GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: HDP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:4
Birleşim:42
Tarih:27.01.2021

İYİ PARTİ GRUBU ADINA FAHRETTİN YOKUŞ (Konya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; İYİ PARTİ Grubu adına hepinizi saygıyla selamlıyorum.

İçinde bulunduğumuz pandemi sürecinde, işçi haklarını korumak adına 4857 sayılı İş Kanunu'na geçici 10'uncu madde eklenerek iş akdi fesihlerine yasak getirilmiştir. Bu madde eklenirken de bazı istisnalar sıralanmıştır. İş Kanunu'nun 25'inci maddesinin (2)'nci bendinde işçilerin ahlak ve iyi niyete uymayan hâlleri sıralanmış ve istisnalar konulmuştur. Yaşadığımız pandemi döneminde kimi işverenler işten çıkarma yasağına karşı kod 29'u kullanmaktadır. İşveren, işçi hakkı olsa bile kıdem tazminatı ödememek için işten çıkış sebebi olarak 29 numaralı kodu kullanarak işçilerin mağduriyetine sebep olmaktadır. Bilindiği gibi, 29 kodla işlenen işten çıkarmalar bir denetime de tabi değildir. İşçi işten tazminatsız çıkarıldığı gibi İŞKUR ise 29 numaralı kod sebebiyle işten çıkarılanlara işsizlik maaşı da ödememektedir. İşçiler hem işsiz kalarak hem de ahlak ve iyi niyet kurallarına uymadığı gerekçesiyle damgalanmaktadırlar. Özellikle sendikal örgütlenmelerin başladığı iş yerlerinde sendikal örgütlenme yapan işçiler maalesef işveren tarafından bu maddeyle cezalandırılmakta, iş akitleri feshedilmektedir. Haklarını aramak için mahkemeye başvuran işçiler için süreç oldukça uzun sürmektedir. Bu anlamda işçilerin mahkemeleri sonuçlanana kadar işsizlik sigortasının devam etmesi gerekmektedir.

Değerli milletvekilleri, bu konuda gazeteci Sevda Karaca şöyle soruyor: "Nedir bu kod 29?" diyor ve sorduğu sorunun cevabını şu ifadelerle tamamlıyor: "Patronların tazminat ödememek ve işten çıkarma yasakları sürecinde dilediğince işçi çıkarmak için kullandığı bu madde, işsizlik ödeneğinden faydalanmanın da önünde engeldir. İŞKUR, işsizlik ödeneği için başvuru yaptığında işten ayrılış bildirgesindeki kod numarasına bakıyor. Kod 29 girilmişse işsizlik maaşı ödemiyor. İşten çıkış gerekçesi olarak 29 numaralı kod gösterilen, kısa çalışma ödeneği de maalesef alamıyor. Kod 29, işçinin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ve işsizlik ödeneğine hak kazanamadığı, acımasız bir işten çıkarma türü hâline gelmiştir." İşçi kadınlar için ise bu acımasızlık 2 kat artmıştır.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayalım lütfen.

FAHRETTİN YOKUŞ (Devamla) - Kadın işçilere iş yerlerinde pandemi sürecinde bu kodla işten çıkarma tehdidinin arttığı, namussuzluk, ahlaksızlık, cinsel suçlar, ailenin ve iş arkadaşlarının yüzüne bakamaz hâle gelme olarak tanımlanıp bir silah olarak kullanıldığı acı bir gerçektir.

Değerli milletvekilleri, bu konu çalışma hayatında kanayan bir yaradır. Bu kanayan yaranın bir an önce durdurulması gerekmektedir. Ülkemizi yönetenlerden bu hususta hassasiyet göstermelerini, mağduriyetlerinin giderilmesi için mutlaka tedbir almaları gerektiğini buradan bir kere daha ifade ediyor, hepinize saygılar sunuyorum. (İYİ PARTİ sıralarından alkışlar)