Komisyon Adı | : | PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU |
Konu | : | Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı (1/779) |
Dönemi | : | 26 |
Yasama Yılı | : | 2 |
Tarih | : | 01 .11.2016 |
GARO PAYLAN (İstanbul) - Bir hatırlatma yapayım Sayın Bakan. Şimdi, bu 1.4 motor koyup, üzerine turbo koyup satan, en önemli firmalardan birisi Volkswagen.
MALİYE BAKANI NACİ AĞBAL (Bayburt) - Bence markayı ifade etmemek lazım, hepsi bizim markalarımız.
GARO PAYLAN (İstanbul) - Hayır, niye söylediğimi söyleyeyim. Bakın Sayın Bakan, Volkswagen çok önemli bir soruşturmaya tabi tutuldu. Bütün dünyaya bu 1.4 motorla, düşük emisyon diye milyarlarca dolarlık araç sattı. Türkiye de araçları en çok ithal edenlerden birisidir ve Amerika'da davalar açıldı bununla ilgili, diğer Avrupa ülkeleri davalar açtılar ve milyarca dolarlık tazminat söz konusu oldu. Türkiye'de herhangi bir dava konusu şimdiye kadar söz konusu olmadı. Hükûmetiniz mutlaka bu konuyla ilgili adım atmalı. Milyarlarca dolarlık, şu anda, ülkemiz araç aldı. Emisyon düşük diye satıldı ve yüksek emisyonla satıldı. Bununla ilgili adım atmamanızın sebebi, bilmiyorum, nedir? Şimdiye kadar atmadınız. Yani, Doğuş Grubu burada söz konusu. Mutlaka, ülkemizi emisyon anlamında manipüle etmiş bir kuruluşu da dava etmeniz önemli olur. Çünkü, bakın, yasa çıkarıyoruz, emisyonu düşük diye gösterilip başkaları da düşük vergi ödeyebilirler. Bununla ilgili bir emsal, ibretiâlem olsun.