| Konu: | 701 sayılı Olağanüstü Hâl Kapsamında Bazı Tedbirler Alınması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname (1/4) ile İçtüzük'ün 128'inci Maddesine Göre Doğrudan Gündeme Alınmasına İlişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı Tezkeresi münasebetiyle |
| Yasama Yılı: | 2 |
| Birleşim: | 12 |
| Tarih: | 31.10.2018 |
BEDRİ YAŞAR (Samsun) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; olağanüstü hâl kapsamında çıkarılan 35 kanun hükmünde kararnamenin sonuncusu olan 701 sayılı Kanun Hükmünde Kararname üzerinde söz almış bulunuyorum.
Teklifimiz açık ve net, işte "yararlanamazlar"ı "faydalanamazlar" yani bu iki tane kelime arasında hangi bir farklılık var ki Komisyon buna da katılmıyor, bunu da anlayabilmiş değiliz.
İYİ PARTİ olarak darbenin her türlüsüne karşı olduğumuzu defalarca ifade ettik. Buradan bir kez daha ifade edelim. Biz darbenin her şekline karşıyız. Türkiye Cumhuriyeti'nin aleyhine gerçekleştirilmesi düşünülen her türlü fiile karşıyız.
Değerli milletvekilleri, 15 Temmuz FETÖ darbesini Türk Silahlı Kuvvetlerinin vatansever subayları ve hangi siyasi partiye oy vermiş olursa olsunlar Türk devletinin vatansever ve demokrasiye bağlı evlatları önlemiştir. Ülkemize karşı gerçekleştirilmesi düşünülen hain planlara yekvücut siper olunmuştur. "Vatana ihanetin nedeni olmaz, bedeli olur." denmiştir. Vatandaşlık bilincinde buluşarak ortak hareket edilmiştir.
İYİ PARTİ olarak AK PARTİ Hükûmetinin birbiri ardına çıkardığı, içeriğinde neyin olduğu, neyin kapatıldığı, kimin hangi gerekçeyle görevden alındığı, kimin neden ihraç edildiği, hangi kurumun nereye bağlandığı, kime ne görevler verildiği belli olmayan; halka açıklanmayan, şeffaflığı olmayan; tartışmaya, görüş alışverişine kapalı; yeri geldiğinde keyfî uygulamaların da yapıldığını düşünmenin mümkün olduğu kanun hükmünde kararnamelerin hiçbirini onaylamadık, onaylamıyoruz, onaylamayacağız.
Değerli arkadaşlar, Türkiye Büyük Millet Meclisine geldiğimizde, İYİ PARTİ Grubu olarak FETÖ'nün siyasi ayağının araştırılmasıyla ilgili 2 kez önerge verdik, 2'si de reddedildi.
Değerli milletvekilleri, Türkiye Cumhuriyeti'ne yönelik gerçekleştirilmesi planlanan her türlü hain plana karşı olduğumuzu ifade etmiştik ama bu FETÖ olaylarından dolayı oluşan mağduriyetlerin de giderilmemesi toplum vicdanında derin yaralar açmıştır. Dolayısıyla, geciken adalet, adalet değildir.
Aynı şekilde, fındık fiyatlarını tespit ederken, temmuz ayında belli olması lazım gelen fiyatları Kasım ayının 1'i itibarıyla açıkladınız, tüketici elindeki fındıkların yüzde 60'ını, 70'ini sattı; 11-12 liradan satılan fındıktan yüzde 15, yüzde 20 bizim üreticimiz zarar etti ama o bölgedeki belli şirketler bundan nemalandılar.
Aynı mağduriyetler çerçevesinde bugün Türkiye'deki iş dünyası, müteahhitlerimizin -buradan sesleniyorum- hepsi inanılmaz güç durumdalar. Türkiye'ye yönelik kur ataklarının ardından iş dünyasının maliyetlerinde ciddi oranda artışlar olmuştur. Bu nedenle, yapım işleri de dâhil, sözleşmelerin gözden geçirilmesi gerekmektedir. Fiyat artışlarıyla telafi edilemeyecek işler için tasfiye imkânının tanınması, devam eden işlerde de fiyat farkı kararnamesi çıkarılması ve bu kararnamenin yapım işleri dışında işleri de kapsaması önemli bir çözüm yöntemi olacaktır. Eğer biz bugün müteahhitlerle ilgili bu kararnameleri çıkarmadığımız takdirde konkordato olaylarının bol miktarda olacağını, iflasların bol miktarda olacağını bilmek için kâhin olmaya gerek yok. Bütün müteahhitlerimizin talebi bir an önce bu fiyat farkı kararnamesinin çıkması, bu mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi. Aynı şekilde, özel sektör müteahhitlerimiz, bizim tabirimizle "yap-sat" diye tabir ettiğimiz müteahhitlerin şu an inşaatlarının yüzde 70'i durmuş vaziyette. Devletin, elindeki projeleri 0,98 faizle kredilendirerek yaptığı satışları satış olarak algılamak doğru değil. Onların rakibiymiş gibi... Özellikle kendi imkânlarıyla inşaat yapanların -10 daire, 20 daire, 30 daire- bunların daire satmaları orta yerden kalkmıştır. Bankalarda oluşan yüzde 40'lık faizlerle, aylık yüzde 2 faizlerle piyasanın canlanması mümkün değildir. Dolayısıyla şartlar ne olursa olsun, bu yönde de adımların atılması, müteahhitlerin bu mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesi lazım.
(Mikrofon otomatik cihaz tarafından kapatıldı)
BAŞKAN - Toparlayın Sayın Yaşar.
BEDRİ YAŞAR (Devamla) - Sizin de bildiğiniz gibi, müteahhitlerin kullandığı malzemelerin önemli bir miktarı ithalata dayalı malzemeler; demir öyle, alüminyum öyle, bakır öyle. Bunların fiyatlarına baktığınız zaman, dolarda her ne kadar aşağı yönde bir eğilim olsa bile bu, maalesef, piyasa fiyatlarına yansımamıştır. Siz ne yaparsanız yapın "Türkiye şöyle aştı krizleri, böyle aştı krizleri." deseniz bile inanın, piyasada inanılmaz bir durgunluk var. Bu durgunluğun da bir an önce giderilmesi lazım, bu mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi lazım. Problemleri halının altına süpürmeyle bu mağduriyetleri gidermemiz mümkün değil. Daha fazla gecikmeden bu kararnamenin çıkarılmasını talep ediyor, hepinize saygılar sunuyorum. (İYİ PARTİ sıralarından alkışlar)