| Konu: | Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya'nın CHP grup önerisi üzerinde AK PARTİ Grubu adına yaptığı konuşmasındaki bazı ifadelerine ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 4 |
| Birleşim: | 8 |
| Tarih: | 21.10.2020 |
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Teşekkürler Sayın Başkan.
Elimde Anayasa Mahkemesinin kararı var. Bu kararda Anayasa Mahkemesi, barış akademisyenlerine dair ihlal kararı verdi ve hepsi yerel mahkemelerde beraat etti. Şu anda OHAL Komisyonunda görüşülen davaların önemli bir bölümü -bilindiği üzere- karara bağlanmadı. Hangi ölçüye göre karara bağlanıyor, anlayabilmiş değiliz. Çünkü ihraç edilenlerin önemli bir bölümü hakkında tek bir soruşturma dahi yoktur yani bizzat bildiğimiz meselelerde tek bir soruşturma yoktur. Hukuk güvenliği ve hukuk devleti olmak, sonuçta "iltisak" denilen kavramın hukuki altyapıyla hukuki mesnedinin ispatını gerektirir. Yani bizim herhangi bir insana, memura, görevliye, akademisyene "Seni sevmiyoruz çünkü sen bunları seviyorsun, sen bunlarla ilişkilisin." gibi bir söz söyleme lüksümüz yoktur, herkesin hukuka göre hareket etme zorunluluğu vardır; en başta da yönetenlerin bu sorumluluk içinde hareket etmesi gerekiyor. Barış akademisyenlerini burada, Meclis kürsüsünde suçluymuş gibi lanse etmek kabul edilemez.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Bitiriyorum.
BAŞKAN - Tamamlayın.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Ortada bir yargı kararı var ve haklarındaki ihraç kararları henüz kaldırılmamıştır. OHAL Komisyonuna dayanak gösterilen karar da bir yıl içindi, şu anda dördüncü yılda; neyi araştırıyorlar, neyi tespit edemiyorlar, bu konuda tatmin edici hiçbir bilgi elimizde yok. Tamamen zamana yayarak, ihraç edilenlerin daha fazla mağdur edilmesine sebebiyet veriliyor; bunu da bilginize sunarız.