GENEL KURUL KONUŞMASI
Konu: CHP Grubu önerisi münasebetiyle
Yasama Yılı:2
Birleşim:100
Tarih:10.07.2019

İYİ PARTİ GRUBU ADINA HASAN SUBAŞI (Antalya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Genel Kurulu saygıyla selamlıyorum.

Cumhuriyet Halk Partisinin önergesini desteklediğimizi ifade etmek istiyorum. Biraz önce tartıştığımız önergede de yürütmenin yasama ve yargıya müdahalesinde neler olabileceğini anlatmaya çalışmıştık fakat sayın hatipler bize Anayasa'nın 104'üncü maddesini okudular: "Cumhurbaşkanı Devletin başıdır. Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanına aittir. Cumhurbaşkanı, Devlet başkanı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk Milletinin birliğini temsil eder; Anayasanın uygulanmasını, Devlet organlarının düzenli ve uyumlu çalışmasını temin eder." maddesini okuduktan sonra, aynen, harfiyen bunlara uyulduğunu söylemek istediler ama bu, yazılı metinlerde olduğu gibi cereyan etmiyor. Maalesef içeriden ve dışarıdan müdahalelerle yargının ne hâle geldiğini şu yakın tarihte görüyoruz.

Bundan önce bir Ergenekon skandalı yaşandı. Türkiye Cumhuriyeti'nin Genelkurmay Başkanı "Terör örgütü başıdır." diye tutuklandı ve aylarca cezaevinde kaldı. Birçok generali de tutukladık ve mahkûm etmeye, hatta müebbet hapis cezaları vermeye başladık.

Bugün geldiğimiz noktada, yine birtakım etkiler nedeniyle yargının geldiği noktada Cumhuriyet ve Sözcü gazetelerinin FETÖ'den yargılandığını, sorgulandığını görmeye başladık. Bir nevi, yine Ergenekon yargıları gibi yargının hedeflerinden ve çizgisinden saptığını görüyoruz. Maalesef bizim önergemizde de anlatmak istediğimiz buydu. Yani yargı, yasama ve yürütme güçlü bir kuvvetler ayrılığı sistemiyle birbirinden ayrılmadığı zaman, kendisini bağımsız görmediği zaman, hele hele yargının bağımsızlığı, tarafsızlığı ve teminatı gibi kurumları kaybolmuşsa yargının savrulması doğaldır. Ama Şamil Tayyar'ın ifade ettiği ve sık sık sözü geçen bu borsa konusu... Parasal ilişkiler yargıda olur mu, ona girmek istemiyorum çünkü yargıyı böyle bir töhmet altında bırakmak istemem.

(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)

BAŞKAN - Son cümlelerinizi alayım, lütfen toparlayın.

HASAN SUBAŞI (Devamla) - Ancak, bu konuşulduğuna göre, bu konuda birçok kişi de -on binlerce, yüz binlerce kişi- tutuklu ve mağdur edildiğine göre... Fakat birçoğunun da, varlıklı olanların, yurt dışında rahat ve huzur içinde yaşadığını görmek tabii ki bu kuşkuları yaratıyor. Bu söylenmeye başlamışsa bu önergenin desteklenerek yargı için de, yargının aklanması için de araştırılmasında büyük yarar vardır diye düşünüyorum.

Biraz önce yargı reformu gibi önemli bir konu sarayda açıklanmışsa hiçbirimizin haberi olmadan, yargının savrulduğunu sık sık görmüşsek, hedeflerinden saptığını görmüşsek biz yine kuvvetler ayrılığı konusunu aylarca, yıllarca tartışarak bu başımızdaki Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemini daha çok tartışacağız demektir.

Saygılar sunuyorum. (İYİ PARTİ sıralarından alkışlar)