GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: HDP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:3
Birleşim:82
Tarih:11.04.2020

İYİ PARTİ GRUBU ADINA AYHAN ALTINTAŞ (Ankara) - Sayın Başkanım, değerli milletvekillerim; Halkların Demokratik Partisinin önerisi hakkında İYİ PARTİ Grubu adına söz almış bulunuyorum.

Modern toplum, toplumun her bireyini kucaklayan toplumdur. Modern toplumlar, her bireye yaşamlarını olabildiğince rahat sürdürme imkânı sağlar. Ben 1981 yılında Amerika'ya ilk gittiğimde kaldırım rampalarını orada görmüştüm. Maalesef engelli ihtiyaçlarına duyarsız bir toplumda büyümüştük. Demokratik ve modern toplumlar ise hiçbir bireyi ayırmadan hepsine hak ve özgürlüklerden yararlanma imkânı sağlar.

Kendimize soralım: Biz bu anlayışı sağlayabildik mi? Belediyelerimiz, devlet yapımız engelli vatandaşlarımıza hizmet vermekte başarılı mı? Onların yaşamlarını devam ettirmeleri için yeterli altyapıyı yapmışlar mı? Onlara iş imkânları sunabilmişler mi? Dün akşam alelacele duyurulan sokağa çıkma yasağından sonra vatandaşlar izdihamla ihtiyaçlarını karşılamaya çalışırken engelliler düşünüldü mü? Onların ihtiyaçlarını yeterince karşılayabildik mi? Bu sorulara bakarsak maalesef iyi durumda değiliz. İmar ve inşaat talanı üzerine kurulan belediyecilik yüzünden bu memlekette engelliler âdeta sokağa çıkamaz durumdalar. Kaldırımlarda, bırakın engellileri, normal vatandaşların, yaşlıların, hamilelerin, bebekli annelerin bile yürümeleri çok zor. Trafik ışıklarında, görmeyen vatandaşlarımız için sesli uyarılar yapabildik mi? Her bina girişine rampa yapabildik mi? Görmeyen vatandaşlar için yapılan sarı kaldırım taşlarını bile yandaşlara para aktarmanın bir yolu olarak gören belediye başkanlarını Allah bildiği gibi yapsın!

Devletin engellilere bakışı, sadece birkaç kuruş yardımla görevin yerine getirildiğine dair bir rehavetle olmamalı. Devlet, engelli vatandaşlarının hayatını kolaylaştırmak için her türlü tedbiri almalı kurumları ve hizmet verenleri bu konuda duyarlı olmaya yönlendirecek yaptırımları yürürlüğe koymalı, engellilere hem iş vermeli hem de iş verilmesini sağlamalı; eğitim, seçme ve seçilme, çalışma, seyahat hakkı gibi anayasal haklarını gözetmelidir. Kendi bildiğim bir örneği vereyim: Üniversite Akreditasyon Derneği olarak yaptığımız değerlendirme ziyaretlerinde mutlaka baktığımız kriterlerden biri engelli öğrencilerin binaları kullanabilme imkânlarının sağlanıp sağlanmadığıdır. Vatandaşlarımızın önemli bir kısmı engelli ulaşımının mümkün olmadığı, asansörsüz binalarda yaşıyor. Devletin engelliye sahip çıkışı bu olmamalı. Şöyle bir durup, titreyip kendimize dönelim ve şu soruyu soralım: Engellilerimize yaşamı yeterince kolaylaştırdık mı?

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Tamamlayın sözlerinizi Sayın Altıntaş.

AYHAN ALTINTAŞ (Devamla) - Yanıt "hayır." ise bu öneriye olumlu oy verip "Nerelerde eksiğimiz var?" "Ne tür çözümler bulabiliriz?" diye araştıralım. Unutmayalım ki her birey bir engelli adayıdır.

Genel Kurulu saygılarımla selamlıyorum. (İYİ PARTİ sıralarından alkışlar)