GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: Bazı Kanunlarda ve 399 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi münasebetiyle
Yasama Yılı:3
Birleşim:101
Tarih:17.06.2020

BEDRİ YAŞAR (Samsun) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum.

Biraz önce Grup Başkan Vekilimiz dedi ki işte "İYİ PARTİ'nin önergeleri 'değiştirilebilir' 'eklenmelidir'" şeklinde hafif de alaya alan ifadeler kullandı. Buradan ben ifade ediyorum: Açın, Plan ve Bütçe Komisyonunda bu maddelerle ilgili ne tür şerhler yazdığımızı biraz zamanınız olursa lütfen okuyun, bununla ilgili ne düşündüklerimizi çok daha rahat bir şekilde orada görmeniz mümkün.

Şimdi düşünün, uzun zamandan beri şurada verdiğimiz tek kelime değişikliğine dahi tahammül edemiyorsanız kanun değişikliğini ben size bırakıyorum. (İYİ PARTİ ve CHP sıralarından alkışlar) Yani ısrarla, ısrarla, getirdiğiniz yasadaki tek kelimeyi değiştiremiyoruz arkadaşlar, tek kelimeyi.

Lütfen, bundan bir sonuç çıkarın, bundan sonra hiç olmazsa bu konuya samimiyetle yaklaşırsınız. Plan ve Bütçe Komisyonunda da arkadaşlarımızın zaten bununla ilgili şerhleri de var, öneririm, elinizdeki kitapçıkta yazdığımız şerhler de var, oradan hangi kanunda İYİ PARTİ olarak ne düşündüğümüzü çok rahat bir şekilde görebilirsiniz. Dolayısıyla inşallah bu bir vesile olur, kelimesini değiştiririz bugün, anahtar olur, anahtar kapıları açar, bundan sonra madde değişikliklerine de bir yol açılmış olur.

Bakın, aynı bu Çek Yasası'yla ilgili burada konuşurken; bu konuyla ilgili yine ben konuştum, dedim ki: Arkadaşlar, bakın, önümüzde bir pandemi süreci var, üç ay süreyle her şeyi ertelediniz. Ya, çekle ilgili bu üç aylık ertelemeyle bu çeklerin ödenmesi mümkün değil; gelin, bunu biraz uzun tutun dedik. "Yok." dediniz, yine bir torba yasayla getirdiniz, kaldırdık elleri, indirdik elleri. E, ne oldu? Yine bugün torba yasayla geldi, dediniz ki: "Pardon, bu üç ay yetmedi, bunu bir yıl uzatalım." E, biz o gün bunu söyledik, siz de buradaydınız. O gün "Tamam." dediniz, tuttunuz, bugün tekrar gündeme getirdiniz, diyorsunuz ki: "Bunu bir yıl uzatalım." Doğru. Biz şunu ifade ediyoruz: Yani çeki yazılan arkadaşlarımız, bu ülkeye uzun yıllardır vergi ödeyen arkadaşlarımız; içinde bulunduğu şartlardan dolayı bugün belli sıkıntılara düşmüş arkadaşlarımız var. Bunların tamamına hırsız, yolsuz, dolandırıcı gözüyle bakamayız. Yani tabii ki bu çeki istismar eden arkadaşlarımız da vardır, mal satan insanların da hakkı hukuku vardır ama istisnalardan dolayı bu arkadaşlarımızı da yükümlülük altında bırakmamamız lazım. Ne yapabiliriz? Çekin şu anki bedeli ne olursa olsun çeki bankaya ibraz ettiğiniz takdirde aldığınız bedel 2.225 lira. Bu bedeli artırabilirsiniz. Bankalar bunun bedelini bir miktar artırırsa en azından mağduriyetlerin giderilmesine yönelik adımlar da atılmış olur.

Bakın, bu kürsüden söylüyoruz: Sadece çek değil, bu pandemi süreci dolayısıyla vergi ve SSK borçları var. "Bunları aldınız, ekim ayından itibaren ödeyin." diyorsunuz. Ya, bu mümkün değil, yine zorlanacaklar. Bununla ilgili "Gelin, esnafımızın, çiftçimizin, iş dünyamızın vergi ve SSK borçlarını yapılandıralım." diyoruz. Her şeyi yapılandırdınız, bankalardan kredilerle önlerini açmaya çalıştınız; e, bu da aynı şekilde. Bugün, bu vergi ve SSK'lerin mevcut şartlar altında ödenmesi mümkün görünmüyor arkadaşlar. Dolayısıyla, vergi ve SSK borçlarının da yapılandırılmasına yönelik kesinlikle, muhakkak bir çalışmanın yapılması lazım, onu da buradan ifade ediyoruz.

Yine, değerli arkadaşlar, önümüzdeki günlerde -Samsun bölgesi için söylüyorum- fındık sezonu açılıyor. Bizim Samsun'da fındık çok önemli, önemli bir gelir kaynağı. E, bu sene de doğal afetlerden bahsediyoruz. Aynı şekilde, Samsun'da da rekolteyle ilgili ciddi düşüşler var, rekoltede yüzde 20 düşüş olacağını bekliyoruz. Dolayısıyla, bugünden itibaren uyarıyoruz: İlla, felaket başımıza geldikten sonra tedbir almayalım; doğru olanı, felaketler başımıza gelmeden önce tedbir almak ve de uygulamak. Ben bugünden söylüyorum: Fındıkta da rekolte düşük, en az yüzde 20 düşük. Bununla ilgili de "Samsun çiftçisi sizden destek bekliyor." derken fiyatları bir miktar daha... 7'nci ayda açıklanırsa çok iyi olur çünkü bizim orada ödemeler -elektrik, su, düğünler dâhil- hep hasat zamanına endekslidir. Temmuz ayı sonu itibarıyla zaten hasat başlıyor, o zamana kadar fındık fiyatları bu sene için ciddi oranda bugünden tespit edilirse -ki bizim teklifimiz 3,5-4 dolar civarındadır- bu gerçekleşirse çiftçimizin bir miktar rahat edeceğini buradan ifade ediyorum.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun, toparlayın.

BEDRİ YAŞAR (Devamla) - Onun için, Sayın Grup Başkan Vekilimiz, inşallah kelimelerin değişmesine razı olursunuz, ondan sonra da diğer değişikler arkasından gelir diyor, yüce heyetinizi saygıyla selamlıyorum. (İYİ PARTİ sıralarından alkışlar)