| Konu: | HDP Grubu önerisi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 52 |
| Tarih: | 13.02.2019 |
CHP GRUBU ADINA ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; hepinizi saygıyla selamlarım.
Millî Eğitim Bakanlığı 8 Şubat günü 20 bin sözleşmeli öğretmen atadı ve atama sırasında ve sonrasında şaibeler ve soru işaretleri kamuoyunun gündeminden hiç düşmedi. KPSS'de 80 puan ve üzerinde not alan 200 öğretmenimiz, haksız mülakat puanlarıyla elendiler. Mülakatta belli bir puanın altında mülakat puanı alınması, yüksek sınav puanlarıyla ortalaması alındığında atama yapılabilir puanın altına düşünce otomatikman bu kişilerin bu hakkı elinden alındı. Bu konuda yargı yolunun da fiilen kapalı olduğunu göz önünde bulunduran bir öğretmenimiz Muğla İl Millî Eğitim Müdürünün yanına vardı ve uğradığı haksızlığı sordu. Milli Eğitim Müdürü "Ankara'dan gelen liste doğrultusunda hareket ediyoruz, inan, bizim sana bir garazımız veya bizim burada bir haksızlığımız, hukuksuzluğumuz yok." dedi.
Ankara'dan gelen liste şöyle oluşuyor: Normalde, mülakatlar yapılırdı -bu son saray düzeninden önce- sınavı, mülakatı sonucunda atananların bir yıl sonra asaleti tasdik oluyor, bu sürede kendisiyle ilgili de güvenlik soruşturmaları elbette devlet tarafından yapılıyordu. Ama şimdi, güvenlik soruşturmasını mülakattan önceye çekip, MİT'ten alınan raporlara bakıp, AK PARTİ aidiyetinin bir avantaj, AK PARTİ muhalefetinin dezavantaj olduğu bir süreci yaşadığımız herkesin malumu ve burada somut bir örnekle karşı karşıyayız. Somut örneğimizin öğretmeni Deniz Eren Demir. Deniz Eren Demir fizik öğretmenliği kategorisinde girdiği sınavda 88,29 puan almış ve 88,29'luk puanıyla girdiği mülakat sınavında kendisine 54 verilerek tercih yapamaz noktaya getirilmiş sınavın 2'ncisi. KPSS 2'ncisi Deniz tercih yapamıyor çünkü mülakattan 54 vermişler. "E, belki de gerçekten mülakatta kötüydü." diyebilirsiniz. Deniz, bu sınava iki sene önce 2016'da da girmiş. 2016'da da darbe sonrası, 2016'da da her türlü hassasiyet, hatta OHAL koşullarında yapılan bir mülakat. Deniz, 2016'da bugün 88,5 aldığı sınavdan 90 almış ama mülakattan 95,67 almış. O gün kendisi tercihte bulunmamış. Neden? Kendisi açıklıyor: Evlilik durumu varmış, altı yıl mecburi hizmet varmış, özel hayatındaki sorundan dolayı tercihte bulunmamış. "Nasılsa bilgim tamam, mülakatım yüksek." demiş.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Sayın Özel, tamamlayın lütfen.
ÖZGÜR ÖZEL (Devamla) - Deniz diyor ki: "Fizik bilgisiyse tamam, 90 alıyorum, mülakattan da 96 aldım, önce evlilik durumum belli olsun, seneye bir daha girerim." Arada bir tek değişiklik var, normal bir sınav ve bu MİT'ten gelen bilgiler, Ankara'dan gelen listeler karıştırması olmadan olan mülakatta sorun yokken, şimdi bir bakıyorlar Deniz kızımızın bir sorunu var. Sorunu ne? Sorunu solcu olmak, sorunu muhalif olmak. Sen sosyal demokrat yapıda, sol yapıda, muhalif kimlikte birisisin ama hakkında bir soruşturma yok, bir hakaret yok, bir şey yok, hiçbir şey yok. Ama Deniz'e mülakattan 54'ü çakıyorlar, atama yaptırmıyorlar. Hak mı, hukuk mu? Vicdan mı kardeşim? Ya, düşünsenize CHP iktidarda olsun, sizin çocuklar sınavdan 89 alsın, mülakatta 54 verilsin.
ALİ ÖZKAYA (Afyonkarahisar) - Hepsini fazlasıyla yaptınız. Biz hâkimlik sınavı...
ÖZGÜR ÖZEL (Devamla) - Bak bak "Yaptınız." diyor. Biz hangi tarihte yaptık söyle? Kime yaptık?
ALİ ÖZKAYA (Afyonkarahisar) - Bize yaptınız.
ÖZGÜR ÖZEL (Devamla) - Hangi tarihte yaptık?
ALİ ÖZKAYA (Afyonkarahisar) - Bana yaptınız.
