KOMİSYON KONUŞMASI

AHMET SELİM YURDAKUL (Antalya) - Öncelikle herkese günaydın Sayın Başkan, değerli milletvekilleri, Sayın Savcım.

Şimdi Melek Hanım, bu sunumunuz için çok teşekkür ederiz.

Benim aklıma çok önemli bir soru geliyor, bu yapmış olduğunuz çalışmalar ve deneyimler sonucunda buna ne dersiniz... Aslında bu soruyu ben Savcı Bey'e de sormak istedim ama geçti ama isterse kendisi cevaplandırabilir. Şimdi, "AMATEM'lerin sayısının artırılması doğru mudur?" sorusuna cevap bence "Hayır."dır. İki nedenle "Hayır."dır diyorum; birincisi AMATEM'lerde sizin biraz önce belirttiğiniz uyuşturucu satış işlemi. O ayrı bir olay, hakikaten korkunç bir olay. O zaman AMATEM'lerin zaten tamamıyla yetersiz, geçersiz olduğunu ifade ediyor bu doğruysa, ben bilmiyorum. İkinci nokta da, AMATEM'lerin içerisinde doğru tedaviye ulaşabilmek yani şunu demek istiyorum: Kişinin uyuşturucu bırakımını ilk iki yıl içerisinde sağlayabilmek gibi bir hedefe ulaşmak istiyor iseniz o zaman yeterli sayıda psikiyatrist, psikolog, ilgili uzmanlar ve sağlık personelini temin etmek zorundasınız ama şu anda ülkemizde bunu şu an için temin edebilmek mümkün değil. Dolayısıyla boş bir bina açmak yerine... Bu AMATEM'lerin sayısını boş binalar açarak artırmak hiçbir şey sağlamaz diye düşünüyorum. Hele de sizin biraz önce ifadenizle ikisini birleştirince o zaman AMATEM'lerin sayısını artırmanın şu an için doğru olduğunu düşünmüyorum.

Bir önemli nokta da sadece tedaviyle olmuyor o iş yani bir iki hafta yatırarak. Ben doktor olduğum için biraz da söylüyorum, uzun süreli rehabilitasyon gerekiyor hakikaten, işte, İtalya'da ve diğer ülkelerde uygulanan bir program çerçevesinde. Hatta Necdet Bey, o dönemlerde bir Bahar Projesi... Recep Bey, sunumunda söylemişti. Mesela bunun gibi uzun dönem rehabilitasyon ve aynı zamanda o rehabilitasyon sonrasında da bu kişilere sosyal alanda iş ve benzeri imkânların sağlanması gibi yöntemlerin de peşinden gelmesi lazım ki başarı elde edebilesiniz yoksa bir sigara bıraktırma programından sonra bile ilk yıl içerisinde yüzde 68'i geri sigaraya başlıyor. Bakın, sadece sigara, uyuşturucu demiyorum. O yüzden, ben bunun doğru olduğuna inanmıyorum.

"Peki, ne öneriyorsunuz?" derseniz... Buna katılıyor musunuz? İki tane önerim var; birincisi hakikaten talebin azaltılması. Nasıl talebi azaltacağız? Bir, eğitim; iki, iletişim tekniklerinin küçük yaştan itibaren eğitim ve iletişimin birlikte gitmesi. İkincisi de arzın önlenmesi bence. Savcım çok önemli yani arz önlendiği müddetçe, talebin azaltılmasındaki faktörlerle birleşip arz önlenirse o zaman AMATEM'lerin belki sayısını artırmaya hiç gerek kalmayacak. Arzın azaltıldığını ben Türkiye için görüyor muyum? Görüyorum, hakikaten 2017 rakamlarını çıkardım, gerçekten Türk polisi başarılı. Yani dolayısıyla bu başarının süreklilikle devam etmesi gerekir, hem siyasilerin hem emniyetin hem diğer tüm birimlerin hiç aksatmadan devam etmesi gerektiğini düşünüyorum.

Teşekkür ederim.