alanında da olmasını arzu ederdik, o da ayrı bir konu. Ben Türkiye Büyük Millet Meclisinin her komisyonunda böyle nitelikli komisyon üyeleriyle yurt dışı temsilinin Türkiye açısından çok daha önemli sonuçlar doğuracağına inanıyorum. Türkiye dış politikasında bu tür hamleler aynı zamanda bizim iç dinamiklerdeki kamu bürokrasisini ve siyaset kurumunu da teşvik ederek hariciyenin sadece diplomasiyle ve siyasal elçilikler üzerinden değil, kültürel diplomasinin de ona eş zamanlı bir arada yürüyebileceği farkındalığını oluşturacaktır.
Bizim buradan yapacağımız çıktıları, Komisyon raporumuzun tamamını seyahat ettiğimiz ülkelerin büyükelçiliklerine ve ilgili müşavirliklerine mutlaka göndermemiz gerektiğini düşünüyorum. Bunun not olmasını istiyorum, Komisyon raporunda da önereceğim bunu. O elçiliklerle beraber, yurt dışı akraba topluluklar bünyesinde yurt dışındaki vatandaşlarımıza da oralarda hangi eserlerin Türkiye merkezli olduklarıyla ilgili bir farkındalık broşürlerinin basılarak YTB faaliyetleri ekseninde oralarda verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yani bu, kamu diplomasisiyle beraber Türkiye'nin öz kaynaklarını, aynı zamanda yurt dışında, diasporada yaşayan vatandaşlarını da bu işin paydaşı yapmamız gerektiğini düşünüyorum.
Genel hükümler çerçevesinde sözü çok fazla uzatmak istemiyorum. Ben tekrar, arkadaşlarımıza uyumlu çalışmalarından dolayı teşekkür ediyorum. Bu çalışmanın Komisyon raporu kısmında önerilerimizi daha kapsamlı olarak yapacağız. Farkındalık hususundaki çalışmaların artarak devam etmesi gerektiğini düşünüyorum. Yani Komisyon sonuç bildirgemizi Sayın Başkanımızın organizasyonuyla belki bir basın toplantısıyla açıklamak ya da belli bir resepsiyon ya da bir davetli topluluğuyla kültür sanat insanlarını toparlayarak, Türkiye'nin genel kültürel diplomasisiyle ilgili hususlarla belki bir panel bir yaparak bunun sonuç bildirgesini ifade edebiliriz. Bunu dar ölçekli, daha bire bir de yapacağımız toplantılarla olgunlaştırıp yazılı olarak da önerilerimizi bilahare arz etmek istiyorum.
Saygılar sunarım.