| Konu: | İYİ PARTİ Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 101 |
| Tarih: | 11.07.2019 |
HDP GRUBU ADINA MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Siirt) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; evet, uyuşturucuyla ilgili araştırma talebi konusunda söz almış bulunmaktayım.
Öncelikle, uyuşturucu madde bağımlılığı, genel olarak da madde bağımlılığı oldukça vahim boyutlara varmış durumda. Gerçekten ilkokul düzeyinde, ortaokul düzeyinde, lise ve üniversite çağında ve özellikle yoksulluğun, işsizliğin kol gezdiği yerlerde zaman zaman artıp farklı yerlerde değişkenlik gösterdiğini biliyoruz.
Bu konuda en son söyleyeceğimi başta söylemek isterim yine: Kesinlikle bir araştırma yapmalıyız. Uyuşturucu neden artıyor? Ticareti nereden yapılıyor? Bunlara kimler destek oluyor? Cezasızlık politikası uyuşturucu alanında da devam ediyor mu? Denetimli serbestlik hükümleri yeterli midir? Bütün bunların ciddi bir şekilde Meclis tarafından araştırılması ve çözüm noktasında irade göstermemiz mecburidir. Bu nedenle, bu konuda herkesin hassasiyet göstermesi gerekiyor.
Şimdi, Sağlık Bakanlığı verileri var, başka veriler var ve veriler çok vahim bir tabloyu bize ifade ediyor. Bu verilere göre madde bağımlılığı ve tıbbi yardım talebi her geçen gün artış gösteriyor. Mesela, şöyle bir rakam var: 2004 yılında 1.417 kişi yatarak tedavi olurken 2013 yılında bu rakam 11.262'ye yükselmiş. Gitgide uyuşturucu kullanımında da bağımlılığında da tedavi için taleplerde de ciddi bir artış var. 2017 yılında Türkiye'de uyuşturucu madde suçlarında bir önceki yıla kıyasla yüzde 45 oranında bir artış var.
Peki, neden önlenemiyor? Bu konuda birçok sebep var yani bunlara bu süre tabii ki yetmeyecek ama önlenememesinin başlıca sebeplerini şöyle söyleyelim: Özellikle suç ve ceza politikasının yeterli ve etkin kullanılmadığını söylemek isterim. Yine, uyuşturucu maddenin temininde, dolaşımında ve önlenmesinde normalde rol alması gereken kolluk gücünün maalesef görev aldığını biliyoruz. Yani buna ilişkin çok tipik bir örnek var, söylemeden geçemeyeceğim. İzmir Aliağa'da gerçekleştirilen bir operasyonda 400 kilo uyuşturucunun sanıklarından biri Bilgehan Özkozanoğlu, Hakkâri ili Çukurca İlçe Jandarma Komutanı. Bu veri aslında bize bir şey gösteriyor. Özellikle halk arasında yaygın olan kolluk gücünün -yani gerçekten bunu üzülerek ifade ediyorum tabii ki, bu mutluluk duyulacak bir şey değil- bu meselede zaman zaman yer aldığıdır. Hakkâri Yüksekova çetesi hâlâ hafızalarımızdadır, davayı gözlemci olarak izlemiştim. Bu önleme görevleri olanların bu konuda, bunun da ciddiyetle üzerinde durması gerekiyor. Bizim genel merkezimizin, genel meclisimizin, HDP'nin Gençlik Meclisinin uyuşturucuya, asimilasyona ve yozlaşmaya karşı bir yıl sürecek bir kampanyası var
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Tamamlayın lütfen sözlerinizi.
MERAL DANIŞ BEŞTAŞ (Devamla) - Bu kampanyayı yapan gençler engelleniyor ama uyuşturucuyu dağıtan, bağımlılığı artıran, bu konuda ticaretini yapanlar engellenmiyor. En son Ağrı'da, içinde "kürdistan" geçtiği için bu broşürlerin dağıtımı engellenmiştir. Uyuşturucu mu tehlikeli "kürdistan" kavramının geçmesi mi tehlikeli? Bütün bunları sorgulamamız lazım. Sokaklarda, okul önlerinde dağıtılan uyuşturucuyu da hepimiz görüyoruz. Adana'da, Mersin'de, Diyarbakır'da ya da başka illerde buna tanıklık ediyoruz. Bu yönüyle, uyuşturucuyu önleme meselesi hepimizin ortak sorunu olmak zorundadır. Çocuklarımızı madde bağımlılığından, gençliği madde bağımlılığından korumak durumundayız ve bunun için, bu önlemler için geniş çaplı bir araştırmayla, sadece uzman dinlemeyle değil, araştırmayla ve çözüm önerileri üretmekle işe başlayabiliriz.
Bu vesileyle HDP Gençlik Meclislerini de tebrik ediyorum, başarı diliyorum. Bu kampanyada bizler de onlarla birlikte olacağız.
Teşekkür ederim. (HDP sıralarından alkışlar)