| Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
| Konu | : | Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı (1/884) |
| Dönemi | : | 26 |
| Yasama Yılı | : | 3 |
| Tarih | : | 12 .10.2017 |
SELİN SAYEK BÖKE (İzmir) - Sayın Bakan, biraz önce Bihlun Hanım etki analizini sordu... Galiba, her zamanki gibi yok.
Ben bu hafta, şu anda IMF ve Dünya Bankasının toplantıları için Amerika'da toplanmış olan bu işin uzmanlarının bir raporunu dile getirmek istiyorum. Belki oralardan da faydalanmak iyi olabilir. 45 ülkeden 146 sivil toplum örgütü bir araya geldi ve bu hafta yine kamu özel iş birliğinin dünyada çöküyor olduğuna dair ve kötü sonuçlar doğurduğunu, kamu yararına sonuç doğurmadığını gösteren çok uluslu çalışmalar yaptı.
Biz Türkiye örneğinde bizzat zaten bu sonuçları yaşıyoruz ama bunun, meselenin Türkiye'nin ötesinde, kamu-özel iş birliği yöntemine dair olduğunu çok somut verilerle ortaya koyan analizler var. Bu işi yıllarca bizim gibi ülkelere itmiş olan Dünya Bankası dahi geçen sene yazdığı bir raporda kamu-özel iş birliğinin özellikle üç alanda sorun yaratabileceğini dile getiriyordu. Bunun ısrarla altını çizmek gerekiyor, projeler daha pahalıya geliyor, daha riskli oluyor, yolsuzluk tetikleyen bir süreç işletiyor ve karar mekanizmaları da bu projelerde kamu yararının aksine çok kötü sonuçlanıyor yani geleneksel yöntemlerin tercih edilmesi gerektiğini artık çok uluslu şirketler dahi dile getirirken bunca kıt kaynağı olan bir ülkenin bu yolda ısrar etmesine dair direnci çok anlayamıyorum. Bu yüzden de etki analizi ihtiyacını bir kez daha dile getirme ihtiyacı duydum.