ÖZGÜR ÖZEL (Devamla) - Peki, bak sana yapıldıysa...
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Partinin adını öğren, o SHP idi, CHP'den bahsediyor.
BAŞKAN - Arkadaşlar... Lütfen...
ALİ ÖZKAYA (Afyonkarahisar) - Ne konuşuyorsunuz bunları ya!
BAŞKAN - Sayın Özkaya...
ÖZGÜR ÖZEL (Devamla) - Sen konuşuyorsun!
ALİ ÖZKAYA (Afyonkarahisar) - Fazlasını yaptınız.
ÖZGÜR ÖZEL (Devamla) - Çok iyi oluyor.
ALİ ÖZKAYA (Afyonkarahisar) - Daha fazlasını yaptınız.
MURAT EMİR (Ankara) - Kardeşin nasıl hâkim oldu o zaman? Kardeşin hâkim değil mi senin?
ÖZGÜR ÖZEL (Devamla) - Bak, ben sana söyleyeyim.
Arkadaşlar, şimdi...
ÖMER FETHİ GÜRER (Niğde) - Ümraniye Gençlik Kolu Başkanınızı Niğde'ye hâkim yapmışsınız ya!
ALİ ÖZKAYA (Afyonkarahisar) - Türkiye 1'incisini elediniz.
MURAT EMİR (Ankara) - Kardeşinin nasıl hâkim olduğunu söyle o zaman?
BAŞKAN - Sayın Özel, bir dakika süre verdim ben.
ÖZGÜR ÖZEL (Devamla) - Grup başkan vekili kontenjanı olursa...
BAŞKAN - Peki, tamamlayalım lütfen.
MURAT EMİR (Ankara) - Ali Bey, kardeşin nasıl hâkim oldu, kardeşin?
ÖZGÜR ÖZEL (Devamla) - Bir dakika, arkadaşlar...
BAŞKAN - Arkadaşlar...
ÖZGÜR ÖZEL (Devamla) - Ey sözleşmeli öğretmenler, ey KPSS sınavına girenler, sınavda yüksek puan alıp da mülakatta elenenler oltayı attık, su üstü oltası, hemen vurdu, yakalandı, çekin, yayınlayın bunu.
ALİ ÖZKAYA (Afyonkarahisar) - Bırak şimdi! Ben burada...
ÖZGÜR ÖZEL (Devamla) - Diyor ki: Geçmişte 28 Şubat sürecinde ben hâkimlik sınavına girince siyasi kimliğimden dolayı elendiğimi düşündüğümden bugün de solcuları, bugün de benden olmayanları mülakatla eliyoruz biz." (CHP sıralarından alkışlar)
ALİ ÖZKAYA (Afyonkarahisar) - Hayır, hayır! Asla! O yalanı sen söylüyorsun!
ÖZGÜR ÖZEL (Devamla) - İşte bu, arlanmaz, utanmaz zihniyet!
ALİ ÖZKAYA (Afyonkarahisar) - O yalanı sen söylüyorsun!
ÖZGÜR ÖZEL (Devamla) - Yazıklar olsun!
ALİ ÖZKAYA (Afyonkarahisar) - Sana yazıklar olsun! O yalanı sen söylüyorsun!
ÖZGÜR ÖZEL (Devamla) - Seni siyasi görüşünden dolayı biri elediyse ona da yazıklar olsun!
ALİ ÖZKAYA (Afyonkarahisar) - Sana yazıklar olsun!
ÖZGÜR ÖZEL (Devamla) - "Tencere dibin kara, seninki benden kara." diyen bu intikamcı, bu rövanşist, bu kul hakkı yiyen zihniyeti deşifre ediyoruz.
ALİ ÖZKAYA (Afyonkarahisar) - Yalan söylüyorsun!
ÖZGÜR ÖZEL (Devamla) - Utan, kusurunla otur orada! Ayıptır! (CHP sıralarından alkışlar)
ALİ ÖZKAYA (Afyonkarahisar) - Sana yazıklar olsun! Tarihini yazdım ben bunun! Sen yalan söylüyorsun! Sen otur orada! Sana ayıp! Kırk kere yaptınız. Tarihiniz bununla dolu. Sana yazıklar olsun!
MURAT EMİR (Ankara) - Ağabeyin HSYK üyesi! HSYK üyesinin kardeşi böyle konuşamaz.
ALİ ÖZKAYA (Afyonkarahisar) - Ne mahzuru var?
ÖZGÜR ÖZEL (Devamla) - Ağzıyla itiraf ediyor, ağzıyla! Ağzıyla "Siz bana yaptınız, şimdi de biz yapıyoruz." diyor. Yazıklar olsun! Suçüstü yakalandın! Seni gidi rövanşist, utanmaz! Adıyla söylüyor ya! "Siz bize yaptınız, şimdi biz size yapıyoruz." diyor. Rezalet! Rezalet!