GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:4
Birleşim:48
Tarih:17.02.2021

AYHAN ALTINTAŞ (Ankara) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; öncelikle geçtiğimiz günlerde Gara bölgesinde terör örgütü tarafından şehit edilen 3 askerimize ve 13 güvenlik görevlimize Allah'tan rahmet, kederli ailelerine ve Türk milletine başsağlığı diliyorum.

Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. 250 sıra sayılı Kanun Teklifi'nin 7'nci maddesi üzerine İYİ PARTİ Grubu adına söz almış bulunuyorum.

Kanun teklifinin 7'nci maddesiyle Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'nun 15'inci maddesinin üçüncü fıkrasında değişiklik öngörülmektedir. Bu değişiklikle Özel Kuvvetler Komutanlığında görev yapmak üzere dışarıdan temin edilen subaylardan eğitim tamamlanmadan önce aranan asgari şartları taşımadıkları sonradan tespit edilen ya da bu şartları kaybedenlerin Özel Kuvvetlerle ilişiğinin kesilmesi öngörülmektedir. Burada en başta yanlış olduğunu düşündüğümüz konu, Özel Kuvvetlere dışarıdan personel temin edilmesidir.

Bilindiği üzere, 15 Temmuz alçak darbe girişimi sonrasında Türk Silahlı Kuvvetleri yapısında bazı değişikliklere gidildi. Bunlardan biri de ulusal güvenlik sistemimizde önemli bir yer teşkil eden Özel Kuvvetler Komutanlığının korgeneral düzeyinden tuğgeneral düzeyine indirilmesi ve sivil alım için ilana çıkılmasıdır. Personel ihtiyacı sivil alımlarla karşılanmak istenmiş fakat ilanla gelen ve ihtisas eğitimine tabi tutulan personelin bazısı şartları sağlamıyor diye refüze edilmiştir. Buna ek olarak Özel Kuvvetlerdeki askerlerin personel ihtiyacı nedeniyle ihtisas eğitiminin kısaltıldığı iddiası da mevcuttur. Hemen hepimiz Özel Kuvvetlerin önemini biliyoruz, ayrıca, Özel Kuvvetlerin moral değerlere etkisinin de farkındayız.

Bunlara ek olarak maalesef zorlu bir coğrafyada, güvensiz komşularla ve hain terör örgütleriyle birlikte yaşıyoruz. Son yıllarda gündemde savunma teknolojimiz sık sık yer alıyor, bu konuda önemli adımlar atılıyor, biz bunu destekliyoruz. Tabii ki teknolojiyle de orduya verilen önem gösterilmelidir fakat ordu düzeniyle sürekli oynanması, askerin demoralize edilmesi, önemsenmiyor gibi yaklaşılması, teröristlerin TRT'de ya da Habur sınırında davullu zurnalı ağırlanması, askerin politize edilmesi teknoloji eksikliğinden daha büyük bir tehdit teşkil edecektir.

Değerli arkadaşlar, ordunun gücü sadece kullandığı uçakla, tank sayısıyla ölçülmez, bunlar her zaman gerçeği yansıtmaz. Askerin eğitimi, teşkilatlanması, birliğine ve ülkesine bağlılığı; halkın askere güveni, stratejiler de ordu gücünü hesaplarken önemlidir.

Ayrıca, askerlerimize emekliliklerinde de adil imkânlar sağlanmalıdır. Zor ve güç şartlar altında çalışan ve canlarını dahi tehlikeye atan askerlerimizin moralleri için bu da önemli bir noktadır. Özellikle binbaşılarımız için yeniden bir düzenleme yapılmalı. Diğer rütbelerdeki askerî personelin emekli aylığı görevdeyken aldığının yüzde 57-59 oranındayken binbaşılarda bu oran yüzde 41'lere kadar düşmektedir. Bu adaletsizliğin önüne geçmeliyiz. Subaylarımız emekli oldukları zaman da değer gördüklerini hissetmeliler.

Değerli milletvekilleri, Özel Kuvvetler Komutanlığı stratejik bir öneme sahip, buradaki personel zorlu görevler için yetiştiriliyor. Bu yüzden de uzun ve yoğun bir eğitime tabi tutuluyorlar. Ayrıca, bu kuvvetler seçkin askerlerdir, psikolojik olarak da fiziksel olarak da zorlu durumlara hazır olmalılar. Bu yüzden de en başta bu personel iç kaynaktan, mevcut askerlerden seçilmelidir. Askerlik bir meslekten ziyade yaşam biçimidir ve öyle kalmalıdır. Özellikle seçkin birliklere atanan spesifik yetenek ve uzmanlığa sahip olması gereken askerler bunu meslek olarak değil, yaşam biçimi olarak kabullenmelidir, birliğine bağlı olmalıdır.

Değerli milletvekilleri, 15 Temmuzun üzerinden beş seneden fazla geçti, acil sivil alım ihtiyacını gerektiren koşullar da ortadan kalktı. Bu yüzden önceliğimiz ordunun tekrar güçlendirilmesi olmalıdır. Özel Kuvvetlerde görevlendirilecek olan personelin de asker olarak, asker gibi yetişmiş olması gerekmektedir. Bu yüzden Özel Kuvvetler Komutanlığına sivil alımı düzenleyen kısmın tamamen çıkarılmasını ve Özel Kuvvetler Komutanlığına alınacak olan personelin iç kaynaktan temin edilmesini gerekli buluyoruz.

Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (İYİ PARTİ sıralarından alkışlar)