| Konu: | Eşitlik İçin Kadın Platformu'nun partilerin kadınlara ilişkin Meclisteki faaliyetlerini kayıt altına alan raporlarından çıkan sonucun Meclis çatısı altında kadın çalışmalarının yetersiz kaldığı yönünde olduğuna ve Meclisi kadına karşı şiddete son verilmesi için çalışmaya davet ettiklerine, HDP Grubu olarak bu konuda katkı vermeye hazır olduklarına, birçok cezaevinde hukukun uygulanması istemiyle girilen açlık grevlerinin 61'inci gününde olduğuna, 10 kişinin bir araya geldiği etkinliklerin bile pandemi sebebiyle yasaklandığı bir ortamda Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı Elâzığ depreminin 1'inci yıl dönümünde düzenlenen anma ve deprem konutları anahtar teslim törenleri yapıldığına, bu iktidar döneminde kamu bankalarında yağma ve talanın söz konusu olduğuna, Ziraat Bankasının 1,6 milyar dolar kredi verdiği ve vergi cenneti olarak bilinen British Virgin adalarındaki bir şirketten Mart 2020'ye kadar sadece 17,5 milyon TL'nin geri tahsil edilebildiğinin |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 41 |
| Tarih: | 26.01.2021 |
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Teşekkürler Sayın Başkan.
Evet, bir kadın meselesiyle, kadınların talepleriyle başlamak istiyorum. Eşitlik İçin Kadın Platformu bir süredir, uzun bir süredir Meclisteki kadın çalışmalarına dair bir karne hazırlıyor. 4'üncü raporlarını da kamuoyuyla paylaştılar ve bu raporlar, partilerin kadınlara ilişkin Meclisteki faaliyetlerini, aslında deyim yerindeyse, tek tek kayıt altına alıyor. Ancak bu raporlardan çıkan sonuç ne yazık ki kadın çalışmalarının Meclis çatısı altında yetersiz olduğu yönünde.
Evet, EŞİK son olarak "Günde en az 3 kadın öldürülüyor, bu, artık bir cins kırımdır." başlığıyla Türkiye genelinde bir kampanya başlattı ve kampanyanın temel talebi bize, hepimize, Meclise. Şunu söylüyorlar Meclise: "Bu cins kırımına son verilmesi için, bunun son olması için acil toplanın, bunu değerlendirin, tedbirleri alın." Evet, biz Halkların Demokratik Partisi olarak bu konuda daha önce de defalarca genel görüşme, araştırma önergeleri verdik, her ay mutlaka indiriyoruz ve maalesef bunların hiçbiri kabul edilmedi. En son verdiğimiz genel görüşme talebi de bu çatı altında kabul edilmedi ve bunu tartışamadık. Bugün bir kez daha bu EŞİK'in çağrısına yanıt veriyoruz partimiz adına: Biz buna hazırız, bu talebiniz gereğince bugün genel görüşme önergemizi indireceğiz, burada hatibimiz konuşacak. Ve Meclise, bütün partilere ayrımsız çağrı yapıyorum: Daha önce reddettiğiniz gibi bu genel görüşme istemini reddetmeyin, gelin bir genel görüşme açarak halkın temsilcileri ve bu toplumun yarısı olan kadınların vekilleri olarak bu cins kırımına hep birlikte "Dur!" diyelim, bunun tedbirlerini konuşalım, çözümlerini konuşalım ve 40 milyonu aşkın kadına bir söz söyleyelim; bu bizim görevimizdir, sorumluluğumuzdur demek istiyorum.
Sayın Başkan, diğer bir mesele, açlık grevleri meselesi maalesef Türkiye gündeminden hiç düşmüyor. Evet, yine, baskı, hak ihlalleri ve tecride karşı birçok cezaevinde girilen açlık grevleri bugün 61'inci gününde. "Talep ne?" mi dersiniz? Hukuk uygulansın. Hukukun kullanılması, uygulanması için insanlar bedenlerini açlığa yatırıyorlar ve binlerce mahpus bu taleplerini duyurmaya çalışıyorlar. Buna ilişkin, önümüzdeki günlerde umarız çok söz kurmamıza gerek olmaz ve bu talepler karşılanır.
