| Konu: | 14 Şubat Sevgililer Günü'nü kutladığına, Meclisin sevgi dilini terk etmemesi gerektiğine, 14 Şubat İdil Biret'in Harika Çocuklar Projesi kapsamında Paris'te verdiği konserin 68'inci yıl dönümüne, 724'üncü haftasında Cumartesi Annelerinin yirmi dört yıl önce gözaltında kaybedilen Mehmet Şirin Maltu için adalet istediğine ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 53 |
| Tarih: | 14.02.2019 |
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Teşekkür ederim Sayın Başkan.
Bugün 14 Şubat Sevgililer Günü. Bütün dünyada yaşamı anlamlı kılan bir kavram hatırlanıyor, sevgililer sevdikleriyle birlikte bir gün geçiriyorlar. Buradan sevgililer gününü tüm Türkiye için kutlarken bir yandan da insanların birbirine tahammülsüzlüğünün arttırıldığı, sevginin azaldığı, kutuplaştırıcı, ötekileştirici, kendinden olmayanları şeytanlaştırıcı bir dilin kullanıldığı Türkiye'de her geçen gün biraz daha fazla insanların birbirine sevgi diliyle konuşmaya ihtiyaç duyduğunu ve bunun toplumun hiçbir kesimine ve ülkemizin genel menfaatlerine ve toplumumuzun tüm bireylerine karşı son derece önemli bir sorumluluğumuz olduğunu hatırlatmak istiyoruz Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak. Sevgiyi konuşmayı ve sevgi dilini terk etmemeyi bu Meclisin önümüzdeki günlerde mutlaka gündemine alması, bu konuda herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini değerlendiriyoruz.
Bugün 14 Şubat, 1951'de İdil Biret'in 10 yaşındayken Sevgililer Günü'nde Paris'te verdiği konserin de yıl dönümü. Her vesileyle kötülenen, her vesileyle aşağılanan o "tek parti dönemi" denen aslında hepimizin ortak değerleri, başarılarının ve başarısızlıklarının ortak olduğu bir dönemde İdil Biret gibi bir çocuk Harika Çocuklar Projesi kapsamında Paris'te 10 yaşında konser vermişti. Bir ülkenin bilime, sanata, çocuklarına, gençlerine verdiği önemin sonucunun nasıl alındığına dair bu örnekleri arttırmak da mümkün.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun.
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Modern sanata, pozitif bilimlere kucak açan bir iktidar partisinden Mozart dinlemeyi zül addeden meşrebi belli iktidar partisinin bugünlere geldiğine ve bunu da bir övünç vesilesi olarak söylediğine dikkati çekmek gerekiyor. Biz buradan, iyi ki İdil Biret var, iyi ki İdil Biret'lerin ortaya çıkmasını sağlayacak o dönemdeki Cumhuriyet Halk Partisinin yaklaşımı vardı diyoruz. Bu, sanata yaklaşım, yetenekli çocuklara yaklaşım ve sevgi diline yaklaşım açısından son derece önemlidir. Bunun örnek alınması gerektiğinin ve o her zaman kötülenen tek parti CHP'sinin bu başarısının altının çizilmesinin bugün önemli olduğunu düşünüyoruz.
Sayın Başkan, son olarak, daha önce de ifade etmiştik meydanlar, sokaklar onlara kapatıldıkça biz Cumartesi Annelerinin sesini Meclise taşımaya devam edeceğiz diye. 724'üncü haftasında Cumartesi Anneleri, yirmi dört yıl önce gözaltında kaybedilen Mehmet Şirin Maltu için adalet istediler.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun.
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - 17 yaşındaki Mehmet Şirin Maltu, Batman'ın Kozluk ilçesine bağlı 15 hanelik Zediya mezrasında yaşıyordu. 31 Ocak 1995 gecesi aralarında kontrgerillanın da bulunduğu, kendilerini asker olarak tanıtan birtakım kişiler, güvenlik güçleri panzerler eşliğinde Maltu ailesinin evine baskın yaptı. Kimlik kontrolü yapan askerler Mehmet Şirin Maltu'yu dışarı çıkardılar. Sabah dörde kadar köydeki bütün evlerden, açık alanda işkence gören Mehmet Şirin Maltu'nun çığlıkları duyuldu. Ardından Şirin'i alıp götürdüler. Aile, baskına katılan Bekirhan ve Kozluk Jandarma Karakolu'na başvurdu ancak onlara çocuklarının gözaltında olmadığı söylendi. Aynı tarihlerde Batman Komando Taburu'nda gözaltında tutulan bir kişi serbest bırakılınca Maltu ailesine Mehmet Şirin'i taburda gördüğünü ve altı gün boyunca birlikte gözaltında tutulduklarını anlatmıştı. "Mehmet Şirin Maltu'nun akıbetinin açığa çıkarılarak gözaltında kaybedilmesinde..."
Bitiriyorum Başkanım.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Buyurun.
ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - "...sorumluluğu olan tüm görevlilerin adil bir yargılama faaliyeti sonucunda cezalandırılmasını istiyoruz, bu konuda yargıyı göreve davet ediyoruz." diyor Cumartesi Anneleri.
Bu annelerin yakarışını dile getirebilecekleri bir meydanın, bir toplantının, bunu söyleyebilecekleri bir alanın kendilerine çok görüldüğü bir Türkiye'yi iktidar partisi yaşattığı için kendilerini kınıyoruz. Cumartesi Anneleri özgürce açıklamalarını yapacakları güne ve onlar adalete kavuşup da açıklama yapmaya gerek duymadıkları güne kadar onların sesi olmaya, korkmadan, çekinmeden onların arkasında ve yanında durmaya devam edeceğiz.
Teşekkür ediyorum.
BAŞKAN - Teşekkür ederim.