| Konu: | Fatih'in sembolü Ayasofya'nın yeniden cami olarak ibadete açılması gündemdeyken Sultanahmet Camisi'nin müzeye çevrilmesini söylemenin aymazlık olduğuna ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 98 |
| Tarih: | 11.06.2020 |
İLYAS ŞEKER (Kocaeli) - Teşekkür ediyorum Sayın Başkan.
Saygıdeğer milletvekilleri, Fatih'in İstanbul'u fethetmesiyle camiye çevrilen Ayasofya, dört yüz yetmiş dokuz yıldan beri cami olarak kullanılırken 1931'de restorasyon için halka kapatılır. 24 Kasım 1934 tarihinde, Atatürk'ün imzasının da gerçek olup olmadığı tartışılan (7/1589) sayılı Bakanlar Kurulu Kararı'yla müzeye çevrilen Ayasofya'nın cami olması ecdadın vasiyetidir.
Bugünlerde Fatih'in sembolü Ayasofya'nın yeniden cami olarak ibadete açılması gündemdeyken kalkıp Sultanahmet Camisi'nin de müzeye çevrilmesini söylemek aymazlıktır, milletin fay hatlarıyla oynamaktır. Bu aziz millet bugüne kadar bu zihniyete prim vermediği gibi bundan sonra da vermeyecektir. Demek ki yıllar geçse de insanlar değişse de zihniyet değişmiyor. Hani derler ya "Benim oğlum bina okur, döner döner yine okur."
Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)