GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:4
Birleşim:92
Tarih:16.06.2021

MHP GRUBU ADINA YÜCEL BULUT (Tokat) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; 267 sıra sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin ikinci bölümü üzerine MHP Grubu adına söz almış bulunuyorum.

Üzerinde değişiklik yapılması teklif edilen Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un yaklaşık on altı yıllık uygulaması sırasında zaman zaman değişiklikler yapılmış ve bu değişikliklerle infaz sisteminin uygulamadaki verimliliği ve etkinliği artırılmak istenmiştir. İnfaz hukukuna ve cezanın ıslah amacına uygun, dünyadaki gelişmelere paralel bir amaç ortaya konularak hükümlülerin dış dünya ve aileleriyle ilişkilerini teknolojik imkânlardan yararlanmak suretiyle güçlendirmek ve hayata bağlılıklarını ve elbette cezalandırmanın temel amacı olan ıslah kurumunu da daha işlevsel hâle getirmek hedeflenmiştir. Ayrıca, hak ihlallerini en aza indirgemeye yönelik olarak ceza infaz kurumları ve tutukevleri izleme kurullarının görev alanı genişletilmiş, bu kurullarca tanzim edilen raporların Kamu Denetçiliği Kurumu ve Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumuna da gönderilmesi sağlanmıştır.

Değişiklik teklifleriyle Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı'na uygun olarak bazı faaliyetlerin gerçekleştirilmesi arzusu da teklif metninin gerekçesinde de ifade edildiği üzere hedefler arasında yer almıştır. Teklifin 8'inci maddesiyle hükümlülerin teknolojik imkânlardan yararlandırılması amaçlanmaktadır. Böylece bazı şartlar altında hükümlülere, teknik altyapıya sahip kurumlarda Adalet Bakanlığınca belirlenecek usul ve esaslara uygun olarak elektronik yöntemlerle mektup alıp gönderebilme imkânı sağlanacaktır. Buna ek olarak hükümlülerin resmî makamlara ve avukatına gönderdiği mektup, faks ve telgrafların da alıcısı dışındakilerin erişimini engelleyici tedbirler çerçevesinde elektronik ortamda alıcısına ulaştırılabilmesine imkân tanınmaktadır. Bu husustaki sınırlama ve istisnalar da yine kanun teklifi metni içerisinde gösterilmiştir. Buna göre bu teknolojik imkândan yararlanmak hakkına sahip olanlardan terör suçları, örgüt kurmak, yönetmek veya örgüte üye olmak suçlarından mahkûm olanlar ile tehlikeli hâlde bulunan ya da dışarıyla iletişiminin tehlikeli olabileceği değerlendirilen mahkûmlara ilişkin olarak bu kişilerin telgraf, faks ya da dijital yazışmalarının kayıt altına alınabileceği kararlaştırılmış ancak bunların amaçları dışında kullanılmayacağı, soruşturma konusu olmadıkça bir yılın sonunda imha edileceği ifade edilmiştir. Aynı teklifle hükümlülerin ziyaret süreleri uzatılmakta, ayrıca mahkûmların başta hasta ziyareti sebebiyle aldıkları mazeret izinleri arasındaki bir aylık süre şartı da kaldırılmaktadır. Aynı düzenleme tutuklular için de geçerlidir.

Bu teklifle, uygulamanın takibi sonucu görülen eksiklikler çerçevesinde insan hakları odaklı düzenlemelerin İnfaz Kanunu'na dercedilmesi arzu edilmiş ve kamuoyundaki tartışmalar da dikkate alınarak hükümlülerin ıslahı önceliklenerek ve hükümlülerin dışarıyla bağını ve iletişimini de güvenlikli bir çerçeve içerisinde artırarak ıslahına katkı sağlanması arzulanmaktadır.

Cezanın temel işlevlerinden olan ıslah kurumunun tek başına hürriyeti bağlayıcı bir cezanın infazıyla mümkün olmadığı, mutlaka infazın bu amaca hizmet edecek şekilde çektirilmesi gerçeği karşısında huzurdaki düzenleme somut öneriler getirmekte, hükümlünün cezasının infazıyla birlikte dışarıdaki hayata entegrasyonu da etkili bir şekilde temin edilmektedir. Bu çerçevede huzurdaki kanun teklifini Milliyetçi Hareket Partisi Grubu olarak destekliyor ve düzenlemelerin milletimize hayırlar getirmesini temenni ediyoruz.

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; müsaadenizle sözlerimin son kısmını özel bir teşekküre ayırmak istiyorum. Gerçekten, memleketimiz Tokat'ta cumhuriyet tarihinin tek seferde en büyük eğitim yatırımı ve hamlelerinden bir tanesi hayata geçirilmektedir. Tek seferde yeni yapılacak okul sayısı 76, güçlendirilmesi temin edilecek okul sayısı 72 olarak belirlenmiştir. Bütün bunlar tamamlandığında 1.867 adet derslik yeni yapılmış, yenilenmiş ve güçlendirilmiş olacaktır. İl geneli bu rakam şu anlama geliyor: İl geneli okul sayımızın yüzde 24'ü, il geneli toplam derslik sayımızın yüzde 40'ı bu vesileyle yeniden yapılmış, yeniden inşa edilmiş ve güçlendirilmiş olacaktır. Bu büyük yatırım hamlesiyle birlikte inşallah, gençlerimiz en kısa zamanda ve tek seferde gerçekleşecek bu yatırım hamlesiyle yeni eğitim döneminde, yeni dersliklerinde ve yeni okullarında eğitim alacaklardır. Bu vesileyle, başta Sayın Cumhurbaşkanımıza, Millî Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk Bey'e, Millî Eğitim Bakan Yardımcımız Sayın Mahmut Özer Bey'e, değerli milletvekillerimize, Tokat Valimiz Ozan Balcı Bey'e, Millî Eğitim Müdürümüz ve Millî Eğitim bürokratlarımıza ayrı ayrı şükranlarımı sunuyor, bu yatırımların da genç kardeşlerimize hayırlı olmasını diliyor, Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (MHP sıralarından alkışlar)