Hukuk uygulansın diye insanların ölmemesi gerekiyor. İktidar partisine özellikle sesleniyorum: Hukuku uygulayın, tecride son verin, hak ihlallerine son verin, cezaevlerindeki haksız baskıyı sonlandırın.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Sayın Başkan, elimdeki bir fotoğraf. Evet, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Yazıkonak'ta Elâzığ depreminin 1'inci yıl dönümü nedeniyle düzenlenen anma ve deprem konutları anahtar teslim töreni. Evet, pandemi döneminde binlerce insanın katıldığı bir miting görüntüsü. İşte, çifte standart budur, ayrımcılık budur. Bizlerin, 10 kişinin bir araya geldiği etkinlikler pandemi sebebiyle yasaklanıyor, mezarlıklara gidip bir gül, bir karanfil bırakmamız engelleniyor ama Cumhurbaşkanı olunca, iktidar partisi olunca böyle -bütün Türkiye görsün- miting yapılıyor "Anahtar teslimi" adı altında. Bu çifte standarda derhâl son verin ve hukuka geri dönün.
Değerli Başkan, diğer bir mesele Ziraat Bankası meselesi. Çiftçilerin temel gündeminde...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Bu iktidar döneminde kamu bankaları siyasetçilerin, siyasetçi yakınlarının, şirketlerin, holdinglerin tabiri caizse âdeta arpalığı hâline geldi. AKP iktidarı döneminde kamu bankalarında yağma ve talan söz konusu. Bunu herkesin bilmesi ve duyması gerekiyor. Kamu bankaları yönetim kurullarına atanan diplomasız, liyakatsiz kişilerden tutalım da şirket ve holdinglere verilen milyonlarca dolarlık krediler; saymakla bitiremeyiz.
Şimdi sadece Ziraat Bankası rezaletini anlatmak istiyorum. Bu konuyla ilgili defalarca soru önergeleri de verdik, umarız en kısa sürede yanıtlanır. Biz söylemiyoruz, Sayıştay raporları söylüyor. Ziraat Bankasının 1,6 milyar dolar kredi verdiği ve vergi cenneti olarak bilinen British Virgin adalarındaki bir şirketten Mart 2020'ye kadar sadece 17,5 milyon TL'nin geri tahsil edilebildiği ortaya çıkmış.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayalım lütfen.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Ayrıca, geciken taksit ve faiz ödemelerinin toplamının 726 milyon dolar olduğu yazılıyor.
Yine, Çalık grubuna ait Sabah ve ATV'nin satın alınması için oluşturulan 630 milyon dolarlık havuzun 200 milyon dolarlık kısmının Türkiye Ziraat Bankasından karşılandığı ortaya çıktı. Nerede bu krediler, niye peşine düşülmüyor? Ama siz, gariban çiftçinin tarlasına, bağına, traktörüne el koymasını, ihale çıkarmasını iyi biliyorsunuz.
Bakın, basına yansıdı. "Ziraat Bankası, bankaya olan borçlarını ödeyemeyen çiftçilerden eline geçen 899'u tarla, 120'si arsa, toplam 1940 gayrimenkulü satışa çıkardı." deniliyor. Çiftçi isyanda, "70 kuruşa mal ediyorum, 60 kuruşa satıyorum." diyor.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Evet, son cümleleri alalım.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Ziraat Bankası bu isyana kulak vermek yerine, kredi borçlarını ertelemek yerine araçlara haciz koyuyor, arazilerini satışa çıkarıyor. Böyle bir vicdansızlık hiçbir yerde görülmemiştir. Ne yapsın bu çiftçiler, taş mı yesinler? Niye çiftçinin malını mülkünü satışa çıkarıyorsunuz da verdiğiniz milyon dolarlık kredilerin peşine düşmüyorsunuz? Bu yanlıştan bir an önce vazgeçilmelidir ve Ziraat Bankası bir kamu bankası gibi davranmalıdır.
Sayın Başkan, son söyleyeceğim, Alevi köyleri ve evleri işaretlenmeye devam ediyor. Bu çok ciddi bir tehlike sinyalidir. En son, Yalova'nın Bağlarbaşı Mahallesi'nde oturan 5 ailenin evine çarpı işaretleri konuldu, daha önce Tokat'ın Almus ilçesinde oluştu bu durum.
Alevilere yönelik ayrımcılık, çifte standart ve hedef gösterme politikasına bir an önce son verilsin. Biz Alevi yurttaşlarımızın yanındayız, onlarla birlik olmaya devam edeceğiz.
Teşekkür ediyorum.