| Konu: | Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın 41 sıra sayılı Kanun Teklifi'nin tümü üzerinde İYİ PARTİ Grubu adına yaptığı konuşmasındaki bazı ifadelerine ilişkin açıklaması |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 48 |
| Tarih: | 05.02.2019 |
MEHMET MUŞ (İstanbul) - Sayın Başkan, kimin cennete ya da cehenneme gideceğini Cenab-ı Hak bilir.
LÜTFÜ TÜRKKAN (Kocaeli) - İsmet Yılmaz da biliyor.
MEHMET MUŞ (İstanbul) - Yok, İsmet Yılmaz da bilmez. (İYİ PARTİ sıralarından alkışlar)
LÜTFÜ TÜRKKAN (Kocaeli) - Eyvallah.
MEHMET MUŞ (İstanbul) - İsmet Yılmaz da bilmez.
LÜTFÜ TÜRKKAN (Kocaeli) - Ona da söyleyin ama.
MEHMET MUŞ (İstanbul) - Dolayısıyla biz burada Allah'ın hesaba çekeceği, sorgulayacağı ve onun takdirinde olup onun değerlendirmesinin neticesinde insanların -inananlar açısından söylüyorum- cennet ya da cehennem olarak diğer, ahiretteki karşılığını sadece ve sadece Allah bilir. Onun için burada ne gösterdiğiniz gazete kupürleri ne de diğer açıklamaların bir kıymetiharbiyesi yoktur.
Bir diğer konu, tabii, pek çok istatistik paylaşıldı, onlarla alakalı araştırma yapıyorum ben de. "Türkiye'de petroller şuraya verildi, şu şirketler çıkartıyor..." filan. Sadece bir şey söyleyeyim, bir bilgi vereyim: TPAO, yüzde yüz Türkiye Cumhuriyeti devletine aittir. Türkiye'de üretilen petrolün yüzde 75-80'ini TPAO üretmektedir. Bu bilgi elimde olduğu için paylaşmak istedim yani öyle, sanki "Türkiye'deki petrolü başkaları çıkarıyor ediyor." gibi değil, yüzde 75-80'ini TPAO üretiyor ve TPAO yüzde yüz bir Türk şirketidir. Buradaki hassasiyeti anlarım, tabii ki Türkiye'deki yer altı kaynaklarının, madenlerin ülkenin içinde kalması, o katma değerin ülkede kalması konusundaki hassasiyetleri ve dile getirilen ifadeleri kıymetli bulurum ama şunu da söyleyeyim: Değerli milletvekilleri, hem bu kanun teklifinde hem de diğer düzenlemelerde, cevherin cevher olarak çıkarılıp satışından ziyade, mamul ya da yarı mamul olarak katma değerin Türkiye'de kalması yolunda, hem burada düzenlemeler var hem de daha önce belli başlı bazı uygulamalar yapılmıştır. Maksadımız, çıkan cevherin cevher olarak dışarıya gitmesi değil, onun burada katma değeri kalacak şekilde işlenmesini temin etmektir, diğerleriyle alakalı çeşitli istatistikleri biz de paylaşacağız.