| Konu: | Grup Başkan Vekillerinin bütçe görüşmeleri sırasında partisini, genel başkanını veya grubunu müdafaa için gerekli gördüğünde söz talep etmesinin tabii olduğuna, Isparta Milletvekili Recep Özel'in Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır'a yönelik sarf ettiği bazı sözlerinin İç Tüzük'ün 161'inci maddesi gereğince Meclisten geçici çıkarma cezası gerektirdiğine ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 3 |
| Birleşim: | 36 |
| Tarih: | 17.12.2019 |
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Sayın Başkan, görüşmeler yapılırken sayın grup başkan vekillerinin herhangi bir zamanda partisini, genel başkanını veya grubunu müdafaa için gerekli gördüğünde söz alma hakkını son derece tabii bulurum, o konuya söyleyecek bir sözüm yok.
Kürsüdeki arkadaşımızın konuşması ortada. Kürsüde bir hakaret olursa zaten Cumhurbaşkanı ve avukatları sektirmeden davayı açıyorlar. Ben, arkadaşımızın ifadelerinde hakaret sayılabilecek hiçbir şey duymadım; tutanak istedim, birlikte bakalım. Ama Sayın Grup Başkan Vekilinin hemen arkasındaki Sayın Genel Başkan Yardımcısı hanımefendinin ve İstanbul seçimlerinin iptaliyle tanınan Sayın Recep Özel'in; konuşmacının konuşmasını defalarca kesip kendisine ağır hakaretlerde bulunduklarını, mahkemeler tarafından tazminatla cezalandırılarak hukuk tarafından da tescil edilmiş 2 kelimeyi kullandıklarını duyduk. Bu konuda takdir arkadaşımızındır tazminat hukukunu işletip işletmemek konusunda ancak İç Tüzük'ün 161'inci maddesinin, "Cumhurbaşkanına, Meclisi yönetenlere..." diye sayarken devamında milletvekillerine hakaret etmenin de bir disiplin suçu olduğunu ve cezayı gerektirdiğini söylediğini hem Başkanlık Divanının takdirlerine sunuyorum hem de arkadaşlara böyle bir yaklaşımın İç Tüzük açısından da sizi meneden, cezalandıracak bir husus olduğunu söylemek istiyorum.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun.
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Bitiriyorum Sayın Başkan.
Para cezası kısmıyla ilgili grubumuzun tutumunda bir değişiklik yok ancak 161'in 3'üncü fıkrası "Görüşmeler sırasında Cumhurbaşkanına, Türkiye Büyük Millet Meclisine, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanına ve Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlık Divanına, Başkanlık görevini yerine getiren Başkanvekiline ve milletvekiline" diyerek devam ediyor. Meclisten geçici çıkarma cezası gerektirdiğini takdirlerinize arz ediyorum.
Teşekkür ederim.