| Konu: | Çanakkale Milletvekili Bülent Turan'ın sataşma nedeniyle yaptığı konuşmasında HDP'ye sataşması nedeniyle konuşması |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 31 |
| Tarih: | 14.12.2020 |
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Teşekkürler Sayın Başkan.
MUHAMMED LEVENT BÜLBÜL (Sakarya) - Güceneceğiniz hiçbir şey yok. PKK'nın yaptığı listelerle buradasınız.
DİRAYET DİLAN TAŞDEMİR (Ağrı) - Yüzde 6 bile oyunuz yok!
MUSTAFA BAKİ ERSOY (Kayseri) - Oya bakmaz o iş! (HDP ve MHP sıraları arasında karşılıklı laf atmalar, gürültüler)
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) - Bir müdahale ederseniz...
BAŞKAN - Buyurun Sayın Beştaş.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) - Arkadaşlar, Sayın Turan'ı dikkatle dinledim. Doğrusu, not aldım ama hepsine...
MUHAMMED LEVENT BÜLBÜL (Sakarya) - Ekmek yiyormuşuz biz! O ekmek yerin dibine batsın!
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) - Sanırım beş dakikayı bana da verecek Değerli Başkan.
MUHAMMED LEVENT BÜLBÜL (Sakarya) - Ben iki dakika konuştum.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) - Hepsine cevap veremem ama genel hatlarıyla söyleyeyim.
Önce şunu söyleyeyim: İktidarın görevi, muhalefeti dinlemek ve ülkeyi yönetmektir. Biz burada muhalefet partisiyiz; eleştirilerimizi yöneltiriz, tespitlerimizi yaparız ve iktidarın bu konularda nerelerde eksiklik yaptığını söyleriz.
Fotoğraflardan başlayalım. Bizim değerli hatibimiz sevgili Dersim Dağ çok güzel bir gençlik konuşması yaptı ve gençlerin fotoğraflarını getirdi; bunu bile eleştirdi.
Gülistan Doku -duymayanınız yoktur arkadaşlar, inanmıyorum- üç yüz kırk beş gündür kayıp.
OYA ERONAT (Diyarbakır) - E, benim oğlumunkini de getirseydin. Eren Şahin'imi de getirseydin, ne vardı?
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) - Annesine, ablasına 50 bin lira para cezası verildi.
OYA ERONAT (Diyarbakır) - 17 yaşındaydı!
ŞAHİN TİN (Denizli) - Onlar kendi gözlüğünden bakıyor, kendi penceresinden.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) - Gözaltına alındı. Sebep ne, biliyor musunuz? Çocuklarını aramak, kızlarını arıyorlar.
OYA ERONAT (Diyarbakır) - Benim oğlumun fotoğrafını da getirseydin! 17 yaşındaydı!
ŞAHİN TİN (Denizli) - Ya, bırak! Dinlemiyor bak ya.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) - İktidar kimse onlar bu kayıp olayından sorumludur; bu, anayasal bir sorumluluktur. Bunu arayıp bulmak zorundadırlar.
ŞAHİN TİN (Denizli) - Bunlar ülkeyi şikâyet ederler Avrupa'ya.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) - "Kuş uçsa buluruz." diyorlar; bir genç kadın üç yüz kırk beş gündür kayıp, annesi gece gündüz ağlıyor, bulunamadı.
İpek Er, Uzman Çavuş Musa Orhan'ın tecavüzüne uğradı. Serbest bırakıldı. Bir hafta tutuklu kaldı itiraz üzerine. Ve İçişleri Bakanı tabii ki Musa Orhan'ın da savundu, tabii ki savundu.
Şimdi, biz buradaki eleştirimizde "AKP Grubu yaptı." demiyoruz ki, "Tecavüz failini cezalandırmak iktidarın sorumluluğudur." diyoruz. Yargıya her konuda talimat veren bir iktidar neden tecavüz suçlusu uzman çavuş olunca bu kadar "large" oluyor, bunu sordu hatibimiz.
