KOMİSYON KONUŞMASI

MİTHAT SANCAR (Mardin) - Teşekkürler Sayın Başkan.

Teşekkürler Mustafa Bey verdiğiniz bilgiler için.

Şimdi, tabii, ilahiyatçısınız ama iç ve dış siyasetle ilgili de epeyce tahliller sundunuz bize, kendi yaklaşımlarınızı.

PROF. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK - Kanaatlerim tabii ki.

MİTHAT SANCAR (Mardin) - Tabii yani sadece ilahiyat çerçevesinde olmayacak dolayısıyla sorularımız.

Şimdi, öncelikle bu darbe girişiminin nasıl bir nizam kurmayı öngördüğü konusunda fikriniz nedir? Yani, bu siyasi hareket örgütlendi, daha doğrusu bu hareket cemaatten örgüte, örgütten siyasi iktidarı hedefleyen bir büyük yapıya dönüştü. Nasıl bir siyasi nizam, nasıl bir devlet nizamı kurmayı öngörüyordu? Bu nizam içinde yurtta sulh konseyi bildirisini nasıl yorumluyorsunuz? Birinci sorum bu.

İkincisi: Bazı ifadeleriniz sanki çok fazla objektif davranmadınız gibi bir izlenim bıraktı bende. Mesela, "zorunluluk" kelimesini iki taraf için de kullanabilirsiniz. Özellikle Gülen Cemaati'nin siyasi iktidarlarla ilişki kurarken tek taraflı kullanma ilişkisi temelinde bu iş birliğinin geliştiğini vurgulamak gibi bir niyetiniz var, öyle sezdim. Acaba bu bir zorunluluk muydu yoksa karşılıklı menfaat uyuşumu muydu, özellikle son yıllarda, son on yılda AKP hükûmetleriyle kurduğu ilişki? Siz 2007 tarihini dönüm noktası olarak verdiniz sanırım, öyle değil mi?

PROF. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK - Yok.

MİTHAT SANCAR (Mardin) - Yani, AKP Hükûmetiyle ilişkilerinin yakınlaşması. Çünkü, benim de bilgilerime göre bir mesafe var, birbirlerine baştan itibaren sıcak yaklaşan hareketlerde değiller.

PROF. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK - Değildi.

MİTHAT SANCAR (Mardin) - Yok, onlarla ilgili bir sorun yok, onlar zaten çok yazıldı, çizildi, konuşuldu, ben de aynı fikirdeyim. İlla baştan itibaren bunlar aynı kanaldan birlikte yürüyorlar falan değil yani benim de değerlendirmem, kanaatim bu değil ama bir yerde yollar buluştu.

PROF. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK - Evet.

MİTHAT SANCAR (Mardin) - Bu buluşma size göre 2007, öyle anladım aktarımlarınızdan. Doğru mu anladım?

PROF. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK - Yani, ben öyle bir rakam ve tarih vermedim ama aşağı yukarı oraya denk düşüyor, tabii.

MİTHAT SANCAR (Mardin) - Askerî vesayeti sona erdirme konusunda yaptıkları...

PROF. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK - Tabii, tabii.

MİTHAT SANCAR (Mardin) - Yani, ortaklık doğru, o da 2007'ye denk geliyor.

PROF. DR. MUSTAFA ÖZTÜRK - Aşağı yukarı oralarda.

MİTHAT SANCAR (Mardin) - Yani, 27 Nisan Muhtırası'na denk geliyor. Sizce burada AKP Hükûmetinin kandırılması mı söz konusu? Mecburiyetten bir kötülük olsa bile bir başka kötülüğü engellemek için buna girişmesi mi söz konusu, yoksa bir menfaat mi, doğrudan dünyevi bir menfaat mi söz konusu? Ben bu konudaki değerlendirmelerinizi bilmek, duymak istiyorum.

Teşekkür ediyorum.