GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:3
Birleşim:117
Tarih:23.07.2020

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Sayın Başkan, teşekkür ediyorum.

Şüphesiz, parlamentolarda yasama faaliyetleri maddenin metni, gerekçesi ve tutanaklarla birlikte bir bütün. Çok hassas bir noktadayız. Yani beş yıldır yüzlerce kez bu Meclisi bu konuda bilgilendirdik, zaman zaman meşgul ettik ve şimdi ortak bir önergeyle sorunun önemli bir kısmı çözülüyor, o konuda da bir iki cümle söyleyeceğiz sonra müsaadenizle ama -çünkü bir iki teşekkür etmemiz gereken mevkidaşımız var- burada Sayın Komisyon Başkanının konuya getireceği açıklıklar uygulama açısından önemli.

Sayın Başkan, geçici madde 11'de ifade edilen Işıklar, Atabacası ve Geventepe Ocakları var. Bunlar -TKİ tarafından- redevans olduğu için, mahkeme kararlarına uygun olarak ödenme imkânı olmadığından, TKİ bu konuda bir yasal düzenleme yapılırsa ancak olacağını söylemişti.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun.

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Şimdi, bir sorun... Daha önce, 2012 yılında Geventepe'nin yer altı madeni kapanmış. Orada çalışan madenciler endişe ediyorlar: "Biz önce orada çalışıyorduk ama bizi baca baca gezdiriyorlardı. Otobüs nereye götürürse o ocakta çalışıyorduk, o bacada çalışıyorduk ve sonra işsiz kaldık. 2012'de Geventepe kapandı diye bizim mağduriyetimiz olur mu? Hizmet birleştirmelerimiz TKİ tarafından yapıldı mı?" diye. Ve bunun dışında farklı maddi tazminat beklentileri var, o konuyla ilgili de Sayın Grup Başkan Vekillerinin olumlu yaklaşımları var, o konudan siz de haberdarsınız. Soma'daki soruları biliyorsunuz, Erkan Bey de biraz önce benzerlerini sormuştu. Uygulamada tereddüt kalmaması açısından bu konuya açıklık getirmeniz mümkün mü Sayın Başkanım?