Hatibimizin söylediği diğer bir mesele... "Kürtçe konuşamıyoruz." demedi. Kürtçe öğretmen... "19 bin küsur, 20 bin öğretmen mezun oldu; 1 öğretmen atandı, 1." dedi.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurunuz.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) - Değil mi? Yani, ben bunu böyle dinledim. Yoksa evimizde, sokağımızda, ailemizde Kürtçe konuşuyoruz. Bizim söylediğimiz, kamusal alanda, ana dilde eğitim. Eğitimi işaret ederek söylüyor: "1 öğretmen atandı, 1 öğretmen 25 milyon nüfusa nasıl Kürtçe öğretecek?" bunu söyledi.
Diğer meseleyse sayın milletvekilleri, evet, gerçekten IŞİD'e ilişkin... Sevgili Feleknas Uca Milletvekilimiz, üç dönem Avrupa Parlamentosunda görev yapmış. Türkçeyi de biliyor, İngilizce, Almanca, Kürtçe, diğer dillere daha hâkim, o yüzden belki kendisini tam ifade edemedi ve kendisi Yezidi bir milletvekili, farklılıklardan biri. Şengal'de 73'üncü Ferman'dan sonra Yezidi halkını, şimdi de Türkiye bombalıyor Şengal'i, biliyor musunuz?
BÜLENT TURAN (Çanakkale) - Yapmayın ya! Yapmayın ya!
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) - Biz, IŞİD saldırısını kınadık. IŞİD, Şengal'e yönelik soykırım suçu işliyor şu anda. IŞİD, Şengal'e karşı... Ve niye ses sizden geliyor, hakikaten anlamıyorum.
ŞAHİN TİN (Denizli) - Biz de Yezidi'leri koruyan tarafız.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) - Ben size bir örnek vereyim: Kırşehir'de 2 Yezidi çocuk bulundu biliyor musunuz? Kim kaçırmıştı? IŞİD. Türkiye'de ne işi var, ne işi var? IŞİD'e laf söylüyoruz, ses sizden geliyor, niye ses sizden geliyor? Hani, IŞİD terör örgütüydü? Yani diğeri, Zozan K. Yine, 2014 yılında kaçırıldı 16 yaşında; dört yıl sonra, Ankara'da bulundu. Ankara'da, IŞİD'in kaçırdığı kadının ne işi var? (AK PARTİ sıralarından gürültüler)
Hakikaten, "suçların şahsiliği, vesaire" diyorsunuz ya, bizim muhalefet olarak tabii ki hedefimizde iktidar var, tabii ki iktidarı eleştireceğiz, başka kimi eleştirelim?
ŞAHİN TİN (Denizli) - Ama doğru eleştiri yapın, yalan değil.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) - İçişleri sizde, Adalet sizde, Millî Savunma sizde, dış ilişkiler sizde. Biz nasıl olması gerektiğini anlatıyoruz, siz burada, bizim söylediklerimize cevap veriyorsunuz.
Şimdi, diğeri de, son olarak şunu söyleyeceğim...
Çok özür diliyorum Başkanım, bir yarış içinde değilim.
BAŞKAN - Estağfurullah, buyurun.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) - Burada "Vekillik nasıl olur?" sıralaması yaptı Sayın Turan "Konuşabiliyorsunuz." dediler. Ya, bu da yeni moda, bize "Konuşabiliyorsunuz." diyorlar.
ŞAHİN TİN (Denizli) - Her şeyi söylüyorsunuz ya, istediğinizi söylüyorsunuz ya.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) - Ya, bizim konuşan -öyle anladım- arkadaşlarımızı... Şu anda konuştuğu için içeride olan yüzlerce arkadaşımız var, belediye başkanımız var; Figen Yüksekdağ var, Selçuk Mızraklı var, Alp Altınörs var, Ali Ürküt var. (HDP sıralarından alkışlar)
ŞAHİN TİN (Denizli) - Onlar terörle iş birliği yapanlar...
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) - Biz konuştuğumuz için cezaevine giriyoruz biliyor musunuz, gerçekleri söylediğimiz için.
ŞAHİN TİN (Denizli) - Hayır, konuştuğunuz için değil, terörle iş birliği yaptıkları için cezaevinde onlar.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Ayrıca, bu konuşma hakkımızı halktan alıyoruz, Türkiye'deki anayasal sistemden alıyoruz. Biz "vekillik nasıl yapılır"ı biliyoruz ama siz "iktidar nasıl olunur"u on sekiz yılın sonunda hâlâ öğrenememişsiniz, gerçekten bu gidişle zaten öğrenemeyeceksiniz. (HDP sıralarından alkışlar)