GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: HDP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:3
Birleşim:97
Tarih:10.06.2020

CHP GRUBU ADINA VELİ AĞBABA (Malatya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlıyorum.

Değerli arkadaşlar, eğer ülkede geziyorsanız, şehirlerinize gidip ziyaret yapıyorsanız ülkenin çok ciddi bir krizle karşı karşıya olduğunu görmemek için kör olmanız lazım. Var olan ekonomik kriz, pandemi dönemiyle birlikte artarak etkisini hissettiriyor.

Değerli arkadaşlar, ülkede önemli bir kriz var. Bakın, bugün açıklanan rakamlara göre işsiz sayısı 14 milyona yaklaşmış, kayıt dışılık yüzde 35 seviyesinde, her 3 gençten 1'i iş bulamıyor, hem çalışanlar hem çalışamayanlar perişan durumda. Hani "Biz çok yardım yapıyoruz." diyorsunuz ya, yardımı nasıl ölçebiliriz? Başka ülkelerin kendi yurttaşlarına ne kadar yardım yaptığına bakarak ölçebilirsiniz. Dünyada ekonomik paket açıklayan ülkelerin kendi yurttaşlarına yapmış olduğu yardım yüzde 18 civarında. Türkiye, 4,5 milyon çalışanına 6 milyar; 5,5 milyon yoksuluna 5,5 milyar para veriyor. Dünyada oran yüzde 18. Hazine ve Maliye Bakanının açıklamış olduğu ekonomik paket 500 milyar. Bu rakama baktığımız zaman, yüzde 2,2 vermişiz. Dünyayla karşılaştırın yüzde 2,2'yi. Her ulusa seslenişte "102 ülkeye yardım ettik." diyor. Söylüyorum: İşçiye ve işsize yapılan yardım toplam 11 milyar lira yani dünyaya yardım etmiş ama kendi yoksulunu unutmuş. İşsiz böyle, esnaf nasıl bakalım.

Değerli arkadaşlar, toplam 1 milyon 800 bine yakın esnafımız var, bunun ancak üçte 1'ine kredi verilebilmiş. Örneğin, kararnameyle kapatılan esnaf iş yeri sayısı 252.600. 252.600 esnaf çalışmadan nasıl ödeyecek? Esnaf perişan, çalışamayan perişan, sokakta çalışan perişan; belki bilmezsiniz ama evinize gelen temizlikçiler perişan, aç durumda. Siz bu durumda ne yapıyorsunuz? Gerginlik üreterek, Türkiye'de demokrasiyi yok ederek bunu çözmeye çalışıyorsunuz. Topyekûn demokrasimiz bir saldırıyla karşı karşıya. (CHP sıralarından alkışlar)

Değerli arkadaşlar, bakın, bir taraftan, seçimle alamadığınız belediyelere kayyum atıyorsunuz; diğer taraftan, Anayasa'ya aykırı olduğunu adınız gibi bildiğiniz hâlde, milletvekillerinin milletvekilliklerini düşürüyorsunuz. Basın üzerinde olağanüstü baskı var. OdaTV çalışanlarını, Tele1 çalışanlarını tutukluyorsunuz. Ne? Casusluk.

Başka? Değerli arkadaşlar, korku dağları o kadar sarmış ki, demokrasiyi o kadar sallıyorsunuz ki İzmir'deki Banu Özdemir'i, -sizin yönettiğiniz Diyanetin hatası sonucunda- paylaşımı sonucunda tutukluyorsunuz. Eren Yıldırım'dan korkuyorsunuz, CHP'nin Gençlik Kolları Başkanından. Âdeta demokrasimiz bir saldırıyla karşı karşıya.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Buyurun efendim.

VELİ AĞBABA (Devamla) - Düşman yaratıyorsunuz. Düşman kim? Her toplantıda ne diyor? "Ce-Ha-Pe..." Utanmasalar "Coronayı bu ülkeye Ce-Ha-Pe getirdi." diyebilirler. Derler mi derler. (CHP sıralarından alkışlar) "Ce-Ha-Pe'ye" saldırıyorlar, demokrasiye saldırıyorlar.

Değerli arkadaşlar, demokrasimiz bir saldırıyla karşı karşıya. Yapılması gereken şey -dünyada örnekleri var- Anayasa'ya sahip çıkacaksınız, hukuka, yargıya emir vermeyeceksiniz. Ancak bu şekilde ekonomik krizden çıkabiliriz. Yeni düşmanlar yaratarak, "Bay Kemal" diyerek bu krizden çıkamazsınız.

Bakın, bu ara sizin aranız çok iyi Maocularla, Maocularla maşallah aranız iyi. Aynı manşetleri atıyorsunuz, aynı konuşmaları yapıyorsunuz. Bakın, ben, size Mao'nun bir sözünü hatırlatmak isterim: "Bir çiçek açsın, bin fikir yarışsın." (CHP sıralarından alkışlar) Bir çiçek açsın, bin fikir yarışsın. Ülkenin eğer ekonomik krizden çıkmasını istiyorsanız, şu anda dünyada örneği olmayan yapıcı muhalefet yapan, her krizde öneri sunan Cumhuriyet Halk Partisi ve onun Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu dinlersiniz.

Yoksulun yanında mısınız?

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

VELİ AĞBABA (Devamla) - Başkanım, hemen bitiriyorum.

BAŞKAN - Buyurun efendim.

VELİ AĞBABA (Devamla) - Bakın, hep, bu ülkede her şeyi AKP yapıyor. Yanlışı kim yapıyor? Bazen faiz lobisi, bazen dolar lobisi, bazen üst akıl, bazen dış güçler... İyi şeyleri AKP yapıyor, kötü şeyleri bunlar yapıyor. (CHP sıralarından alkışlar) Ya, on sekiz yıldan beri ülkeyi yöneten sizsiniz. Bak buradan bir şey söyleyeyim: Türkiye'ye gelmiş en büyük faiz lobisi kim biliyor musunuz? En büyük faiz lobisi saray, AKP. Çünkü en çok faiz ödeyen, kazancımızı, alın terimizi tefecilere, faizcilere teslim eden sizsiniz. Bu ülkenin de en büyük faiz lobisi sizsiniz ve en büyük dolar lobisi sizsiniz. Tarihimizin en yüksek dolar kurunu yaşıyoruz, 7 lira. Dolar lobisi de sizsiniz, faiz lobisi de sizsiniz.

Hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum. (CHP sıralarından alkışlar)