GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Yönetiminin devredildiği Diyanet İşleri Başkanlığının Ayasofya'nın tarihsel, kültürel ve mimari özelliklerine zarar verilmemesi yönünde hassasiyet göstermesi noktasında talepleri olduğuna ilişkin açıklaması
Yasama Yılı:3
Birleşim:111
Tarih:10.07.2020

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Sayın Başkanım, bir bilgi, bir gerçek, daha sonra da bir temenniyle bitireceğim. Bilgi şu: Danıştaya bu dava defalarca açıldı, Danıştay bu davayı her reddedişinde şöyle dedi: "Bu bir Bakanlar Kurulu kararıdır, Bakanlar Kurulunun yetkisindedir." Son on sekiz yılın on dört yılında Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın Başbakan olduğu Bakanlar Kurulunda, son iki yıldır da Cumhurbaşkanı olarak görev yaptığı ve yürütmenin başı olduğu Cumhurbaşkanlığı kararname imzalama yetkisiyle bu değişebilirdi. Sayın Cumhurbaşkanı bunu tercih etmedi.

Bir bilgi veya bir husus, yeni. Elimde Danıştayın kararı var. Danıştayda davalı Cumhurbaşkanlığının avukatları -onlara ne yaparsınız, nasıl tepki gösterirsiniz bilmem- onlar, Ayasofya'nın tahsis ve kullanım şeklinin değiştirilmesinin yürütmenin takdirinde olduğunu, ulusal ve uluslararası koşullar ile iç hukukumuz çerçevesinde Bakanlar Kurulunca bu konuda her zaman karar alınabileceğini, Bakanlar Kurulu kararında yer alan imzaların sahte olduğu iddiasının gerçeği yansıtmadığını öne sürerek davanın reddini talep etmişler. Bu bilgiyi de paylaşayım.

Ve bir temenniyle bitireyim. Ayasofya, orada ibadet etmek isteyen, inancı gereğince ibadetini yerine getirmek isteyen herkesin hakkıyla ibadet etmesi gereken bir yerdir. Ayasofya tarihsel bir insanlık mirasıdır. Bundan sonraki süreçte, Diyanet İşleri Başkanlığının, geçmişten devraldığımız ve torunlarımız için bize emanet olan buranın tarihsel, kültürel ve çok değerli mimari özelliklerine zarar verilmeden bu işleri yapması yönünde hassasiyet göstermesi noktasında da talebimizi iletiyoruz. (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

Teşekkür ederim.